До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

1924: якими були Олімпійські ігри сто років тому

Олімпійські ігри 1924 року, що проходили в Парижі з 4 травня по 27 липня, посідають особливе місце в історії світового спорту. Ця Олімпіада стала першим випадком, коли одне місто приймало ігри двічі (оригінальні ігри в Парижі відбулися в 1900 році), також тоді вперше використано сучасний олімпійський девіз Citius, Altius, Fortius ("Швидше, вище, сильніше"). У межах Олімпіади-1924 для спортсменів уперше звели олімпійське селище, де вони жили в одному місці і малу змогу більш ефективно готуватися до змагань. Раніше для цього використовували готелі, школи чи казарми. Також саме тоді вперше Олімпіада містила мистецький конкурс, у якому архітектори, письменники, музиканти, художники та скульптори могли виграти медалі за свої твори на спортивну тематику (ця ініціатива була припинена після 1948 року).

Реклама

Ігри 1924 року запам'яталися і з інших причин: на них з’явилися "Летючі фінни", фінська команда з бігу, яку очолював легендарний бігун Пааво Нурмі; американський плавець Джонні Вайсмюллер виграв три з п’яти своїх золотих медалей під час цих Ігор (пізніше він перейшов до акторства, зігравши Тарзана в 12 художніх фільмах у 1930—40-х роках). Також аудиторія тоді відзначила британських бігунів — Гарольда Абрахамса і Еріка Лідделла, які виграли золото на дистанціях 100 і 400 метрів відповідно. Їхні історії пізніше стали натхненням для фільму 1981 року "Вогняні колісниці". В архівах, на щастя, збереглося багато наснажливих фотографій сторічної давнини, на яких хочеться розглядати все — уніформу, тіла, атмосферу.

За матеріалами: vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.