До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Театр – онлайн: як і де дивитися спектаклі в інтернеті

Загальному тренду на глобалізацію і діджіталізацію піддається і таке класичне мистецтво, як театр. Сьогодні знайти онлайн можна навіть рідкісні постановки – в тому числі і документальний театр, і жанр site specific. Vogue UA розповідає, де і як "ходити" у театр в інтернеті.

Фото – Cenarium.com

Digital Theatre

Провідна у світі цифрова платформа для перегляду вистав Digital Theatre чимось нагадує Netflix: по-перше, для доступу до всіх вистав потрібно оплатити місячну підписку; по-друге, тут зібрані найсильніші постановки, по-третє, у сайту зручний інтерфейс. Специфіка Digital Theatre – світові прем'єри. Варто звернути увагу на постановки британського Royal Exchane Theatre і шекспірівського театру "Глобус", а також прем'єри ключових фестивалів – Стетфордского і Единбурзького. Також є розділи з майстер-класами для студентів театральних вузів.

Cennarium

Специфіка цього майданчика – мультижанровість: тут є і розділ, присвячений сучасному танцю, і stand-up, і концерти симфонічного оркестру. Працює ресурс за тим же принципом, що і Digital Theatre, в порівнянні з яким на Cennarium представлено більше сучасних постановок. Важливий бонус: Cennarium влаштовує живі трансляції ключових прем'єр, що не може не радувати, коли на довгоочікувану виставу хочеться потрапити, а квитки вже розпродані. Варто звернути увагу на постановки Білоруського вільного театру – одного з найзнаменитіших у світі, що займається політичним театром.

Netflix, Amazon Prime і Broadway HD

Всі три ресурси спеціалізуються на мюзиклах. Broadway HD представляє класику жанру – всього за 100 доларів у рік можна побачити мюзикл "Оклахома" 1999 року, "Джипсі", який отримав вісім премій Лоуренса Олів'є, і переможця премії "Тоні", мюзикл "Мемфіс". На Netflix, тим часом, показують нові постановки із зірковим складом, а Amazon Prime зробив добірку з культових мюзиклів, які знають якщо не всі, то точно більшість.

YouTube

Мабуть, найвідоміша платформа з безкоштовним відео-контентом, яка є в інтернеті. Доступністю YouTube активно користуються невеликі театри-студії, щоб популяризувати свої постановки. Ті глядачі, які хочуть потрапити за лаштунки, можуть знайти тут фрагменти репетицій або іспитів в театральних інститутах, а, наприклад, артисти-початківці мають змогу підготуватись до прослуховування завдяки перегляду кастингів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.