До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

3 осінні рецепти з сезонних продуктів

Осінь — дуже ароматна пора. І сезонні продукти — справжній вибух кольорів й смаків. Пропонуємо не ігнорувати ці гастрономічні можливості, а наповнювати дощові осінні дні затишними домашніми обідами й вечерями, — каже Наталка Денисенко, авторка блогу "Томати і сіль", що допомагає легко і швидко приготувати чудові страви, навіть якщо ви не маєте особливих навичок для цього.

Салат з солодких осінніх овочів з анчоусами

Люблю осінні овочі, корені пахучі й солодкі. Цей салат наче складається з контрастних за насиченістю смаків і може стати головною стравою на святковому столі. Вашої участі приготування потребуватиме всього-на-всього 10 хвилин від сили. Салат "шуба" для здорової людини.

Реклама

Інгредієнти

Буряк: 5 шт.;

Картопля: 5 шт.;

Цибуля синя: 2 шт.;

Гарбуз очищений: 500 г;

Анчоуси в олії: маленька баночка;

В'ялені оливки: 200 г;

Оливкова олія, сіль.

Приготування

Картоплю і буряк миємо. Намагаємося вибирати плоди приблизно одного розміру. Це і в тарілці красиво, і пропікаються одночасно. Ріжемо часточками, просто у шкірці, на 4-6 часточки. Буряк відкладаємо окремо. Якщо помістити його разом з іншими овочами, він може забарвити все в рожевий колір

Гарбуз очищаємо від твердої шкірки, ріжемо на свій смак, але намагаємося повторювати розмір вже нарізаних овочів. Двійко дрібних цибулин ріжемо на 4 частини так, щоб вони залишалися скріпленими біля основи. Лушпиння знімаємо.

Всі овочі, крім буряка, перемішуємо у великій мисці разом з сіллю і оливковою олією, просто рукою. З буряком чинимо так само, але в окремій мисці. По листу розподіляємо їх, дотримуючись дистанції.

Духовка тим часом має вже бути розігрітою максимально. Поміщаємо овочі туди і упродовж 10 хвилин запікаємо в максимальному режимі гриля. Завдяки цьому верхній шар кожного шматочка схопиться, покриється першою скориночкою, що втримає всередині всю соковитість овочів. Потім зменшуємо температуру до 180-200 градусів і запікаємо упродовж 30 хв. Пробуємо готовність з допомогою ножа. Найдовше готуватиметься картопля. Коли вона приготується, дістаємо. Решта овочів натоді, завдяки власним цукрам, карамелізуються, як слід.

До ще теплих овочів додаємо в'ялені чорні оливки. Обов'язково в'ялені, вони продаються у багатьох місцях, знайти не складно. Мають злегка підкопчений смак, те, що нам треба. І анчоуси в олії. Не переплутайте з анчоусами в оцті, нам потрібні якраз солоні, а не мариновані. Тепер лише оливкова олія, і можемо подавати.

Паста з солодким перцем

Це один з моїх улюблених соусів для пасти. Дуже простий.

Інгредієнти (порція на двох-трьох)

Солодкі перці — 600-800 г;

Якісна оливкова олія;

Свіжий чебрець;

Сир пекоріно (можна інший витриманий овечий або козячий);

Паста: 300-400 г;

Мелений чорний перець.

Приготування

1. Беремо червоні солодкі перці і просто цілими запікаємо в духовці. У мене тут сорти капі, дуже круто з ротундами восени, в розпал сезону. Мають бути реально солодкими. 20-30 хв на 180 градусів, готуємо до повністю м'якого стану, коли шкірка сповзає з них сама.

2. Тепер треба зняти шкірку і очистити від насіння. Це копітка робота, але дрібна моторика — гарний відпочинок для мозку, так що проводимо час з користю.

3. Перцеву масу нещадно січемо ножем, щедро заливаємо ароматною оливковою олією. Якщо є свіжий чебрець — ідеально. Відокремлюємо листочки від гілочок, можна трохи пом'яти в ступці, щоб проявився аромат. Ми його залишаємо, щоб настоявся.

4. Варимо пасту. Я надаю перевагу спагетті або лінгвіні. Варимо на 2 хвилини менше, ніж вказано на пачці. Зливаємо, залишивши трохи води в каструлі, швидко перемішуємо з перцевою масою, накриваємо кришкою і даємо пасті ці 2 хвилини, щоб достояла і з'єдналася з соусом.

5. Розкладаємо на тарілки, зверху посипаємо натертим витриманим пекоріно, він пасує ідеально. Можна замінити будь-яким витриманим сиром, який знайдете.

Сочевиця з гарбузом

Є два варіанти приготувати цю страву: повсякденна і святкова. Розповім про ошатний спосіб, адже повсякденну страву приготувати ви завжди встигнете. Процеси не надто відрізняються між собою. Фото цієї страви точно прикрасять ваш Інстаграм, гарантія 100%.

Для початку треба дістати красивий гарбуз. Зараз вони якраз один за одногогарніший, десятки сортів: рябі, смугасті, химерних форм, яскраві і строкаті. Нам бажано мати круглий. У мене був розміром з дитячий м'яч, але можна і більший, якщо чекаєте на гостей.

Інгредієнти:

Цілий фотогенічний гарбуз невеликого розміру: 1,5-3 кг (якщо не фарширувати, то знадобиться 300 гр гарбузової м'якоті)

Сочевиця (будь-яка): 200 гр.;

Цибуля: 1 невелика цибулина;

Часник: 2 зубчики;

Порошок каррі: 1 чайна ложка (або 1 столова ложка каррі-пасти);

Помідор (великий і стиглий): 1 шт.

Приготування

1. Гарбуз миємо, зрізаємо верхівку з хвостиком, щоб вийшла кришечка. Все насіння виймаємо ложкою, воно нам не знадобиться. За допомогою ножа і тієї ж ложки виймаємо і м'якоть, щоб стінки залишилися завтовшки вдва сантиметра. М'якоть залишаємо.

2. Беремо сочевицю. Я полюбляю зелену, але можна взяти і червону, і жовту. Можемо замочити її на годину-дві, але це не обов'язково.

3. На оливковій олії швидко обсмажуємо подрібнену невелику цибулину і два зубчики часнику. Коли зазолотиться, додаємо каррі, він теж повинен трохи обсмажитися, щоб розкрився аромат. Тепер черга за гарбузовою м'якоттю, ще дві хвилини, і останнім — соковитий стиглий помідор без шкірки. З'єднуємо овочі з сочевицею, солимо і начинка для гарбуза готова.

4. Наповнюємо гарбуз на 2/3. Доливаємо водою і накриваємо гарбузовою кришечкою. Ставимо в розігріту до 200 градусів духовку приблизно на годину-півтори, залежно від розміру гарбуза. Через хвилин 40 кришечку можна зняти, вона натоді фотогенічно обвуглиться. Збережіть її для подачі. Страва готова, як тільки сочевиця стане абсолютно м'якою.

5. Все це можна провернути і без гарбузової "упаковки". Просто протушкувати сочевицю з овочами в каструлі з товстим дном хвилин 30-40, буде теж супер. Але в гарбузі виходить особливо пряно й ароматно.

6. Щоб поліпшити страву, замість сухого порошку каррі додаємо столову ложку каррі-пасти. Замість води можна додати кокосове молоко. І трохи чилі (для мене чилі покращує майже будь-яку страву).

Навчитися готувати більше простих, але дивовижних страв з доступних продуктів можна, оформивши передплату на youtube-канал Томати і Сіль.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.