До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про Флоренс Найтінгейл – засновницю сестринської справи

12 травня світ відзначає Міжнародний день медсестри — на знак вшанування Флоренс Найтінгейл, засновниці сестринської справи й ініціаторки реформи шпиталів у ХІХ ст.

Флоренс Найтінгейл

Найтінгейл народилася 12 травня 1820 року. Попри аристократичне виховання й перспективи респектабельного заміжжя, дівчина весь час міркувала над тим, "що не може бути, щоб Бог наділив своє творіння — Жінку — часом, аби витрачати його на всілякі нісенітниці й нескінченне кроплення парфумами". Тож у 24 роки, всупереч батьківській волі, Флоренс пішла працювати доглядальницею в лікарню. Заможні британці в ті часи лікувалися вдома, а до лікарень потрапляли злидарі, і про жодні умови для них не йшлося. Під враженням від побаченого Флоренс почала розробляти методику догляду за хворими. Працювала в монастирях Франції й Німеччини, де на практиці засвідчила, що суворе дотримання гігієнічних норм зменшує смертність щонайменше вдвічі. За це отримала визнання, а з ним — і почесну посаду головної доглядальниці лондонського шпиталю для збіднілих панянок.

Реклама
Флоренс Найтінгейл

Нова стрімка сходинка в долі Найтінгейл — Кримська війна, куди вона разом з 38 іншими сестрами милосердя вирушила 1854 року допомагати пораненим. Поліпшивши умови лікування, запровадивши повсякчасну дезінфекцію і режим харчування, Найтінгейл за пів року скоротила втрати серед поранених у понад десять разів — і стала легендою. Саме вона наполягла на потребі кухонь і пралень (а згодом — системи вентиляції та каналізації) у шпиталях, почала збирати статистичні дані й розмежовувати хворих по палатах — для зменшення заражуваності. По війні започаткувала зразкову школу медсестер у Лондоні, стала головною експерткою комісії із санітарного стану англійських військових шпиталів, написала три фахові книги, які стали надзвичайно популярними.

Флоренс Найтінгейл біля британського солдата під час Кримської війни

Найтінгейл померла у віці 90 років у Канаді. На її честь Ліга Міжнародного Червоного Хреста і Червоного Півмісяця заснувала медаль імені Флоренс Найтінгейл, найвідомішу нагороду для сестер милосердя у світі, яка вручається що два роки. За всю історію нею нагороджено трохи більш як 1500 медсестер, серед них понад 20 українок.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.