До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому столове срібло – в моді

Віра у свою справу, майстерність і безкомпромісність щодо якості зробили сімейну мануфактуру Robbe & Berking провідними виробниками столового срібла у світі. У травні в київському бутику "12 персон" з'явиться нова колекція "12", натхненна вітрильним спортом.

Сила традицій

Фленсбург – невелике місто на півночі Німеччини з населенням 100 тисяч людей. Воно знамените на весь світ як батьківщина мануфактури Robbe & Berking – єдиної у світі компанії з виробництва столового приладдя, що обробляє срібло тільки вручну. Її історія схожа на яскраву німецьку казку, яку можна розповідати дітям – з тією лише різницею, що все це відбувалося по-справжньому. 1874 року мануфактуру заснував Ніколаус Крістоф Роббе – талановитий майстер, який в перші роки працював у своїй невеликій майстерні один, за підтримки дружини Луїзи. На замовлення місцевих ювелірів Ніколаус робив столове приладдя і був відомий тільки в межах Фленсбурга. 1897 року в його майстерню прийшов молодий майстер Роберт Беркінг, дипломований фахівець з виробництва срібла. Він закохався в доньку Ніколауса Генрієтту і викупив 50% компанії, так став вірним партнером Ніколауса. Роберт урізноманітнив асортимент продукції, побудував перший великий будинок Robbe & Berking. Його трагічна загибель 1908 року стала, як би дивно це не звучало, поштовхом для зростання мануфактури: управління взяла на себе молода дружина Роберта, мати чотирьох дітей, а допомагав їй з цим батько, який до того часу вже пішов на пенсію. Так сімейна справа продовжилася. Чи треба говорити, що вже в 20-і роки мануфактурою керував Теодор Беркінг, старший син Роберта, а в 1950-і до управління приєднався син Теодора, Роберт?

Реклама
Ліворуч – Роберт Беркінг, праворуч – Ніколаус Роббе, 1906 рік

Сьогодні Robbe & Berking управляє п'яте покоління родини. На чолі мануфактури з 1997 року Олівер Беркінг, правнук засновника. Керування компанією в епоху глобалізації і цифрових технологій кидає нові виклики напевно його прадіду в 1870-х було трохи простіше. Але безкомпромісність ключова риса сім'ї Беркінг. Наприклад, все срібло досі кують вручну, а потім ретельно обробляють ремісники. Срібне приладдя виготовляють зі срібла найвищої 925 проби. Півмісяць і корона, які нанесені на тильну сторону виробу, говорять про його походження: зроблено в Німеччині, а штамп Robbe & Berking про дотримання високих стандартів. Кожна виделка, ложка і кільце для серветок зроблені в Німеччині. Robbe & Berking не має виробництв в інших країнах. "Нехай інші зроблять дешевше, але ніхто не зробить краще за нас", каже Олівер Беркінг.

Столове срібло для поціновувачів

Специфіка Robbe & Berking – незвичайне столове приладдя: наприклад, виделка для лобстерів і равликів, ніж для раків. Саме тому серед клієнтів мануфактури багато гучних імен і великих кампаній – серед них BMW (Robbe & Berking роблять срібну обробку салону), яхти Sunseeker, лімузини Mersedes-Benz, спеціально для яких майстри мануфактури роблять срібні келихи для шампанського неймовірної краси і вишуканості.

Посуд Robbe & Berking показують у музеях як зразок декоративно-прикладного мистецтва, а якщо ви будете запрошені на світський обід до Палацу короля Йорданії або, наприклад, на ділову вечерю до канцлера Німеччини, то напевно будете їсти десерт ложкою з гравіюванням Robbe & Berking. Під час зупинки в готелях мережі Ritz у час подорожей і відряджень, зверніть увагу на столові прибори – це напевно буде Robbe & Berking.

Колекція "12"

У мануфактури Robbe & Berking особливі відносини з вітрильним спортом. У світі всього 200 великих яхт більших ніж 20 метрів у довжину, так званих 12m – так ось половина з них оснащена срібним столовим приладдям Robbe & Berking. Сам Олівер Беркінг – також шанувальник яхтового спорту. 2008 року він заснував Robbe & Berking Classics – компанію, яка виробляє класичні яхти, зроблені виключно з дерева. Тому нова колекція "12", яку представили в січні на Maison & Objet в Парижі, а українська прем'єра якої відбудеться вже у квітні, присвячена саме вітрильному спорту. Автор дизайну – Даніель Ельтнер. До колекції увійшли більше 30 предметів, серед яких ті, які напевно зроблять вітрильний відпочинок елегантнішим: гурманська ложка, ложка для вершків, приладдя для тістечок, ну а найкрасивіше в колекції – кільця для серветок, які нагадують твори мистецтва. До речі, в якійсь мірі це дійсно правда: в асортименті мануфактури є твори ювелірів ХІХ століття, за відбитками прес-форм яких до сих пір створюють столове приладдя. Для тих, хто цінує історію і ручну працю, таке приладдя стане найкращим подарунком.

<b>Robbe&Berking</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.