До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 гітів Кузьми Скрябіна, які завжди з нами

Сьогодні, 17 серпня, виповнилося б 55 років Кузьмі Скрябіну — композиторові, поету, співакові, письменнику й одному з найавторитетніших музикантів в Україні, якого палко любили слухачі та поважали колеги.

Фото: facebook.com/skryabinofficial

Історія гурту "Скрябін" розпочалася наприкінці 1980-х років на Львівщині, звідки родом Андрій Кузьменко. І хоча за роки існування склад гурту неодноразово змінювався, в ньому був один незмінний учасник — лідер і голос гурту Кузьма Скрябін (Андрій Кузьменко). "Скрябін" був унікальним у багатьох сенсах: це був перший українськомовний гурт, що працював у жанрі синтіпопу; один з перших українських популярних гуртів, який експериментував із жанрами техно; гурт, який створив революцію в українській музиці та став нашим Depeche Mode.

Реклама
Фото: facebook.com/skryabinofficial

Більшість гітів Кузьми створені наприкінці 1990-х або на початку 2000-х. Кузьма був мислителем і поетом, тож глибина, філософічність та влучність його текстів неймовірно актуальні й сьогодні — особливо сьогодні. Такими вони залишаються для слухача і для молодих музикантів, колег Кузьми.

У день народження легендарного музиканта згадуємо його пісні, які завжди залишаються з нами.

"Птахи"

"Птахи" — перший офіційний студійний альбом, який гурт "Скрябін" записав уже в Києві, в 1995 році. Згодом музиканти розповідатимуть, що тоді, у середині 1990-х, вони були під враженням від берлінської музичної сцени, тож "Птахи" стали їхньою спробою записати техноальбом. "Птахи" — сучасний, живий і класний танцювальний трек, який і сьогодні сприймається неймовірно свіжо.

"Сам собі країна"

Не стидайся то твоя земля. Не стидайся то Україна. Добре там є, де нас нема, Стань для батька нормальним сином

Здається, нема українця, який би не знав напам’ять рядків пісні Скрябіна "Сам собі країна". Сьогодні, коли мільйони українців змушені тимчасово покинути свою землю через війну, ці рядки стали особливо символічними. Кузьма був патріотом, відомим чесністю та безкомпромісністю. Він не боявся говорити незручні речі. "Ти сам собі країна, зроби порядок у своїй голові", — рядки Кузьми, як можуть бути девізом і сьогодення.

"Танець пінгвіна"

Мене нервують люди,

Ті, шо думають мало

Ще одна пісня Кузьми, яку хочеться розбирати на цитати та слухати безперестанку. "Танець пінгвіна" був написаний на початку 1990-х й увійшов до однойменного альбому 1998 року. Неймовірно популярна пісня серед українських музикантів, які неодноразово робили на неї кавери. Є інформація, що самому Кузьмі особливо подобалася версія Івана Дорна.

"Люди як кораблі"

Пронизлива, тонка й поетична композиція з альбому "Танго" 2005 року. "Люди як кораблі" отримала друге життя завдяки Тарасу Тополі, лідерові гурту "Антитіла", який записав її невдовзі після загибелі Кузьми та виконував на концертах пам’яті Кузьми Скрябіна.

"Шампанські очі"

Одне з найромантичніших освідчень в українській музиці — це, безперечно, пісня "Шампанські очі" Кузьми Скрябіна. Трек був написаний у 2006 році та став частиною альбому "Гламур", одинадцятого студійного для гурту. Його Скрябін присвятив своїй доньці Барбарі, а в інтерв’ю зізнався, що "Гламур" — його особистий протест проти того, що відбувалося на українському телебаченні.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.