До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Хай панує джаз: гід по хедлайнерах Leopolis Jazz Fest

27 червня у Львові розпочнеться Leopolis Jazz Fest. Vogue.ua вибрав шість хедлайнерів фестивалю, про яких варто дізнатися більше. Всі вони виступлять на головній сцені фестивалю – імені Едді Рознера.

Чарльз Ллойд

27 червня, о 19.00

Реклама

Цього року фестиваль відкриє легендарний саксофоніст Чарльз Ллойд зі своєю зірковою групою The Marvels. У березні Ллойд відзначив 80-річчя: за останні 50 років його музика охопила безліч жанрів, серед яких пост-боп, world-music, авангард і інші. Ллойд народився в Мемфісі – місті, який довгий час був центром розвитку блюзу. Він почав грати на саксофоні в 9 років, і в юності грав у найвідоміших групах, любив виступати на рок-фестивалях, імпровізував на концертах з Джиммі Гендріксом і Дженіс Джоплін. Останні кілька років Ллойд виступає з абсолютно новою групою. Її назва The Marvels проста, але, в той же час, символічна – на думку Ллойда, її складають найдивовижніші (від англ. Marvelous) музиканти з усього світу. Це гітарист Білл Фрайзелл, басист Рубен Роджерс і барабанщик Ерік Гарленд.

Джеймі Каллум

27 червня, о 21.00

38-річний Джеймі Каллум – найпопулярніший джазовий музикант Британії та один із найуспішніших артистів світу. Підтверджують це факти: його перший альбом Twentysomething став мультиплатиновим, 2009-го він був номінований на "Золотий глобус" за музику до фільму "Гран Торіно" Клінта Іствуда, а цього року виступив на дні народженні королеви Єлизавети II. Сьогодні він веде власне, вже відзначене нагородами, щотижневе шоу для BBC Radio 2, найвищої рейтингової станції в Європі. Каллум різносторонній музикант: він грає джаз і поп, на концертах використовує незвичайні інструменти, привезені ним з подорожей – наприклад, дерев'яні барабани з Австралії, а також багато імпровізує: любить співати, стоячи на роялі. Дістати Джеймі на Leopolis Jazz Fest в сам розпал його кар'єри – велика вдача, тим більше, 13 липня, одразу після фестивалю у Львові, Каллум виступить на головному джазовому фестивалі в світі – в швейцарському Монтре.

Роберт Гласпер

28 червня, о 19.00

40-річний техасець Роберт Гласпер – зірка нового американського джазу. Джазовий піаніст і продюсер, 2012-го він отримав "Греммі" в номінації "найкращий r'n'b альбом" за платівку Black Radio, 2014-го – за альбом Black Radio 2, а 2015-го – за спільний з Кендриком Ламаром трек These Walls. В ролі продюсера брав участь у записі альбому Кендрика Ламара, Каньє Веста і Джей Зі. Перш за все, Гласпер відомий як майстер об'єднувати жанри: джаз, соул, фанк, хіп-хоп і електронну музику. Гласпер представить у Львові новий проект R + R = NOW (Reflect + Respond = Now) – супергрупу, у якій грають найкращі молоді музиканти з усього світу. Це трубач Крістіан Скотт, саксофоніст Террас Мартін, басист Деррік Ходж, барабанщик Джастін Тайсон і Тейлор МакФеррін, який відповідає за синтезатор та бітбокс. До слова, Тейлор – старший син легендарного джазмена і вокаліста Боббі МакФерріна, який вже приїжджав до Львова.

Джейкоб Кольєр

30 червня, о 19.00

23-річний Джейкоб Кольєр – вундеркінд джазу, концерт якого точно можна включити у список "must see" на фестивалі цього року. Кольєр – інтернет-зірка: три роки тому він виклав на YouTube власні, дуже самобутні кавери на джазові хіти Стіві Вандера та інших музикантів. За короткий час записи набрали по 3-5 мільйонів переглядів, і – понеслося: увагу на Джейкоба звернув Квінсі Джонс, багаторічний продюсер Майкла Джексона; Кольєр виступив на джазовому фестивалі в Монтре разом з легендою джазу Гербі Генкоком, після – на Coachella з Фаррелом Вільямсом, а 2017 року отримав відразу дві статуетки "Греммі" – за аранжування композиції "Flinstones" з однойменного мультфільму, і пісні "You and I". Свій дебютний альбом Кольєр записав у власній кімнаті в квартирі в Лондоні, всі вокальні та інструментальні партії виконав сам – в це складно повірити, поки не подивишся на YouTube, що витворяє цей хлопець.

Стефано Боллані

1 липня, о 19.00

Стефано Боллані – італійський піаніст, композитор, співак і телеведучий, популярний в Італії театральний актор. Стефано грає класичну музику і джаз: за свою кар'єру він записав 28 студійних альбомів, грав з найкращими оркестрами світу, а також отримав ступінь доктора наук в найвідомішому музичному інституті в США – Берклі. У 2000-і Боллані почав співпрацювати з поп-виконавцями, серед них – французький акордеоніст Рішар Гальяно і Джейн Біркін. На Leopolis Jazz Fest Стефано Боллані представить свій новий проект QUE BOM. Цю групу він створив в Бразилії з місцевими музикантами, які на концертах занурюють глядача в американські ритми. У рідній Італії Боллані – справжня зірка: він веде програми на радіо і телебаченні, випустив три книги, пише п'єси і музику для театру, а на основі його біографії в Італії навіть придумали мультиплікаційного персонажа на ім'я Paperefano Bolletta.

Маркус Міллер

1 липня, о 21.00

Продюсер, мультиінструменталіст, композитор і аранжувальник, американець Маркус Міллер – людина-оркестр. Маркус народився в родині керівника церковного хору, і вже в 13 років грав на фортепіано, кларнеті та бас-гітарі, а студентом став учасником штатного оркестру популярного в Штатах шоу Saturday Night Live. Як продюсер і композитор, він був одним з останніх, хто працював із джазовою легендою Майлзом Девісом (над альбомом "Tutu"), написав музику до культового фільму "Siesta", яку і виконав Девіс. Сьогодні в "арсеналі" Міллера – участь у записі понад 200 альбомів музикантів з усього світу, а також дві премії "Греммі".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.