До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 страв, що стали візитівкою словацької кухні

Словацька кухня найбільш перегукується з австрійською, чеською та угорською. Але і для нас вона дуже близька, бо в основі рецептів – поєднання самих звичних продуктів: картоплі, моркви, цибулі, квасолі, бринзи, вершків та, звичайно, сала. Ми вибрали п'ять простих, але смачних страв, які обов'язково треба спробувати.

Словацькі галушки з бринзою

Галушки з бринзою – гордість словацької кухні. Це ніжна страва, з насиченим смаком сиру та хрусткими шкварками.

Реклама



Складові:
500 г картоплі
150 г борошна
200 г бринзи
½ склянки сметани
200 г бекону чи сала з прорістю
Сіль на смак

Приготування:
Сало нарізати кубиками, підсмажити на пательні та відставити. Підготувати заправку: бринзу протерти на терці та змішати зі сметаною. Картоплю дрібно натерти, додати борошно, посолити й перемішати. Пропустити тісто через м'ясорубку с насадкою з великими дірками (або друшляк) та одразу вкинути у каструлю з киплячою водою. Перемішати, варити упродовж хвилииу. Відцідити, перекласти галушки до сметани з бринзою і перемішати. Зверху полити страву ароматним жиром зі шкварками.

Демікат

Традиційний літній суп-пюре з бринзи, який подають із зеленню, сухариками та шкварками.


Складові:
1 л бульйону (овочевого, курячного або м’ясного)
1 цибулина
5 великих картоплин
250 г бринзи
200 мл вершків 20% жирності
1 ст. л смальцю
2 ч. л паприки
бекон та кріп для прикрашання

Приготування:
Цибулю нарізати дрібними кубиками, а картоплю середніми. Розтопити у товстостінній каструлі смалець та обсмажити у ній цибулю до золотавого кольору. Додати картоплю, паприку, смажити ще 5 хвилин, а потім залити теплим бульйоном. Довести до кипіння, зменшити вогонь та варити під закритою кришкою до м’якості картоплі. Покласти в миску бринзу, влити вершки, розмішати виделкою до утворення однорідної маси та влити до супу. Зняти суп з вогню і перетворити на пюре за допомогою блендеру. Досолити, якщо потрібно. Подавати з дрібно нарізаним кропом та обсмаженим беконом.

Загорський суп із квасолі

Цей рецепт родом із колоритної словацької Загорщини. Його варять густим, з великою кількістю різноколірної квасолі, щоб аж "ложка стояла" та подають із широкою домашньою локшиною.



Складові:
2 л води або улюбленого бульйону
400 г різноколірної сухої квасолі
150 г копчених ковбасок
150 г копченої свинини
200 г картоплі
150 г моркви
50 г кореня селери
пучок петрушки
сіль на смак

Заправка для супу:
2 ст. л смальцю
50 мл окропу
2 ст. л борошна
1 ст. л паприки
3 зубчики часнику

Локшина:
400 г борошна
2 яйця
100 мл води
сіль на смак
40 г вершкового масла для змащення

Приготування:
Квасолю замочити на ніч у холодній воді, наступного дня промити та відварити у двох літрах води або бульйону під відкритою кришкою до м'якості. Додати нарізані грубими кубиками моркву та корінь селери. За 10 хвилин вкинути нарізані кубиками картоплю, копчені м'ясо та ковбасу. Готувати до готовності.
Тим часом зробити заправку: у ковші з окропом розтопити смалець та додати борошно, перемішуючи, аби не утворилося грудочок. Відставити з плити. У ще гарячу суміш додати почавлений часник та січену паприку. Влити в киплячий суп, додати січену зелень, перемішати та варити упродовж 5 хвилин. Приправити суп сіллю та чорним перцем. Подавати з домашньою локшиною.

Рецепт локшини:
Зробити тісто з борошна, яєць, води та щіпки солі, додавати воду поступово. Добре вимішати та дати відпочити 20 хвилин. Тісто має бути пружним, але не рватися. Розказати тісто, посипати борошном, скласти та нарізати на довгі, широкі та товсті смужки. Відварити в киплячій підсоленій воді (коли вони спливуть на поверхню, варити ще 5 хвилин, аби вони стали м'якшими). Злити воду та змастити локшину вершковим маслом.

Липтовский сир

Цю закуску можна зустріти в Угорщині та Австрії, але назву сиру дав словацький регіон Липтів, звідки походить рецепт. Липтауер намазується на крекери, теплі тости або м’який свіжоспечений хліб, зверху посипається подрібненим часником або зеленою цибулею. А ще ним начиняють стиглі рожеві помідори, болгарський перець або варені яйця.



Складові:
250 г бринзи
100 мл сметани
250 г вершкового масла
¹⁄₄ цибулини
1 ч. л каперсів
1 ст. л паприки
1 ч. л сухої гірчиці
2 ч. л насіння кмину
сіль, чорний перець на смак

Приготування:
Протерти свіжу бринзу через сито. Вінчиком збити розм'якшене масло, додати бринзу, сметану, дрібно посічену цибулю, паприку, перець, сіль, насіння кмину, гірчицю, подрібнені каперси, перемішати до однорідності. Викласти у контейнер із кришкою та помістити у холодильник на дві години.

Шуланці з маком

Для багатьох словаків макові шуланці – смак дитинства. Їх подають з варенням, а в сезон – зі свіжими вишнями, полуницею чи малиною.



Складові:
700 г картоплі
300 г борошна грубого помелу
2 яйця
150 г меленого маку
100 г вершкового масла
50 г цукрової пудри
щіпка солі

Приготування:
Відварити картоплю у кожушках, очистити від шкірок та потовкти. На стільниці вимішати тісто з картоплі, борошна, яйця та солі. Розрізати його на 8 рівних частин та зробити з нього довгі й тонкі валики. Кожен валик нарізати на 5-6 валиків меншого розміру та сформувати у трубочки між долонями. Варити шуланці в окропі доки не спливуть, процідити. Тим часом розтопити вершкове масло, додати мелений мак з цукром та полити сиропом готові шуланці.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.