До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як стати музикантом, або що таке Vedel kids

Цього року Vedel School, одна з найпрогресивніших українських музичних шкіл, запустила курс Music for Kids. Дебют випускників цього курсу минув в рамках джазового фестивалю Leopolis Jazz на бранчі журналу Vogue UA. Новий набір – у вересні.

Виступ випускників Vedel Kids під час бранчу Vogue UA

Вісім підлітків несміливо виходять на сцену, беруть в руки гітару, скрипку, саксофон, налаштовують синтезатори. Через кілька хвилин, після мовчазного схвалення свого лідера, львівського музиканта Михайла Балога, вони почнуть свій перший в житті дорослий концерт – на справжній сцені, перед цією публікою. Він триватиме хвилин десять: хлопці виконають композиції власного твору, а також кілька джазових стандартів – але за цей час градус їх емоцій, здається, зміниться від паніки до катарсису. Так стають музикантами.

Реклама

Зробити музичну освіту в Україні цілісною і гармонійною, створити ком'юніті музикантів і тих, хто думає, небайдужих людей, і побудувати нову музичну культуру – такі амбіції у музиканта, саундпродюсера та засновника Vedel Sсhool, Михайла Балога. Рік тому Михайло, добре відомий в Україні та за її межами саксофоніст, а також автор електронного проекту Manu, відкрив у Львові музичну школу. Альтернативну. Він назвав її Vedel School – на честь українського композитора Артемія Веделя, який писав духовну музику, а в кінці життя став послушником Києво-Печерської лаври.

Михайло Балог

Навесні до стандартних курсів електронної музики, вокалу, сонграйтінгу додався експериментальний курс Music for Kids. Міша Балог, який до всього ставиться нестандартно і не терпить банальностей, і тут придумав особливий підхід: на курс він набрав дітей у віці від 9 до 14 років, які вже навчалися в класичних музичних школах – і хотіли розширити свої музичні рамки. Наприклад, навчитися писати музику, дізнатися, як складати реп і відкрити для себе музичні традиції, щоб переосмислити їх і застосувати в творчості. Акцент в Music for Kids зроблений на академічній, джазовій, індійській традиції, а також сучасній електронній музиці. До останньої небайдужий сам Балог – кілька років тому він створив сольний електронний проект MANU, з яким об'їздив багато європейських міст, виступаючи не тільки на звичних концертних майданчиках, а й в храмах, наприклад.

Михайло Балог

Курс Music for Kids Міша запустив за підтримки європейського гранту Harald Binder Cultural Enterprises. Навчання було безкоштовним. Після трьох місяців занять з 12 студентів залишилося 8 випускників. Міша розповідає, що шлях до зірок у молодих музикантів виявився не без тернів. "Наш курс – про те, що подобається, а не про те, що потрібно. Ті, хто пропускав, прогулював або не поринав в процес, до фіналу не дійшли", – зазначає Балог.

Випускники Vedel School вперше вийшли на професійну сцену цього літа – в рамках львівського фестивалю Leopolis Jazz. Разом з брендом Single Print Vedel School розробили колекцію футболок для першого виступу молодих музикантів. На кожній футболці стоїть хештег #musicalfearless, за яким прихована ціла психотерапевтична теорія. "Все почалося з того, що я подумав: як озвучити страхи, які заважають людям займатися музикою?, – розповідає Михайло. – Багато кидають музику, не встигнувши як слід дізнатися, як це – грати, виступати, співати, складати. Ми вирішили озвучити страхи професійних музикантів за допомогою цих футболок, і написали на них: "я не маю голосу", "я не маю слуху". Прямо, в лоб. Тому що коли страх промовляти, він зникає". На фестивалі у Львові в "психотерапевтичних" футболках ходили цілком досвідчені музиканти – Олексій Коган, Лаура Марті та інші.

Виступ випускників Vedel Kids під час бранчу Vogue UA

Про те, що музична освіта має бути без кордонів, і що музика – це, перш за все, ком'юніті небайдужих, відкритих і гнучких людей, Міша Балог розповість 20 серпня в Києві. В рамках фестивалю Bouquet Kiev Stage музикант презентує свій новий перформанс Timeless: це авторська музика, написана для кіно і вистав, в якій Балог розмірковує про час і його дуальності.

Після концерту засновник Vedel School проведе майстер-клас для дітей, які хочуть займатися музикою. З вересня в школі стартує новий курс Music for Kids: цього разу відбір не буде таким суворим і охочим вступити не обов'язково мати музичну освіту.

"Vedel School – втілення моєї давньої мрії про те, якою має бути справжня музичка освіта без кордонів, – розповідає Михайло Балог. – Ми не просто навчаємо музики – ми створюємо найкращі умови для максимального розкриття внутрішнього потенціалу кожного. Ми не тільки школа виконавської майстерності. Ми не вчимо виконувати і перегравати чужі думки, а вчимо прислухатися і знаходити музику в собі".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.