До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Плани на Новий рік: куди відправитися на "Лускунчика"

Немає нічого приємнішого, ніж залишити всі справи позаду і відправитися 30 або 31 грудня на балет. На найсвятковіший балет у світі – "Лускунчик". Vogue.ua вибрав чотири кращі версії по всьому світу.​

Балет Сан-Франциско, із 13 по 30 грудня

У Штатах "Лускунчик" версії балету Сан-Франциско вважається одним із кращих, і квитки на нього глядачі розкуповують за рік. Виставу зазвичай грають із середини по кінець грудня двічі на день, так що побачити вдається всім. "Лускунчик" тут йде в хореографії Хельги Томасона – арт-директора балету Сан-Франциско. Замість звичайного квитка на "Лускунчик" варто взяти віп-бокс: у нього входить квиток, шампанське до і після, закуски і спеціальні подарунки для дітей.

Реклама
Віденська опера, 23, 28 грудня і 6, 9 січня

Квитки у Віденську оперу, один із провідних і найкрасивіших європейських театрів, варто купувати мінімум за місяць. На "Лускунчика" – за півроку: для жителів Відня "Лускунчик" у Різдво – традиція важливіша багатьох інших. У Віденській опері йде особливий "Лускунчик" – в хореографії легендарного Рудольфа Нурієва 1967 року. Версія Нурієва вважається психологічною та відвертою.

Збираючись у Віденську оперу, не забувайте про дрес-код. Хоча заведено говорити, що для туристів його не існує, все-таки приємніше прийти на балет як мінімум в коктейльному вбранні. Якщо квитки вчасно вам купити не вдалося, є одна хитрість: за півгодини до вистави зайти через лівий вхід і купити стоячий квиток. Шлях – для справжніх цінителів балету Петра Ілліча Чайковського.

New York City Ballet, з 26 по 31 грудня

63 роки у 2017-му виповнюється знаменитій нью-йоркській постановці "Лускунчика" Джорджа Баланчина. Цей спектакль – символ американського балету: вважається, що саме Баланчин стояв біля витоків сучасного балету в Штатах. Працюючи в 1950-х над "Лускунчиком", він занурився в своє петербурзьке дитинство і створив густонаселений, гарний, пишний, по-справжньому різдвяний балет, який ближче, звичайно, до Чайковського, ніж до психологічного Гоффмана. Сьогодні в постановці задіяно 90 танцюристів і 62 музиканта, а сам спектакль – головна різдвяна традиція нью-йоркців.

Лондонська королівська опера, з 5 грудня по 10 січня

"Лускунчик" у Королівському театрі Ковент-гарден вважається однією із найкрасивіших версій балету. Тут він йде в поставці британського режисера Пітера Райта – балет поставили ще в 1980-і, а зараз відновили. Особливої уваги заслуговують декорації, натхненні вікторіанської епохою – над ними працювала відома в Британії художниця Джулія Тревельян Оман. У цьому сезоні в "Лускунчику" відмінний склад, наприклад, партію Цукрової феї виконує видатна Сара Лемб. Фотограф Маріо Тестіно зняв міні-фільм про те, як Сара готувалася до цієї партії.

Читайте також:

5 головних театральних прем'єр цієї зими

Пачка от кутюр: как сотрудничают мода и балет

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.