До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що в імені моєму: інтерв'ю з ювелірним дизайнером Дельфіною Делеттре-Фенді

Ювелірний дизайнер Дельфіна Делеттре-Фенді живе і працює на межі моди і мистецтва.

Бавовняна сорочка, боді з джерсі, все – Fendi; сережка 360, 18-каратне золото, натуральні перли, Delfina Delettrez

У дизайнера дивовижних прикрас-талісманів Дельфіни Делеттре-Фенді є правило. Сама вона – Делеттре-Фенді, але її бренд прикрас називається Delfina Delettrez. Чи була відмова від відомого родинного прізвища актом бунтарства? Спочатку дизайнер уникає відповіді. Її взагалі непросто застати зненацька. У Дельфіни невеликий ріст і витончена комплекція – зі спини може здатися, що перед вами підліток. Але в житті вона має мудріший вигляд і старший своїх 32 років: є в погляді темних очей особлива зосередженість, а в мові – довгі дзвінкі паузи, які означають чи не більше, ніж слова.

Реклама
Сукня з шовкової органзи, боді з джерсі, все – Fendi; чокер De Taille Unique, перстень Domino Dots, 18-каратне біле золото, білі і чорні діаманти, все – Delfina Delettrez

Напевно Дельфіні не сподобається, якщо її назвуть аристократкою, але вона – яскрава представниця, як би не було, саме італійської аристократії. Принаймі, в модній індустрії. Спадкоємиця сім'ї Фенді, донька креативного директора Будинку, Сільвії Вентуріні-Фенді і ювелірного дизайнера Бернара Делеттре, вона – плоть від плоті великого римського стилю. Того, який вписаний в історію моди двома дзеркальними буквами FF. Дельфіна із задоволенням розповідає про дитинство, в якому змішалися паралельні реальності – Рим, з його колосальною історією і марнотратним бароко, і життєрадісне Ріо-де-Жанейро, де вона у дитячому віці жила з матір'ю. "Ми, римляни, зіпсовані красою, – пояснює Делеттре. – Кожен пласт історії тут доведений до естетичної досконалості. Ріо – абсолютно інший світ: кислотні барви живої природи, величезні комахи всюди. Там я була повністю віддана собі. Єдине, що від мене вимагали, – не повертатися додому до заходу".

Шовкова блуза, Chloé, вінтаж; намисто Eye Kiss You, 18-каратне біле золото, діаманти, рубіни, австралійські перли, Delfina Delettrez

Ювелірні колекції Делеттре-Фенді замішані на міфі, релігії і грі в таємні сенси. Тут все – не те, чим здається: натуральні перли балансують на кінцях золотих сережок-штанг і браслетів, а персні влаштовані так, щоб заховати несучу конструкцію на тильній стороні долоні: жовті діаманти і криваві рубіни шикуються на "парад планет" уздовж фалангів пальців. Багато в її роботі від сюрреалістів і символістів – зліпки носа і губ нагадують розплавлені об'єкти з картин Сальвадора Далі. Прикраси Делеттре живуть своїм життям: браслети чіпко "хапають" за зап'ястя, а підвіски-амулети у формі людського ока озираються по боках – заодно приглядають за власницею.

"Під час вагітності я намагалася позбутися страху смерті за допомогою талісманів"

Шлях Делеттре в ювелірному дизайні почався 13 років тому з персня-оберега. "Під час першої вагітності я переживала сильний страх смерті – і намагалася позбутися його за допомогою талісманів, – розповідає Дельфіна. – У нас в родині є традиція: дарувати новонародженому коштовності. Мені захотілося зробити для доньки щось особливе – прикрасу, яка втілила б мої мрії і страхи". Натхненна вагітністю і народженням первістка, Дельфіна створила дебютну колекцію Delfina Delettrez у 19 років – і представила її в Парижі незабаром після пологів.

<b>что в имени моем</b>

На початку шляху Делеттре хотіла довести світові, що може міцно стояти на ногах, – тому і відмовилася від прізвища Фенді. Найсуворішими критиками виявилися не байєри і навіть не преса, а римські майстри, до яких Дельфіна прийшла, щоб реалізувати свої ідеї. "Я потрапила в їхній світ зовсім юною, без ніякого досвіду роботи з металами і камінням, – згадує вона. – Ювелірна справа – практично секта: щоб стати її частиною, треба показати, на що ти здатна".

"Ювелірні прикраси стають пам'ятником часу: в них укладені молекули вічності"

Новий підхід до створення прикрас (замість фамільних перснів – персні-щелепи з перлинами і діаманти, "проколоті" сережками для пірсингу) і їх демонстрації (2013 року Делеттре представила колекцію на повітряних тарілках) забезпечили їй репутацію одного з головних новаторів індустрії. 2009 року паризький Музей декоративного мистецтва в Луврі включив два вироби Delfina Delettrez у постійну колекцію. "У ювелірних прикрасах укладені молекули вічності – езотерично міркує дизайнер. – Вони стають пам'ятками часу і можуть мандрувати через покоління. Ці вироби непідвладні розпаду і розкладанню, тому я сприймаю їх як твори мистецтва".

Фланелева сорочка, Fendi; браслет Tourbillon, срібло, покрите жовтим золотом, сережка-каффа Two in One, 18-каратне жовте і біле золото, білі діаманти, все – Delfina Delettrez

Дельфіна вважає себе анімісткою – вірить у духів і натхненність сил природи. Але визнає, що їй близька естетика католицизму: "Мені подобається думати, що у смерті є зворотна сторона, – пояснює вона. – Якщо кінець неминучий, то ми повинні намагатися ще більше цінувати життя і оточувати себе красою. Цього мене навчила сім'я".

Якось в юності Дельфіна почала збирати елементи католицького священичого одягу – і досі носить чернечі сукні, підігнані по фігурі: "У Римі нікуди не дітися від релігійних мотивів: тут церкви височіють на кожному розі". Навіть її будинок, розташований в приміщенні колишньої цегляної фабрики, впирається в невелику церкву. В цьому будинку Дельфіна разом з партнером, художником Ніко Васчелларі, виховує двох близнюків. Частину меблів вона придбала на монастирських аукціонах.

Намисто Drops, 18-каратне жовте золото, натуральні перли, білі діаманти, Delfina Delettrez

Дизайнер не боїться минулого – та минулим від її прикрас і не віє. "Я – ювелір свого покоління, – пояснює Дельфіна, – тому працюю з сюжетами і кодами, актуальними сьогодні. Мені цікаві іронія і панк, трайбалізм і сюрреалізм. Коли говорю про сюрреалізм, я маю на увазі мову сновидінь і те примарне відчуття кордонів, яке відчуваєш уві сні. Так і в дизайні: для мене немає обмежень. Все однаково можливо, все може уживатися і змішуватися з усім, часом доходити до абсурду".

Бавовняна сорочка, боді з джерсі, все – Fendi; брошка Faceted, 18-каратне жовте золото, агат, чорні діаманти, сережка-каффа Two in One, 18-каратне жовте і біле золото, білі діаманти, все – Delfina Delettrez

За творчу свободу Делеттре-Фенді завдячує вихованню. Вона каже, що виросла "на молоці і моді": спостеріганням за близькими і оточенням сім'ї осягала таємниці майбутнього ремесла з ранніх років. "Пам'ятаю, як мати одягала мене в розкішні монохромні вбрання, – ці поєднання я люблю до сих пір. Мене заворожували робочі сцени – те, як мама готувала колекції і як Карл Лагерфельд робив начерки. Вони здавалися мені справжніми алхіміками – я завжди дивувалася, що можна так тонко відчувати і випереджати свій час. Приблизно це ж я намагаюся повторити – тільки не в моді, а в дизайні прикрас".

Текст: Веня Брикалін

Фото: Luca Anzalone

Зачіски: Alessandro Rocchi

Макіяж: Charlotte Hardy

Локація: Villa Laetitia

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.