До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У чому секрет успіху музиканта Еда Ширана

Гастрольне турне Divide Еда Ширана стало найкасовішим в історії: за час дворічного туру музикант заробив майже 740 мільйонів доларів. Сьогодні, 7 серпня, один з найпопулярніших артистів світу виступить на фестивалі Sziget у Будапешті, а Vogue.ua тим часом розбирається, в чому таємниця його успіху.

Ед Ширан і Тейлор Свіфт
Чарівне перетворення

Історія Еда Ширана – це історія Попелюшки, перетворення "гидкого каченяти" в принца або історія американської мрії, лише у британській манері. Критики дорікають Ширану за те, що він обернув свої комплекси у красиву упаковку і продав всьому світу, але його успіх, незважаючи на лихослів'я, доводить: щирість – найкраще, що може дати артист своїм глядачам.

Реклама

Ширан народився 1991 року в невеликому місті Галіфакс на сході Англії в інтелігентній сім'ї: його батько – критик і мистецтвознавець, мати – дизайнерка ювелірних прикрас. Якщо розглядати дитячі фото Еда, можна побачити худого і сором'язливого рудоволосого хлопця в великих окулярах. "Я був дуже, дуже, дуже дивною дитиною, – каже музикант в інтерв'ю каналу ABC. – З дитинства я запинався, а після невдалої операції у мене розвинулася косоокість". Додайте до цього той факт, що з п'яти років хлопець співав у церковному хорі." Я був класичним об'єктом для кепкувань", – розповідає Ширан, який добре знає, що таке цькування. Він згадує в інтерв'ю, що ріс серед ірландських дітей, і ті були досить жорстокими, а батько вчив його завжди давати здачі, якщо тебе ображають. У 10 років Ширан почав завзято читати реп – в основному Емінема, який в 2000-х саме видав свій, тепер культовий, альбом The Real Slim Shady – щоб тренувати вимову і впоратися із запинанням. Тепер в інтерв'ю Ширан каже, що Емінем врятував його.

Секрет успіху музиканта в тому, що свої недоліки, як він сам зізнається, він зумів перетворити на переваги. "Не бійтеся бути собою", – каже артист в інтерв'ю і нагадує в кожній третій пісні, наприклад, Beautiful People, кліп на яку він представив місяць тому. Це історія про кількох звичайних неідеальних людей із зайвою вагою і комплексами: під час прогулянки на яхті вони страждають морською хворобою, під час гучної вечірки у клубі хочуть спати, а на модних показах нудьгують. До сьогодні відео про те, що бути собою – не є соромно, набрало 53 мільйони переглядів і, ймовірно, це ще не межа.

Шлях до успіху

Прокинувся знаменитим – такого точно ніколи не траплялося з Едом Шираном: йому знадобилося як мінімум сім років, аби стати світовою знаменитістю і зібрати стадіон Вемблі. Перший міні-альбом музикант випустив у 15 років, у 17 переїхав до Лондона, де грав концерти щодня, щоб заробити, і, як зазвичай буває в історії про Попелюшку, навіть спав у метро. До 20-ти років у нього за спиною були вже три міні-альбоми, а 2011 року він підписав контракт з великим лейблом і випустив дебютну повноформатну платівку "+", яка очолила британські чарти. Неабияк допомогла Ширану Тейлор Свіфт: вона послухала його музику, а тоді зателефонувала Еду і сказала, що хоче з ним співпрацювати. Ширан відіграв більше 100 концертів на розігріві у Свіфт і через рік, 2013-го, зібрав свій перший стадіон – це був Madison Square Garden.

Ед Ширан на стадіоні Вемблі

До цього часу музикант остаточно сформував своє амплуа: Ед Ширан – хороший хлопець, який співає про кохання і дружбу, він всім подобається. Ед є ліричним героєм більшості своїх кліпів, де експлуатує образ доброго парубка у спортивній кофті і мішкуватих джинсах (наприклад, кліпи Perfect і Shape on you).

Імперія Еда Ширана

Преса називає Еда Ширана сучасним трубадуром, а його музику – "вегетаріанським" поп-роком, так натякає на те, що вона занадто правильна. Тим часом цифри і факти говорять самі за себе: у нього є орден кавалера Британської імперії, у його найпопулярнішого кліпу Shape of you – 4 мільярди переглядів на YouTube, а 2015 року, за даними Forbes, він заробив 57 мільйонів доларів.

Ед Ширан у серіалі "Гра престолів"

До своєї популярності Ширан поки не звик. "Список Forbes дещо зіпсував моє життя, – каже він в інтерв'ю журналу Rolling Stones. – Я отримую повідомлення від людей з фотографіями автівок і таким текстом: будь ласка, я хочу цю машину на день народження, це всього лише 0,06 відсотка вашого річного доходу, вам це нічого не коштуватиме".

Ед Ширан займається благодійністю, запросто може відвідати в лікарні свого фаната, а серед його шанувальників – сам Елтон Джон. "Він складає мелодії так легко, – каже Елтон Джон. – Я гадаю, сер Ван Моррісон пишався б, якби написав те, що склав Ширан. Він нагадує мене, коли я вперше приїхав в Америку 1970 року".

Ед Ширан і Елтон Джон

Зараз артист перебуває в турі: за півтора року він продав 8 мільйонів квитків і заробив майже 740 мільйонів доларів, так побив рекорд гурту U2. 12 червня Ширан видав четвертий альбом No.6 Collaborations Project, де є колаборації з Емінемом, Тревісом Скоттом, Джастіном Бібером і Бруно Марсом. У відповідь на запитання, в чому ж таємниця його успіху, Ширан скромно відповідає: "В працьовитості".

Тим часом нещодавно він остаточно підтвердив свій статус хорошого хлопця: торік Ширан одружився з Черрі Сіборн – подругою дитинства, з якою вчився в одній школі і в яку закоханий ще з юних років.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.