КУПИТИ КВИТКИ

Зворушливі архівні кадри з Криму в новому відео JAMALA на пісню ARAFAT DAĞINDAN

Співачка JAMALA представляє першу відеороботу на один із треків альбому кримськотатарської музики QIRIM — старовинної пісні ARAFAT DAĞINDAN. Ефектне шестихвилинне відео зняв український режисер Герман Нєнов, який був креативним директором "Євробачення-2023" у Ліверпулі.

JAMALA

ARAFAT DAĞINDAN — це старовинна народна пісня з міста Акмесжит (Сімферополь). За її сюжетом, чоловік піднімається на гору Арафат, яка височіє в безводній пустельній долині неподалік від Священної Мекки, а після повернення з паломництва отримує почесне звання хаджі. "Це, без перебільшення, одна з найкрасивіших і найвіртуозніших пісень не тільки з альбому QIRIM, а й серед усіх пісень світу, які я чула за все своє життя, — розповідає JAMALA. — Вперше в історії ця старовинна пісня звучить таким складом, і головна складність її у відсутності фіксованого ритму, бо кожне оспівування слова має вільний рух — ніби мереживо навколо однієї ноти".

Реклама.
JAMALA

Знімання масштабного відео на пісню тривали 27 годин. За словами режисера Германа Нєнова, дія кліпу розгортається у трьох паралельних лініях — лінія паломництва цілого народу, лінія паломництва кожної окремої душі та лінія сходів чистоти, так звана лінія вибору, перед якою рано чи пізно опиняється кожна людина. "У цьому кліпі також дуже багато відсилань до історії кримськотатарського народу, до особистої історії Джамали. Є посилання на роботи, пов'язані з легендарною піснею "1944". Я рекомендую дивитися щонайменше тричі, оскільки з першого разу зрозуміти всю багатошаровість символів, мені здається, буде неможливо". У кліпі також можна побачити унікальні кадри з домашнього архіву Джамали — з її батьками, бабусею та прабабусею.

Костюми для відео створив стиліст Юрій Жуйков. Спеціально для ARAFAT DAĞINDAN він розробив три різні образи: перший образ — об'ємна багатошарова накидка-сукня, яка відсилає до вбрання, в якому Джамала виступала на презентації альбому QIRIM у Києві в Національній опері в травні 2023 року; друга сукня прикрашена своєрідними щитами і символізує Джамалу-воїтельку, яка захищає свій народ та його історію, навіть, якщо все руйнується. Третій образ, білий, — сповнений чистоти й очищення.

Нагадаємо, QIRIM — це альбом кримськотатарської музики, записаний із симфонічним оркестром. До нього увійшли 14 пісень, які представляють різні регіони Криму. Світова прем'єра альбому відбулася минулого року в Ліверпулі за участі BBC Philharmonic Orchestra. За альбом QIRIM Джамала здобула Шевченківську премію.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.