До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про фестиваль електронної музики White nights 2021

18—19 червня в Києві відбудеться фестиваль електронної музики України WHITE NIGHTS 2021. Його атмосферу стилізують під мексиканський Тулум.

У лайнапі цьогорічного фестивалю — справжні зірки. Це передусім німецький музичний продюсер Томас Шумахер, лондонський гурт Kerala Dust, данці WHOMADEWHO, французи dOP. Крім цього, на фестивалі виступлять БАЛКОНЛЮБВИ, Аlloise, APLAY, Eleatics Records. За перевтілення артзаводу "Платформа" на мексиканський Тулум візьмуться українські художники — це Марія Куліковська, Ксенія Гнилицька, Еліна Мансурова, Ганна Надуда та інші артисти. Розповідаємо докладніше про те, що підготували художники.

Реклама
Марія Куліковська

Марія Куліковська — мультимедійна художниця, архітекторка, дослідниця мистецтва і перформерка-акціоністка. Марія — учасниця виставок у Німеччині, Швеції, Чехії, номінантка премії Pinchuk Art Centre 2013, відома своїми сміливими політичними перформансами далеко за межами України. Головна тема робіт Куліковської — це дослідження власного тіла. У художньому світі Марії воно втілюється в архітектурні об’єкти із солі, молока, цукру, скловолокна. Ці матеріали — омаж на тему виробництва, конструкції і деконструкції. На WHITE NIGHTS 2 021 Марія представить серію "Складки Часу / Складки Пам’яті". Ці об’єкти-зліпки зі скловолокна, смоли й воску уособлюють природу людського конфлікту. Матеріали також мають ідейний складник. Скловолокно — легка, але дуже щільна субстанція. До нього в опозиції — крихкий парафін, що швидко обсипається. Парафінова оболонка стримує міцний каркас прихованого тіла. Каркас же створений зі зліпків тіла Марії і рук її матері.

Ксенія Гнилицька

Ще одна знаменита художниця в цьому списку — Ксенія Гнилицька. Дочка культового українського художника Олександра Гнилицького, Ксенія — співзасновниця артгрупи "Р.Е.П.", лауреатка премії #HeforShe і номінантка премії Pinchuk Art Centre 2020. На фестивалі WHITE NIGHTS 2021 Гнилицька представить серію Open Air. У ній художниця досліджує природний простір. Критики називають Open Air психоделічним пейзажем, що перегукується з Енді Ворголом і навіть Каспаром Давидом Фрідріхом. Сама ж Ксенія порівнює свої яскраві декоративні пейзажі з "особливим сприйняттям природи під музику на вечірці". Ця робота пов’язана з іншим проєктом Ксенії, який вона показувала в Пічнук Арт Центрі два роки тому — "Сон П’єра Мічеллі, або Пам’ятник перемоги сапротрофів". Її скульптурна композиція апелювала до типової картини posthuman: природа захоплює і заселяє залишки людської цивілізації, закарбованої в образі керамічних колон.

Ганна Надуда

Ганна — київська мультидисциплінарна художниця. За її плечима — понад 15 років участі в міжнародних фестивалях і виставках. Роботи Надуди можна побачити і в публічному просторі, наприклад, у Ботанічному саду імені Гришка нині експонується її інтерактивна скульптура "Легені, які говорять", що акцентує на темі раку; також роботи Ганни можна побачити в скульптурному парку Part 3020 неподалік від Львова. Загалом основний фокус творчості Ані зосереджується на плюсах і мінусах урбанізації. Її абстрактні скульптури й графіка — це постурбаністичні алюзії поглинання людської цивілізації природою. На фестивалі Ганна представить три проєкти, серед них — скульптури в авторській техніці, які Ганна створює за допомогою металевого дроту, а також інтерактивний перформанс.

Еліна Мансурова

Для WHITE NIGHTS 2021 Еліна Мансарова підготувала кілька інсталяцій, натхнених культурою цивілізації мая.

Еліна Мансурова закінчила курс режисури театралізованих вистав і шоу-програм в українському КНУКіМ. Вона жила в США, працювала в галузі дизайну костюмів для танцювальних шоу, а також декоратором музичних фестивалів.

Також серед учасників — художники Ганна Оборська — вона представить серію абстрактних полотен, Серж Пає (покаже попарт серію "Madame, montpensier) Леся Ригорчук (представить проєкт на межі живопису й фотографії) і студія X-platform.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.