До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 артисток всіх часів, номінованих на "Греммі"

У 2021 році в рамках церемонії вручення премії "Греммі", яку знову перенесли, в номінаціях переважали жінки — по п'ять номінацій отримали Дуа Ліпа з альбомом Future Nostalgia, а також Тейлор Свіфт з Folklore (одна з них за саундтрек Beautiful Ghosts з мюзиклу "Кішки"). Тим часом, у Біллі Айліш і Фібі Бріджерс по чотири номінації. Бейонсе, як і раніше, безроздільно панує, з видатною дев'яткою за її візуальний альбом Black is King і сингл Black Parade.

 Бейонсе во время 59-й церемонии вручения премии Бейонсе під час 59-ї церемонії вручення премії "Греммі", 12 лютого 2017 року

Проте Академія звукозапису не завжди так охоче визнавала жінок. Якщо подивитися на цифри номінацій на премію "Греммі" з часу її заснування в 1959 році, очевидною стає історична відсутність різноманітності (особливо з урахуванням того, що 84 категорії визначаються за жанрами, а не за статтю). Згідно з веб-сайтом премії, найбільше номінацій — 80 — на премію "Греммі" отримали Квінсі Джонс і Джей Зі (який отримав в цьому році ще три номінації). Тим часом Пол Маккартні і Бейонсе поділяють друге місце з 79, але Бей — єдина жінка в топ-10 найбільш номінованих людей всіх часів.

Реклама

На честь церемонії вручення премій "Греммі – 2021", в якій домінують жінки, Vogue розглядає шість найбільш номінованих артисток в історії премії.

Бейонсе (включно з роботою з Destiny’s Child и The Carters)
 Бейонсе за кулисами 57-й ежегодной премии Бейонсе за лаштунками 57-й щорічної премії "Греммі", 8 лютого 2015 року

Номінінацій: 79
Перемог: 24
Пісні-тріумфатори: Bills Bills Bills; Love on Top; Single Ladies (Put a Ring on It)

Навряд чи варто говорити, наскільки впливова Бейонсе в музичній індустрії. Після того, як в 1999 році вона записала два хіта з Destiny's Child (Bills, Bills, Bills і Say My Name), в 2003 році Бей розпочала сольну кар'єру, випустивши свій дебютний альбом Dangerously in Love. Її виступ разом з Принцом в 2004 році став яскравою подією церемонії "Греммі", а в цьому році вона отримала дев'ять нагород, в тому числі за найкращий музичний кліп для Brown Skin Girl і найкращий музичний фільм для Black Is King.

Доллі Партон
Лес Пол, Долли Партон, Чет Аткинс и Фредди Фендер во время 19-й ежегодной премии Лес Пол, Доллі Партон, Чет Аткінс і Фредді Фендер під час 19-ї щорічної премії "Греммі", 19 лютого 1977 рокуКоролева кантрі потрапила в чарти в 1977 році зі своїм студійним альбомом Here You Come Again і виграла свою першу премію "Греммі" в 1979 році за титульний трек. Дві її пісні, Jolene і I Will Always Love You, були занесені в Зал слави "Греммі", а в 2011 році вона була удостоєна нагороди за заслуги.
Эммілу Харріс
Эммилу Харрис, 1970-еЕммілу Харріс, 1970-ті

Номінацій: 47
Перемог: 13
Пісні-тріумфатори: If I Could Only Win Your Love; Elite Hotel

Кар'єра кантрі-співачки і авторки пісень триває вже понад 50 років, вона впевнено працює в музичному жанрі, в якому часто домінують чоловіки. Вона співпрацювала з такими музикантами, як Боб Ділан і Грем Парсонс, і отримала свою першу премію "Греммі" в 1976 році за найкраще кантрі-вокальне виконання треку Elite Hotel — сьогодні за нею 46 номінацій. У 2018 році їй вручили премію "Греммі" за заслуги перед жанром.

Барбра Стрейзанд
Барбра Стрейзанд, обладательница премии Барбра Стрейзанд, власниця премії "Греммі", яку вона отримала за виконання пісні з фільму "Зоря народилась", 1978

Номінацій: 46
Перемог: 8
Пісні-тріумфатори: Evergreen (A Star Is Born); Don’t Rain on my Parade

За свою шестидесятирічну кар'єру актриса, співачка, авторка пісень і режисерка зробила все. Легендарна лауреатка ЕГОТ (володарка премій "Еммі", "Греммі", "Оскар" і "Тоні"), вона була вперше удостоєна премії "Греммі" в 1963 році за свій дебютний альбом The Barbra Streisand Album. Її чотири рази вводили в Зал слави "Греммі", але її вплив виходить далеко за рамки музики: Стрейзанд упродовж усього життя підтримує права геїв, брала участь у Марші жінок 2017 року та зробила пожертвування в кілька фондів боротьби з кліматичними кризами.

Арета Франклін
Арета Франклин на 14-й ежегодной церемонии вручения премии Арета Франклін на 14-й щорічній церемонії вручения премії "Греммі", 14 березня 1972 року

Номінацій: 44
Перемог: 18
Пісни-тріумфатори: Respect; Chain of Fools; (You Make Me Feel Like) A Natural Woman

Безперечна королева соулу, пік кар'єри якої припав на 1960-ті. Саме її версія 1967 року пісні Отіса Реддінга Respect вивела її на карту мейнстріму і забезпечила їй першу премію "Греммі". У Залі слави "Греммі" у неї п'ять записів: Respect; Chain of Fools; Amazing Grace; (You Make Me Feel Like) A Natural Woman; і I Never Loved A Man The Way I Love You. Франклін була також філантропкою і активісткою; багато з її пісень спричинили соціальні зміни, включаючи Respect, що стала гімном кампанії за цивільні права і гімном феміністського руху.

Елісон Краусс (включаючи роботу з Alison Krauss and Union Station)
Элисон Краусс и Union Station выиграли Елісон Краусс і Union Station виграли "Найкращий кантрі-альбом" в рамках 48-ї премії "Греммі", 8 лютого 2006 року

Номінацій: 42
Перемог: 27
Пісні-тріумфатори: Baby, Now That I’ve Found You; Looking In The Eyes Of Love

Співачка кантрі-блюграсс (і скрипаль), яка є учасницею групи Union Station, працює в цій індустрії 35 років — і за цей час вона виграла 27 номінацій, що зробило її жінкою-музиканткою, яку в історії "Греммі" нагороджували найбільше. У 2000 році вона домоглася масового успіху завдяки своїй роботі над саундтреком до фільму "О, де ж ти, брате?", Потім продовжила співпрацю з Робертом Плантом з Led Zeppelin в альбомі 2007 року Raising Sand. Їй приписують відродження інтересу до блюграсс в США; і під час своєї першої перемоги на "Греммі" в 1991 році вона була другою за віком переможницею.

Текст: Emma King

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.