До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Хто такий Imanbek — казахський залізничник, який здобув "Ґреммі"

"Look like Pablo in a photo" — за іронією, саме цими словами з треку Roses можна описати музичного продюсера Imanbek. Зробивши ремікс на не такий популярний трек SAINt JHN, казахстанський музикант і ексробітник залізниці прославив свою версію більше, ніж оригінал. А 14 березня цього року дістав "Ґреммі" за найкращий ремікс — з таким же самовдоволеним виразом, як і Пабло Ескобар на легендарному фото, про яке співається в пісні.

Історія успіху Іманбека Зейкенова — він же Imanbek — казка про Попелюшку у сфері музики. Він народився у 2000 році в казахському місті Аксу в простій родині. Батько Іманбека — начальник пожежної охорони, а мати працює в туристичній агенції. Після закінчення школи він пішов вчитися на залізничника й потроху навчався музики — за допомогою роликів на YouTube. Свою кар’єру починав з нехитрих реміксів, створених за допомогою недорогих навушників і ноутбука. Всі свої роботи публікував у групі "ВКонтакте" для кількох сотень підписників.

Реклама

Працюючи на залізниці сигналістом (він закріплював гальмівним черевиком товарні вагони) і роблячи ремікси, Іманбек одного разу натрапив на пісню гаянсько-американського репера SAINt JHN, дозрілу для танцювального римейку. Результат вивів обох музикантів на новий рівень.

Оригінальна пісня Roses вийшла у 2016 році й на момент, коли до неї дістався Іманбек, була доступна для прослуховування вже впродовж трьох років, але не мала особливої популярності. Іманбек вирішив згладити деякі вади треку. Він узяв повільний гіпнотичний реп, завищив голос виконавця майже до вереску, додав щільну басову партію та деренчливий удалині малий барабан. За його словами, зробив він усе це всього за 2,5 години.

.

Не довго думаючи, Іманбек розмістив свій ремікс у російських соціальних мережах. Відгуком на роботу був десяток вподобайок підписників. Але вже за пів року ремікс злетів на верхні позиції в гіт-парадах країн СНД й України. Ще за кілька місяців він став найпопулярнішою піснею у світовому Shazam і потрапив до американського чарту Billboard. "Я зробив нелегальний ремікс, — розповідав Іманбек. — Я не знав, як його просувати й отримати на нього права. Тож просто виклав в Інтернеті й залишив як є. А за пів року він підірвав увесь світ".

Як і багато які гіти соціальних мереж, Roses прославився на TikTok на початку 2020 року, коли тисячі підлітків демонстрували свої танцювальні здібності в черговому челенджі. Але Roses — випадок особливий. Ремікс Imanbek 2019 року на пісню став не просто вірусним у соціальній мережі, а й став збирати прослуховування на стримінгових платформах і мільйони переглядів на YouTube. Подорож пісні від SAINt JHN через увесь світ до Іманбека, а потім через TikTok по всьому світі — це диво Інтернету.

Roses (Imanbek Remix) набрав багато прослуховувань. Шалено багато. Мільярди на Apple Music і Spotify, став вірусним у TikTok з більш як 3 млн відео, посів перше місце в чартах у всьому світі, зокрема й у Великій Британії (єдиним синглом SAINt JHN, що потрапив до чартів до того, була колаборація з Бейонсе 2019 року Brown Skin Girl). До слова, за деякими даними, Spotify міг би виплатити Іманбеку за стрим приблизно 5 млн дол.

Іманбек почав отримувати дохід від Roses наприкінці 2019 року, заробляючи досить, щоб залишити обов’язки сигналіста на станції й оголосити себе професійним музикантом. Він уклав контракт з лейблом Effective Records, створив альянс із самим SAINt JHN, який на своєму каналі випустив лірик-відео (майже 150 млн переглядів на момент написання статті. — Ред.), почав співпрацювати з відомими виконавцями не тільки Східної Європи, а й усього світу: записав спільний трек з Ритою Орою, Девідом Ґеттою, Marshmello. І, звісно ж, став першим виконавцем з Казахстану і за сумісництвом першим на території СНД, відзначеним "Ґреммі" (раніше заповітну статуетку представники СНД отримували тільки в категорії класичної музики).

Багато хто пророкує Іманбеку статус "артиста одного гіта", а скептики називають його безпрецедентний успіх добре зрежисованою кампанією американської академії звукозапису. Ці теорії, можливо, не безпідставні, але Іманбек у будь-якому разі знає, що перебуває на вершині унікальних можливостей. За його словами, тепер важливо тільки те, що буде далі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.