До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Художниця Ліселотт Уоткінс про роботу з Prada, Італію та сучасних дівчат

Fashion-ілюстратор Ліселотт Уоткінс переїхала в Рим зі Стокгольма і зайнялася керамікою – цієї осені вона випускає лімітовану колекцію посуду спільно з італійською мануфактурою Bitossi.

Ліселотт Уоткінс у своїй стокгольмській галереї CFHIL

Якщо ви не чули ім'я Ліселотт Уоткінс, то з її ілюстраціями вже точно знайомі – як мінімум, бачили їх в колекціях Prada і Miu Miu, фінського бренду Marimekko, і в модних журналах по всьому світу. З Міуччею Прадою Ліселотт пов'язує дружба тривалістю у десять років: 2008 року шведка зробила принти для весняної колекції, творці якої надихалися образом Арлекіна. З тих пір малюнки Ліселотт – наче зібрані з клаптів мультяшні жіночі обличчя – періодично з'являються на светрах, сукнях і сумках Prada і Miu Miu (свіжий приклад – колекція осінь-зима 2018/2019). "Яскрава ідея і сильний концепт – ось що мені подобається в Prada", – розповідає художниця. Крім дружби, Ліселотт і Міуччу об'єднує інтерес до мистецтва і жіночої теми: головна героїня всіх робіт художниці, чи це ваза, тарілка або картина, – сучасна дівчина.

Реклама
Вази з колекції, присвяченої шведському художнику-експресіоністу Сігрід Хджертену. Галерея CFHILL

Нещодавно Уоткінс переїхала в Італію – і зайнялась керамікою. Свої вази і тарілки вона називає "декоративним мистецтвом" і розписує вручну акриловими фарбами в римській студії. "Розпис займає багато часу, тому всі предмети в обмеженому тиражі".

<b>в хорошей форме</b>

Якби Ліселотт жила років на сто раніше, то була б фовісткою – дивлячись на її вази, згадуєш Анрі Матісса і Соню Делоне: з блакитних, рожевих і світло-зелених квадратів, трикутників і овалів складаються зображення дівчат з жіночними формами і, здається, з усмішкою на умовному "обличчі". "Це моя маленька жіноча армія", – сміється автор. За словами керамістки, італійські жінки, яких вона щодня бачить на вулицях, – її головні героїні.

Малюнок Ліселотт Уоткінс з серії "Кальма" за мотивами робіт Сігрід Хджертена 2017, "Танцюючі" Сігрід Хджертена, 1910

Цього року Уоткінс дебютувала на Міланській меблевій ярмарці, влітку відкрилася її велика персональна виставка в Стокгольмі – місті, у якому художниця зросла, а цієї осені вийде колекція посуду і ваз, зроблена Ліселотт спільно зі старовинною флорентійською мануфактурою Bitossi. Офіційно мануфактурі 100 років, але сім'я Бітоссі займається ремеслами з XVI століття.

Кераміку можна замовити онлайн на сайті шведської галереї CFHILL, яку представляє Ліселотт, – кожна річ колекції існує всього в трьох примірниках.

Текст: Дарія Слободяник

Фото: Bjorn Petren, Henrik Blomquist; надані Ліселотт Уоткінс

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.