До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Блог Ірени Карпи: що робити в Парижі у вересні

26 вересня стартує Тиждень моди в Парижі. Напередодні письменниця Ірена Карпа розповідає, де в Парижі дивитися найцікавіші вистави та слухати наймоднішу електронну музику.

Ірена Карпа

Вечір. Виходжу з магазину з оберемком туалетного паперу і пляшкою мінералки Badoit. Починається дощ. Тепер я справжня парижанка – лохмата, мокра, в кедах Ben Simon, що були колись білими, а тепер носяться до повного стирання підошви. (Тут я згадую женщину-на-каблах із конячим хвостом, в мікроскопічних шортах із принтом "тенденції літа", що чекала на рейс до Києва, і мені стає жалко і її, і себе. Її – бо це ж треба так мучитися в літаку для свого мущіни, себе – бо вчора була хороша вечірка, після якої сьогодні геть погано. Звідки й мінералка. Туалетний папір просто так – сім’я велика.

Реклама

Вечірка була на терасі з виглядом на паризькі дахи і Сакре-Кер, в домі акторки Селії Піластре та її харизматичного чоловіка-антиквара, чий родинний бізнес колись почався тим, що дідо й баба в себе на горищі в Арлі знайшли папочку малюнків Ван Гога останнього періоду життя...

Вид з тераси на на паризькі дахи і Сакре-Кер (фото Ірена Карпа)

Минулого разу дорога редакція прямо мене запитала: де в Парижі тусуються зірки і богема. Я вже вам скинула кілька цінних адрес, але про всяк випадок ще вирішила перепитати в Селії, бо більш тусовочної дівчини (акторка-режисерка-продюсерка) на районі не знайти. "Та ніде ми не тусуємося, сміється вона. Відколи в нас з’явилась ця тераса, всі тусуються в нас вдома". І все ж, та ж Селія радить час від часу, наприклад, залишатися ночувати в романтичному готелі (Hotel Paradis, 41 rue des Petites Écuries 75010), навіть якщо ви купу років одружені – так ти в Парижі наче гість і коханець-інкогніто. Клянчити лід у 40-градусну спеку в барі внизу. Йти танцювати, "бо там рок і сексі, і концерти, і вечірки, і добрий ресторан" в Bus Palladium (6 rue Fontaine 75009) – публіка і справді наче з ранніх фільмів Ґая Річі, а то і Люка Бессона, щоб лишатися в патріотичних рамках, хе-хе.

Bus Palladium

Як правило, я вам роповідаю про щось, що ближче мені "на районі", але Монмартр і все, що відносно коло нього – 18ий, 17ий, 10ий, 9ий – можуть похвалитися меншою кількістю бо-бо і сильнішою концентрацією арт-тусовки та юних фріків. Селія згадує, як колись в дитинстві вперше побачила з кузова фургону, на якому її мама привезла до Парижа, вогні закладу Divan du Monde (75 Rue des Martyrs, 75018). Стильнюча концертна зала з абсолютно еклектичною програмою – сходіть туди, зіграйте у щасливий випадок. Через багато років Селія мала в цій монмартрській залі свій перший виступ... Тут же, фактичо приклеїне до "Дивану", радіє життю кабаре MadameArthur, бінго для тих, хто хоче почути справжню "musique française", яку в нас прийнято називати французьким шансоном. Плюс, щоп’ятниці і щосуботи Мадам Артюр влаштовує спеціальні вечірки з дещо дивними створіннями – все, як ми любимо у справжніх кабаре.

Кабаре Madame Arthur

Що би то ще вам корисного сказати, якщо ви збираєтеся до Парижа восени. (Правильно робите, до речі. Ще тепло, і вже відкрите все, що було закрите на канікули). Івентів восени тут найбільше. Від паризького тижня моди в вересні до грандіозного ParisPhoto у листопаді. І там і там, що тішить і гордить, братимуть участь українські автори. Найпершим важливим івентом в моєму списку є виставка MaisonetObjets (8-12.09) з головною локацією в LesDocks (34 QuaidAusterlitz 75013) і з шоу-румом українського проекту "Трансформація" в нашому культурному центрі (22 avenueMessine 75008). Будете тут 8го вересня – особисто обійму вас на відкритті.

Фестиваль Jazz à la Villette говорить сам за себе. Дуже багато артистів, яких ви поки не почуєте по радіо, але якщо стануть мега-зірками, зможете сказати, що були їх першовідкривачами. Якщо пощастить з погодою – беріть з собою вино, сир і багет. Парк La Villette(75019) просто створений для пікніків. Плюс там постійно купа всього відбувається – від фотовиставок і цифрових експозицій до кінопоказів, стежте за афішами в дати вашого приїзду.

Співак Jazz à la Villette – один з хедлайнерів нинішнього Jazz à la Villette

Тонким естетам раджу не пропустити Оперу просто неба ( Opera en plein Air). Вже сьогодні і завтра (1-2 вересня) – монументальні світлові спектаклі в районі lesInvalides та інших локаціях. Минулого року це була "Тоска" Пучіні. Для мене – трохи закласично, але ж не щодня "Кармен" в безумній іспанській панк-постановці в опері "Бастій" дають..

Дуже смішна виставка зараз у FondationCartier, Autophoto , триває до 20 вересня. Musée des Arts Decoratifs до січня буде хостити фешн-виставку Christian Dior, Couturier du Rêve. Я ще не була, але знайомі модниці й історики мистецтва падали там в ситі обмороки).

Виставка Dior у Парижі

Ну і якщо ви в Парижі завтра, в суботу 2 вересня, у вас є останній шанс сходити в театр на ван-мен шоу Олів ’ є Жіро, аби взнати How to become Parisian in One Hour (Théâtre des Nouveautés, 24 boulevard Poissonnière 75009). Там же, на районі, багато де можна смачно поїсти, перед тим як вирушити танцювати в REX (якщо любите техно, ну і завжди звіряйте програму).

В наступних серіях я би дуже хотіла розказати вам, де їсти в Парижі. Де дорого і смачно, де дорого і несмачно, і де недорого і по-справжньому. Кажіть, якщо цікаво. А я поки піду забирати собаці кісточки, замовлені в місцевій бешерії. Ех, корисно, все-таки, грати в паризьку бабусю і знайомитися з продавцями маленьких магазинчиків.

Читайте також:

Блог Ірени Карпи: де в Парижі зустріти Катрін Деньов

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.