До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що подивитися в Чорногорії: гід vogue.ua

Чорногорія — популярний напрямок, куди можна летіти з України. Флористка, засновниця pepperose.studio Юлія Борисенко ділиться своїми секретними місцями.

Поки летиш, перед очима відкриваються види на гори з мінливим пейзажем: то скелясті, то зелені, то вкриті снігом. А коли приземляєшся, вид змінюється рудими черепичними дахами, що нависають над морською гладдю, обрамлені оксамитовими, в зелені дерев, горами.

Реклама

Першого ранку не полишає відчуття, що сталася помилка з геолокації, і насправді перед очима — не Которська затока, а один з куточків озера Комо. Пейзаж місцями дуже схожий. Такі ж низькі, вкриті густою гладенькою зеленню гори, що оточують з усіх боків воду, яка хоч і солона Адріатична, але дуже спокійна і тиха, ніби озерна.

Найкрасивіший час доби в таких місцях — це ранній ранок. Усе довкола ще спить, прокидається сонце, над водою серпанок, а на пляжі немає ані душі. У такі моменти споглядання прозорої, сталевого кольору води, що відбиває гори, занурює у стан повного спокою.

Будь-яке морське місце відкривається зовсім інакше, якщо дивитися на нього з води. Тому ідеальний ранок означає морську прогулянку на швидкісному човні.

Рецепт такої ранкової подорожі Которською затокою простий: рано вранці доплисти до Блакитного гроту і побачити блакитну воду в скелі (тут не можна не помітити подібність із Grotta Azzurra на Капрі). На зворотному шляху відчути радість, зустрівши зграю дельфінів, насолоджуватися морським вітром, купанням у затоці і спогляданням прибережних міст, що пролітають повз.

Одне з таких місць, куди можна заїхати, — крихітний рукотворний острів Госпа од Шкрпела з католицькою церквою на ньому. До нього можна приплисти на човні вранці і, якщо пощастить, побути там без присутності туристів.

Мабуть, одним з найбільш колоритних і пам'ятних стало містечко Пераст. Усього на 300 місцевих жителів, побудоване на березі затоки венеціанцями в XVI-XVII ст, все з білого каменю. Зараз у ньому заборонено будувати нові будинки і можлива лише реконструкція старих, з використанням певного виду каменю та дерева в оздобленні фасадів. Саме це і визначило його автентичний, цілісний й 'італійський' дух. Але при цьому не можна не відзначити простоту і легкість буття цього міста, характерну для всієї Чорногорії.

У Перасті можна зупинитися в одному з прибережних готелів з видом на два крихітних острови навпроти: Острів Святого Георгія, закритий до відвідування, з бенедиктинським абатством на ньому, і Госпа од Шкрпела, про який ішлося вище.

Must Do в Перасті

Прогулятися містом

Церква Св.Миколая

Позазирати в мальовничі дворики із запашними садами з гортензій і кактусів

Попірнати з пірсу і позасмагати на кам'яних пляжах alla italiana

Взяти напрокат моторний човен і кататися уздовж Которської затоки;

Їсти найсмачнішу піцу Quattro Formaggio в кав’ярні Bocalibre (Пераст, 85330) під величезними соснами;

Або космічно смачну рибу тут:

Увечері прийти на безлюдний пляж, їсти фірмовий перастській пиріг з марципаном (найкращий подають тут: Conte Ul. Marka Martinovića bb, 85336), милуючись заходом сонця.

Must do в Чорногорії

З'їздити в Котор і погуляти вузькими кам'яними вуличками;

Увечері заїхати в Тіват і пройтися набережною з мариною в Порто Монтенегро;

Повечеряти там в одному з прибережних ресторанчиків і перебратися на танці в сусідній бар;

Удень вирушити на одну з устричних ферм (їх кілька на всій Которській затоці) і розділити з друзями обід зі щойно виловлених устриць, на основну страву взяти мідії в бульйоні з білого вина, а на десерт залишити севіче з креветок на теплих грінках.

Устрична ферма

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.