До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ріо-де-Жанейро став світовою столицею архітектури

У мандрівників з'явився ще один привід, щоб відвідати Ріо-де-Жанейро: це бразильське місто назвали світовою столицею архітектури на 2020 рік за версією ЮНЕСКО.

Це перший раз, коли Організація збереження всесвітньої спадщини виділлила містотаким чином. Як світова столиця, Ріо "стане міжнародним форумом для обговорення актуальних глобальних проблем з поглядів культури, культурної спадщини, урбаністичного планування і архітектури", повідомлено на веб-сайті ЮНЕСКО. Тут також відбудеться Всесвітній конгрес архітекторів, який проводять кожні три роки.

Museum of Tomorrow. Photo: www.archdaily.com

Архітектура в Ріо є захопливим поєднанням таких історичних місць, як Собор Пресвятої Діви Марії Кармельської і Парк Лаже, так і найсучасніших. Музей Завтра (Santiago Calatrava's Museum of Tomorrow), наприклад, є яскравим прикладом неофутуризму. З його білим, схожим на хребет дахом, що висувається у повітря, і екологічним дизайном (він отримує енергію від сонячних батарей), стиль і екоусвідомленість є симбіотичними. Ще є культурний комплекс Cidade das Artes – зігнутий бетонний будинок, який виділяє витончений бруталізм, спроектований французьким архітектором Крістіаном де Портзампарком.

Культурний комплекс Cidade das Artes. Photo: www.archdaily.com

Але, мабуть, жодна будівля в Ріо не представляє більш новаторський дизайн, ніж Музей сучасного мистецтва Niterói. Його відмінна форма у вигляді блюдця і яскраво-червона доріжка роблять його більше схожим на НЛО, ніж на культурний простір. Музей розташований на скелі, і це одна з найпопулярніших культурних пам'яток Ріо і, можливо, навіть у світі. (Навіть Ніколя Жескьєр є фанатом Niterói: у просторі минуло шоу Louis Vuitton Resort 2017).

Музей сучасного мистецтва Niterói. Photo: https://inhabitat.com

Будівля музею зберігає у собі і трохи сентиментального настрою. Niterói був розроблений уродженцем Ріо Оскаром Німейєрем. Бразильський архітектор, якого вважають одним з батьків модернізму ХХ століття, народився, жив і помер в Ріо-де-Жанейро. 1988 року він отримав Прітцкерівську премію. Сьогодні його спадщина живе в його будівлях по всьому світу, у таких відомих містах, як Нью-Йорк і сучасній столиці Бразилії – Бразиліа.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.