До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 архітектурних шедеврів України

У Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні маємо сім архітектурних шедеврів, а у відомому путівнику Lonely Planet — 20 пам’яток, які потрібно обов’язково побачити. Сьогодні, 1 липня, з нагоди Дня архітектури України редакція Vogue.ua зібрала 5 архітектурних пам’яток, якими наша країна може пишатися і про які має знати весь світ.

Чернівецький університет (фото — instagram.com/chnu_official/)
Чернівецький національний університет, або Резиденція митрополитів Буковини й Далмації

Будівля Чернівецького університету — грандіозний шедевр епохи Габсбургів. Ансамбль збудовано в 1864—1882 роках за проєктом чеського архітектора Йозефа Главки як резиденцію митрополитів Буковини. Архітектура будівель складна, це суміш візантійського й романського стилів, що робить ансамбль подібним до середньовічного замка, тому тут так часто знімають кіно. У 1900 році на Всесвітній виставці в Парижі проєкт визнали одним з найкращих архітектурних ансамблів Європи. Сьогодні тут розміщується Чернівецький національний університет імені Ю. Федьковича, у якому, до речі, навчався Іван Франко, а з 2011 року ансамбль перебуває під захистом ЮНЕСКО. Рекомендуємо підписатися на інстаграм-акаунт університету — там багато гарних фото й знятих за допомогою дрона відео, від яких буквально дух перехоплює.

Реклама
Софійський собор

У 1990 році Собор Святої Софії разом з Києво-Печерською лаврою стали першими пам’ятками в Україні, що потрапили до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Складно уявити, який ще архітектурний шедевр має таке ж сакральне значення для нашої країни: собор, збудований в XI столітті за рішенням Ярослава Мудрого на місці перемоги над печенігами. Більшість з нас може проходити повз Софію кілька разів на день, але не замислюється, які скарби зберігаються за її стінами — а це насамперед унікальні мозаїки й фрески XI століття авторства візантійських майстрів.

Історичний центр Львова
Львів (фото Марія Павлюк)

Львів — місто естетики й культури, тому не дивно, що його історичний центр 1998 року потрапив до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з припискою, що ця частина міста — блискучий синтез архітектурних традицій Східної Європи й Італії. Дуже точне формулювання: скільки разів, блукаючи вуличками навколо площі Ринок, не замріювався кожен з нас, думаючи, що він де-небудь в Італії? Історичний центр Львова — це те, що ми називаємо "старим містом" — Ратуша, площа Ринок і прилеглі до неї вулиці, а також територія Собору Святого Юри.

Церква Святого Духа, село Потелич, Львівська область

Тільки уявіть: церква 1502 року, найдавніша на Львівщині дерев’яна церква. Її звели місцеві гончарі й, за переказами, під час будівництва не використали жодного цвяха. Разом з іншими дерев’яними церквами Карпат ця пам’ятка потрапила до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні не так давно, у 2013 році. Від Львова до села Потелич — трохи більш як 70 кілометрів, тож не минайте нагоди побачити одну з найкращих церков України. Поруч дуже гарно: сама церква стоїть на узвишші, над мальовничим озером.

Одеський національний академічний театр опери та балету

Тут виступали Айседора Дункан і Анна Павлова, про нього згадував Пушкін у романі "Євгеній Онєгін". Автори будівлі Одеської опери, спорудженої 1887 року в стилі віденського бароко, австрійські архітектори Фельнер і Гельнер. Вони спеціалізувалися на театральних спорудах і збудували їх близько 50 в усьому світі. Одеська опера — один із шедеврів цього дуету, і неодмінно потрапляє в інстаграм кожного, хто приїздить до міста біля моря. Якщо будете в Одесі й захочете зробити небанальний кадр, фотографуйте театр з боку скверу Пале-Рояль, звідти теж чудовий ракурс.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.