До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 найсучасніших театральних будівель з усього світу

В Києві запрацювала нова сцену Театру на Подолі –​ найсучаснішого театру в Україні, а Vogue.ua, тим часом, розповідає про найцікавіші театральні будівлі по всьому світу.

Оперний театр в Гуанчжоу, Китай
Оперний театр в Осло, Норвегія

Новий оперний театр з загальною площею 38 500 м2 побудували 2009-го року за більш ніж 700 мільйон доларів. Опера в Осло – один з найбільш технічно оснащених театрів світу: сцена в ньому складається з 16 платформ, які можуть рухатись в будь-якому напрямі. Через те, що будівля частково занурена у воду, здалеку вона нагадує вершину айсберга або шлейф льодовика. А завдяки спеціальним пандусам глядачі можуть підніматись на дах та милуватись панорамою міста.

Реклама
Драматичний театр в Мельбурні, Австралія

Ця оригінальна будівля об’єднує в собі драматичний театр та концертну залу на 1000 та 500 глядачів, де регулярно проводяться фестивалі, концерти та громадські виступи. Завдяки цьому проекту архітектор Ештон Реггарт МакДугал переміг одразу в трьох номінаціях: найкраща громадська будівля, найкращий міський дизайн та краще внутрішнє оформлення приміщення. Головна особливість мельбурнського театру – стіни обладнані LED-панелями, які змінюють колір в залежності від музичного супроводу.

Національний центр виконавських мистецтв в Пекіні, Китай

Ця футуристична споруда з титану та скла – Пекінський центр виконавського мистецтва, або просто Національний театр. Його будівництво було заплановано до Олімпійських ігор, які проходили в столиці Китаю в 2008-му році. Тоді держава витратила на будівлю 3.2 мільярди юанів. Проте, не дивлячись на масштабність та значущість конструкції, місцеві жителі прозвали її просто "яйцем". Через те, що театр знаходиться на острові посеред озера, відвідувачі мають пройти по 80-метровому підводному тунелю. Звідти вони потрапляють в окреме місто зі своїми вулицями, площами, торговими центрами, ресторанами, зонами для відпочинку та розваг. Сам театр має три основі зали, які разом можуть вмістити близько 5000 глядачів.

Taipei Performing Arts Center в Тайпеї, Тайвань

Фантастичним проектом тайваньського культурного центру займалась американська архітектурна студія B+U. Ця будівля – реальне втілення виразу Фрідріха Шеллінга "Архітектура – це застигла музика". Для створення таких вигадливих форм автори проекту проаналізували природу та властивості звуку і відтворили його тривимірному форматі. Завдяки плавності стін всередині споруди немає гострих кутів, і це створює ефект єдиного простору.Центр умовно поділений на три зони: фойє, Великий театр (1500 місць) та Малий театр (800 місць).

Шекспірівський театр в Гданську, Польща

Як і київський Театр на Подолі, це перша театральна будівля в Польщі побудована "з нуля" за багато десятиліть. Будівлю нового Шекспірівського театру спроектував італійський архітектор Ренато Ріцці, за що був номінований на міжнародну премію в області архітектури Mies van der Rohe Award 2015. Колись на місці цього ультрасучасного театру була дерев’яна будівля єлизаветинської епохи, яка і надихнула авторів на оригінальні рішення. Наприклад, справжньою інновацією виявився розвідний дах, завдяки якому в теплу пору року глядачі можуть дивитися вистави під відкритим небом. До слова, саме дах Шекспірівського театру є найвищим оглядовим майданчиком в Гданську і відкриває найширшу панораму міста.

Оперний театр в Гуанчжоу, Китай

Автором проекту стала одна з найвідоміших архітекторів світу Захі Хадід. Будівля театру-акули стоїть на березі річкових долин, тому її форма закономірно витікає з навколишнього ландшафту. Внутрішній дизайн театру демонструє повну взаємодію архітектури та природи: ребриста поверхня стелі нагадує черево гігантської акули, а своєрідна форма дозволяє світлу глибоко проникати в приміщення. За замислом архітекторки, відкрита організація простору досягається за рахунок плавності та безшовності усіх зон.

Зала театру розрахована на 1800 місць має надсучасні акустичні технології, а менший 400-місний зал повністю обладнаний для проведення мультимедійних вистав та концертів.

Zibo Grand Theatre в Цзибо, Китай

Будівля театру Zibo Grand Teatre, як і Пекінська опера, знаходиться посеред місцевого озера. Відбудовуючи новий культурний центр міста, автори прагнули відродити локальну ідентичність, тому весь внутрішній дизайн натхнений древньою китайською керамікою регіону Шаньдун. За замислом архітекторів, форма кубу символізує вічність та стійкість театрального мистецтва. Будівля об’єднує три зони: театр, концертний зал та кінотеатр. Особливість будівлі в тому, що одразу за сценою знаходиться велике панорамне вікно, яке дозволяє одночасно насолоджуватись музикою та захопливими краєвидами на озеро.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.