До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як знімався новий кліп The Hardkiss "00:00" — присвята українським енергетикам

Гурт The Hardkiss представляє відео на пісню "00:00". Це присвята українським героям — енергетикам. Знімання відбувалися в лютому на Херсонщині. Ми розпитали команду, як створювався кліп.

Відеоробота на трек "00:00" — зворушливий мініфільм, який розповідає історію, що цілком могла трапитися в житті. Його герой — український енергетик (його роль виконує відомий актор Олександр Кобзар), який щодня виходить на роботу, аби під обстрілами, в нелюдських умовах робити свою справу. У нього є родина, яка допомагає йому триматися — дружина та маленька донька (Ксенія Баша та Вероніка Ольшана), проте в якийсь момент ми розуміємо, що їх, на жаль, вже немає поруч. Що з ними сталося, загинули вони чи поїхали — запитання залишається без відповіді.

Реклама

За словами режисера Міті Бородіна, ідея зняти цю історію виникла минулої зими, коли українці потерпали від обстрілів енергетичної інфраструктури. "Багато хто знімає кіно про військових, а нам захотілося розказати про ще одних героїв нашого часу — енергетиків. Ми знімали реальних людей — працівників "Херсонобленерго". З тих, кого ви можете побачити у відео, на жаль, шістьох вже немає в живих, вони загинули на роботі. Наша історія — про неймовірну відвагу та сміливість".

Ідея зняти кліп на Херсонщині належить актору Олександру Кобзарю, якого глядач добре знає за фільмами "Батько", "Пульс", "Скажене весілля" та театральними роботами. Для цього команда вирушила в містечко Посад-Покровський. Знімання проходили в лютому — навкруги холод, темрява, і відсутність світла через постійні обстріли її тільки підсилювала.

"Мій друг Ігор Сафронов, голова "Херсонобленерго", провів місяць в окупації, пережив страшні обшуки, — розповідає Олександр Кобзар. — Коли він розповідав мені про те, в яких умовах працюють енергетики на Херсонщині, як вони не встигають ремонтувати електромережі та підстанції між обстрілами, скільки з них, на жаль, підірвалися на мінах, адже багато територій, що перебували в окупації, було заміновано, я слухав і розумів, що ми маємо їх якось підтримати".

Знімання тривали в містечку Посад-Покровський понад тиждень. На місці команда познайомилася з бригадою енергетиків, які стали героями відео. "У них не було конкретних сцен, які треба було грати, ми просто документували їхнє повсякдення, а Олександр жив їхнім життям та навчався ремеслу", — розповідають про знімання режисер Мітя Бородін та оператор Руслан Богдан. Кобзар згадує, що навіть позбувся свого давнього страху висоти — адже коли побачив, як відважно енергетики піднімаються на вишки, аби лагодити мережі, зрозумів, що мусить це зробити сам, аби максимально чесно втілити свого персонажа. У нього немає конкретного прототипу, це збірний образ людини, яка забезпечує життєдіяльність країни, — справжній герой українського тилу.

Коли режисер та оператор звернулися до гурту The Hardkiss із готовим відео та пропозицією підібрати під нього кліп, у музикантів не було сумніву, що це буде саме трек "00:00" з альбому "Залізна ластівка" — пронизливий, драматичний, потужний.

Юлія Саніна (фото Олександр Порубаймих)
Юлія Саніна (фото Олександр Порубаймих)

"Понад усе на світі ми боїмося втратити тих, кого любимо, — ділиться ідеєю пісні фронтвумен гурту Юлія Саніна. — Тому разом із коханими людьми в наше життя автоматично приходить тривога за них, за їхню безпеку. Ця пісня була написана саме про ці почуття, про бажання тримати і не дати впасти. Коли до нас звернулися хлопці з готовим фільмом, не було сумнівів, яку саме пісню їм запропонувати. Це історія про людей-титанів, які попри особисті драми продовжують тримати на собі наш світ. Ми присвячуємо цю роботу всім українським енергетикам".

Присвята енергетиками для гурту та авторів відео — важлива спроба зафіксувати історію, яку ми проживаємо тут і зараз, і підтримати людей, чия героїчна робота часто залишається невидимою. "Звісно, про Херсон говорили у новинах, але не так багато розповідали саме про роботу енергетиків, які минулої зими були вимушені цілодобово лагодити розбомблені електростанції фактично під обстрілами, адже ворог знаходився зовсім близько, — тож ми відчували, що мусили про них розповісти", — каже Мітя Бородін.

Випуск відео супроводжується короткою довідкою: "За даними Міністерства енергетики України та компанії ДТЕК, за 19 місяців повномасштабної війни під час виконання своїх професійних обов’язків загинуло 367 енергетиків, 940 людей зазнали поранень". Це не просто статистика — напередодні нового опалювального сезону, коли українці готуються до нових викликів, нагадати про ці цифри, за якими стоять життя реальних героїв, надзвичайно важливо.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.