До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Щаслива дюжина: які медалі українські олімпійці привезли додому

Олімпійські Ігри – 2024 офіційно закінчилися. Для України вони стали найуспішнішими за останні 12 років, адже в загальному медальному заліку ми посіли 22 місце завдяки трьом золотим, п'яти срібним та чотирьом бронзовим медалям. Згадуємо чемпіонів та призерів, які вже вписали свої імена в історію українського та світового спорту.

Ольга Харлан
Ольга Харлан

Реклама

Фехтування на шаблях: Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька та Юлія Бакастова

Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька та Юлія Бакастова
Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька та Юлія Бакастова

Першим українським золотом на Олімпіаді-2024 стала командна медаль у фехтуванні на шаблях, яку для країни завоювали Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька та Юлія Бакастова. У фіналі наші шаблістки зустрічалися з четвертою збірною світового рейтингу — від Республіки Корея. Перед вирішальною сутичкою — між Харлан та Джон Хайон — українки поступалися 37:40, але українка змогла здобути заповітну золоту медаль. Харлан виборола своє друге олімпійське золото — за 16 років після тріумфального дебюту в Пекіні. Також вона стала єдиною українкою, яка цьогоріч здобула дві медалі. Друга — бронза в особистих змаганнях на шаблі.

Стрибки у висоту: Ярослава Магучіх та Ірина Геращенко

Ярослава Магучіх та Ірина Геращенко
Ярослава Магучіх та Ірина Геращенко

Ярослава Магучіх стала першою українською легкоатлеткою, що виборола дві медалі на Олімпійських іграх: бронзу в Токіо-2020 та золото в Парижі-2024, а також Ярослава тепер є зіркою соціальних мереж завдяки своїй методиці відпочинку між стрибками. Стати олімпійською чемпіонкою їй допоміг стрибок на 2,0 метри. До того ж цього року вона стала авторкою нового світового рекорду — 2,10 метра. Подіум Магучіх розділила з австралійкою Елеонор Паттерсон та українкою Іриною Геращенко, яка стрибнула на бронзу.

Бокс: Олександр Хижняк

Олександр Хижняк
Олександр Хижняк

Олександр Хижняк з Полтавщини став п'ятим українським олімпійським чемпіоном з боксу. До нього Україна здобувала золоті медалі в боксі 12 років тому — у Лондоні олімпійськими чемпіонами стали Василь Ломаченко та Олександр Усик у своїх вагових категоріях відповідно. Нагадаємо, у Токіо-2020 українець був близьким до золотої медалі. "Медаль, заради якої я жив до цих Олімпійських ігор. Дякую Богу за те, що я олімпійський чемпіон. Безмежна вдячність нашим військовим за те, що ціною власного життя захищають мир та спокій у моїй країні. Хотів би подякувати своєму батькові, що допоміг дійти до цієї золотої медалі. Це наша нагорода разом", — розказав боксер після історичної перемоги.

Греко-римська боротьба: Парвіз Паша-оглі Насібов та Жан Беленюк

Парвіз Насібов
Парвіз Насібов

Парвіз Насібов посів у Парижі друге місце у змаганнях з греко-римської боротьби у ваговій категорії до 67 кг. Це його друге олімпійське срібло. У вирішальному поєдинку наш атлет програв іранцю Саїду Есмаелі. "Звісно, є розчарування, бо я їхав сюди за золотою медаллю. У мене була мрія — вона і залишається. Попереду чотири роки, зроблю все можливе, щоб приїхати у Лос-Анджелес та обміняти два срібла на одне золото", — підсумував свій виступ Насібов.

Жан Беленюк
Жан Беленюк

Ще одним українським призером у греко-римській боротьбі став Жан Беленюк — він виборов бронзову медаль в останній для себе Олімпіаді. Після бою за бронзу він зняв борцівки й залишив їх у центрі рингу. Трибуни аплодували чемпіону стоячи.

Спортивна гімнастика: Ілля Ковтун

Ілля Ковтун
Ілля Ковтун

Українець Ілля Ковтун виборов срібну медаль у змаганнях на паралельних брусах, а також став переможцем у категорії "Приз глядацьких симпатій". Ковтун вдруге змагався на Олімпійських іграх. "Дуже щасливий, але це якось швидко було. Не дуже зрозумів, що трапилося, але думаю, що мине трішки часу, і я зрозумію, що став олімпійським призером на брусах", — поділився він емоціями в коментарі "Суспільне.Спорт".

Стрільба з гвинтівки: Сергій Куліш

Сергій Куліш
Сергій Куліш

Стрілець Сергій Куліш здобув срібну медаль у фіналі стрільби з гвинтівки з трьох положень на дистанції 50 метрів. Це друга в історії медаль України на Олімпіадах у цій категорії. Для самого Куліша це також друга олімпійська нагорода — до цього він ставав віцечемпіоном на Іграх у Ріо у стрільбі з пневматичної гвинтівки на 10 м.

Вільна боротьба: Ірина Коляденко

Ірина Коляденко
Ірина Коляденко

Останню медаль для України в Парижі здобула Ірина Коляденко — у фіналі вільної боротьби у вазі до 62 кг вона програла японці Сакурі Мотоко, взявши срібло Олімпіади-2024. Саме ця нагорода стала 12-ю для України у французькій столиці.

Веслування: Людмила Лузан та Анастасія Рибачок

Людмила Лузан та Анастасія Рибачок
Людмила Лузан та Анастасія Рибачок

Людмила Лузан та Анастасія Рибачок вибороли друге срібло на Олімпійських іграх у жіночому каное — жодна інша українська веслувальниця не здобувала нагороди в цьому виді човна. "Вважаю виступ нашої команди дуже вдалим. І це попри те, що наша байдарка-четвірка [залишилась без медалі], хоча ми на неї розраховували. Але це спорт, наша байдарка-четвірка входить у світову еліту. І те, що вони виграли у таких країн, як Угорщина, Сербія, Нова Зеландія — всі бачили, що потрапляння до фіналу — це вже перемога", — підсумував Олімпіаду тренер збірної Ігор Нагаєв.

Метання молота: Михайло Кохан

Михайло Кохан
Михайло Кохан

23-річний український метальник молота Михайло Кохан здобув бронзу. Спортсмен вдруге виступав на Олімпійських іграх, у Токіо він зупинився за крок до п'єдесталу. Після завершення фіналу Кохан разом із Ярославою Магучіх та Іриною Геращенко відсвяткували медальний день для України, обійнявшись та позуючи із синьо-жовтими прапорами.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.