До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Анатомія взуття: що потрібно знати про броги

Броги мають багату історію: колись вони були взуттям скромного робітничого класу, але згодом перетворилися на модну і популярну пару як серед чоловіків, так і жінок.

Броги, 1953Броги, 1953

Спочатку броги розробили в Шотландії та Ірландії як пару для роботи на відкритому повітрі. Сільській місцевості цих регіонів притаманна висока вологість, тут болотисті землі. Місцевим фермерам потрібне було взуття, що підходить для важких робіт на бездоріжжі. Спочатку броги були примітивною парою, зробленою з не дубленої шкіри, а їх прикметною особливістю серія перфорацій і зубців на кожному шматку шкіри, що використовувалася для їх виготовлення. Ці перфорації допомагали воді стікати з взуття. Ранні моделі, які називалися гіллі-брогами, — це моделі без язичка з високими шнурками, що обвивали кісточки на ногах, щільно утримували взуття, перешкоджали йому злітати з ноги при ходьбі по густому болоту.

Реклама
Шугар Рей Робінсон зав'язує броги, 1951

На відміну від сьогоднішнього дня, броги завжди вважалися взуттям робітничого класу. Згодом їх уже почали носити сільські джентльмени під час заміських прогулянок на відкритому повітрі. Саме через своє походження й історію броги на той час не вважалися відповідним одягом для громадських чи ділових заходів. Проте все змінилося в ХХ столітті.

Марлен Дітріх, 1933

На початку ХХ століття перфорація вже використовувалася винятково з декоративною метою. Знамениті жінки, як-то актриси Марлен Дітріх і Кетрін Хепберн, зробили броги частиною свого фірмового стилю. До 1920-х років броги були надзвичайно популярними і серед чоловіків, особливо в Сполучених Штатах. Вони стали невід'ємною частиною гардеробу Фреда Астера, Гері Купера і Кері Гранта, які регулярно з'являлися в брогах на різних заходах.

У 1950-х роках броги почала носити молодь. Пара набула особливої популярності після того, як молодий Елвіс Преслі надяг пару брогів у фільмі "Тюремний рок". Модель Твіггі також віддавала перевагу таким черевикам. Як наслідок, цю модель почали сприймати по-іншому, і поступово броги стали вважатися гідним взуттям навіть для чоловіків у бізнесі.

Кері Грант і Дуглас Фербенкс-молодший, 1941

Відтоді броги стали модним продуктом як для чоловіків, так і для жінок, а їх функціональна перфорація — винятково декоративною. З плином часу модель усіляко видозмінювалася, що призвело до виникнення різних видів брогів. Одні з найпопулярніших:

  • повні броги також відомі як броги з так званими "крилами", через те, що ділянка миска обтягнута шкірою у формі літери "W", з виступаючою з боків шкірою, перфорацією і зубцями по краях і в центрі носка;
  • напівброги броги з носком, які мають перфорацію і щербини по краю миска, а також з перфорацією в центрі миска для додаткової деталізації. Ця модель була створена як альтернатива простому оксфорду.
  • четвертні броги носок з перфорацією і зазублинами на краю ділянки носка, як у напівброгів, але без перфорацій в центрі носка.
Кетрін Хепберн, 1935

Хоча броги, безсумнівно, стали традиційним і дуже популярним видом взуття, вони, як і раніше, не вітаються в офіційних дрес-кодах. Наприклад, броги ніколи не слід носити з костюмом-трійкою або для будь-якого заходу з black tie. Броги будуть мати виграшний вигляд в поєднанні з твідом і повсякденними костюмами, а також з брюками чінос і джинсами різних силуетів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.