До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Наш спадок: Guzema Fine Jewelry випустили колекцію, натхнену Україною

Українські бренди й далі популяризують українську культуру та облямовують її спадщину в сучасні й популярні форми. Так, ювелірний бренд Guzema Fine Jewelry випустив нову колекцію прикрас, яка символічно називається SPADOK. Ми запитали дизайнерку й засновницю бренду Валерію Гузему, як народилася ця колекція.

Guzema Fine Jewelry

Реклама

"Багатовікова культурна спадщина України зараз, як ніколи, впливає на креативні індустрії загалом. Ми дедалі більше занурюємося в коріння нації, звертаємо увагу на українську айдентику, – розповідає Валерія Гузема. – У своїх прикрасах нерідко зверталися до нашого коріння, але тут відчули, що готові вже до повноцінної колекції".

Guzema Fine Jewelry

До колекції ввійшли кольє з коралів і бурштину із золотим кулоном у формі кетяга калини, що вишитий хрестиком червоними нитками, а також брошка, моносережка та інші символічні вироби. Без вишивки сьогодні неможливо уявити українську національну спадщину – ця техніка створення одягу та предметів побуту передалася від минулих поколінь і сьогодні саме час продемонструвати її в нових формах та матеріалах. "Я мрію, що так само як вишиванка XIX століття зараз, наші вишиті прикраси будуть цінними й актуальними через віки", – додає дизайнерка.

Guzema Fine Jewelry

Особливу увагу в колекції привертає кольє, створене з натуральних матеріалів – бурштину й коралів. Останні видобували сотні років тому в Середземному морі й використовували для виробництва традиційних українських прикрас. Сьогодні в ювелірній справі використовують інший – бамбуковий корал. А проте він має такий самий вигляд і цінність, як і в прикрасах наших пращурів.

Guzema Fine Jewelry

"Моя бабуся завжди казала мені, що кожна жінка повинна мати гарні прикраси. Вона часто робила мені подарунки, але прикраси – це те, що запам’яталося найбільше. Саме тоді в дитинстві в мені зародилася та сама любов і пристрасть до ювелірної справи, – згадує дизайнерка. – Колись бабуся подарувала мені свої особисті прикраси – серед них була каблучка з бурштином. Мені здається, хоч скільки часу мине, вона завжди буде актуальною. Я вважаю цю каблучку своєю сімейною реліквією, і колись передам її своїм онучкам". Водночас дизайнерка зазначає, що одним з ключових викликів для неї став пошук якісного бурштину.

Guzema Fine Jewelry

Найголовніший образ колекції – калина, що символізує рідну землю та батьківський дім. "Це ще один мотив моєї особистої історії – зараз я перебуваю далеко від дому, тимчасово живу за кордоном та мрію повернутися в Україну назавжди. Я використала калину в прикрасах мимоволі й не відразу зрозуміла, яким потужним є цей плід підсвідомості". Форма кулона з колекції – піксельна. Це, з одного боку, нагадує схему для вишивання, а з іншого – це ще один тонкий мотив, що відсилає нас до піксельного візерунка форми українських бійців та нагадує про те, що в Україні триває війна й точиться боротьба за незалежність.

Guzema Fine Jewelry

Кожен виріб у колекціях Guzema Fine Jewelry створюють вручну. Проте тепер над колекцією працюють не лише ювеліри, а й майстриня з вишивання. Прикраси вишивають хрестиком, як колись наші прабабусі власноруч створювали рушники й сорочки. "Найімовірніше, це буде лімітована капсула, адже я прагну, щоб ці прикраси стали для українок справжнім спадком".

Guzema Fine Jewelry

Фото: Льоша Ліч

Стиль: Наталія Осадча

Макіяж: Світлана Римакова

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.