До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як титан завойовує ювелірний світ

Надміцний і суперлегкий титан незамінний в ювелірній справі: з нього виготовляють екзотичні масивні прикраси з великою кількістю дорогоцінного каміння.

Suzanne Syz

З лаконічним "спасибі" кліпси з пелюсток кольорового титану вирушили по домівках клієнток Жоеля Артура Розенталя – замість банальних букетів. Так творець бренду JAR віддячив прихильницям, які відкрили свої ювелірні шкатулки і позичили власні прикраси для його виставки в лондонському Somerset House 2002 року, – 145 речей з 400 представлених були з приватних колекцій. Витівка захопила дизайнера, тому для виставки в якості небанальних сувенірів він зробив ще 1 000 пар кліпс з титану. Знову реалістичніше живих квітів – завдяки насиченому кольору (титан набуває його при нагріванні або хімічному оксидуванні) і формі – квіти були об'ємними, ніби тільки з клумби. Кліпси як вітром здуло після відкриття. Аналогічний жест Жоель повторив через 11 років, 2013-го, для масштабної сольної виставки в нью-йоркському Метрополітен-музеї, де експонували понад 300 його коштовностей. Через п'ять років на березневих торгах Sotheby's в Лондоні 2017-го його п'ятилисткові віночки бузку пішли за 7,5 тисяч фунтів, і вже на грудневих – в Женеві – листя конюшини купили за 35 тисяч франків (при оцінюванні вартості у 3-5 тисяч франків) .

Реклама

Така ціна склалась точно не завдяки об'єктивній або історичній цінності матеріалу, якою володіють золото або срібло. Титан – не рідкісний і не найдорожчий метал – в ювелірному світі виявився в кінці 1980-х років з легкої руки Жоеля Артура Розенталя. За короткий час він став монетою марнославства в ювелірному світі. Це дуже легкий метал, завдяки якому можна робити масивні прикраси з великою кількістю дорогоцінних каменів. Але працювати з ним неймовірно складно: метал плавиться при 1 650оС, і його обробку проводять інструментами високої міцності. Тому рідкісні майстерні можуть зробити з нього щось більш вигадливе, ніж ідеально кругле виточене на верстаті кільце.

<b>TitaniumJewellery</b>

"Тільки титан дає змогу зробити прикрасу справді величезною. Такі сережки не відтягують мочки вух або комір шовкової тонкої сукні, при цьому, мають ефектний вигляд. Зрозуміло, такі коштовності не вдасться носити часто: вони доречні за певної нагоди. Але головна цінність прикрас з титану – складна ювелірна робота", – пояснює діамант-експерт Crystal Group Ukraine Катерина Тимофєєва. У неї є улюблений нішевий бренд Lancon, який робить масивні прикраси з титану – на кшталт сережок довжиною 10 см з 20-грамовими перлинами з паважем з діамантів (3,68 карата) і сапфірів (44,76). Уявити такі з золота вже немислимо: золото вчетверо важче титану.

Рідкісні майстерні можуть зробити з титану щось більш вигадливе, ніж ідеально круглий виточений на верстаті перстень

Поверненню в колекції високого ювелірного мистецтва титан зобов'язаний марці Chopard, яка працює з ним більше восьми років. Незабутньою виявилася колекція Fleurs d'Opales, представлена ​​2015 року: масивні брошки і персні з австралійських опалів в обрамленні чорнильного титану мали небезпечний і драматичний вигляд. З тих пір в кожній колекції високого ювелірного мистецтва трапляються вироби з титану. Цей метал в Chopard люблять за феноменальну легкість (за твердженням майстрів, завдяки титану вага прикраси подібна вагою до дорогоцінного каміння) і ювелірну зухвалість. Складність роботи в тому, що процес інкрустації титану дорогоцінним каменінням не минає легко: може постраждати камінь.

Титан зайняв своє місце в ювелірній галузі, але мода на нього не стала повсюдною. Дорогі і в чомусь екзотичні прикраси через яскраві відтінкіи і розмір іноді здаються яскравішими і крупнішими костюмної біжутерії – і не відразу знаходять свого поціновувача. Тому з титану частіше можна зустріти речі фантастичні і видатні. Швейцарський ювелір Сюзанна Суз робить з металу яскравих відтінків сережки з застібками на ремені або браслет у формі плетеного кошика, а китайський майстер Уоллес Чан – брошки у вигляді скульптурної мініатюри з двох слонів, що поливають один одного фонтанами з дорогоцінних каменів.

Текст: Тетяна Соловей

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.