До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як зібрати новорічний букет: поради флориста

У межах освітнього проєкту ON THE SIXTH FLOOR флорист, засновниця pepperose.studio, Юлія Борисенко розкрила секрети складання зимових букетів. Vogue.ua ділиться ними зі своїми читачами.

За якими флористами стежити
Юлія Борисенко. Фото: Анастасія СеменоваКерамічна чаша Rosenthal, салон сучасного сервірування "12 персон"

Першою жінкою, яка навчила світ аранжувати домівку квітами, була Констанс Спрей. "Це TESLA минулого століття, – каже Юлія, – людина з абсолютно іншим поглядом на все". На честь Констанс знаменитий садівник Девід Остін вивів сорт троянд, який назвав її ім'ям.

Реклама
Констанс Спрей у своєму магазині

Азума Макото – ще один легендарний флорист. Це саме він зробив крижані брили із застиглими всередині квітами на шоу Dris Van Noten.

Dries Van Noten
Розгортка з книжки Encyclopedia Of Flowers Part 2, Makoto Azuma

Емілі Томпсон – флорист з Нью-Йорка, яка робить великі складні композиції.

@emilythompsonflowers

Даніель Ост – бельгійський flower artist. У нього чисті, графічні, скульптурні роботи, які нагадують арт-об'єкти. У нього теж є книжка.

@ostdaniel

За настроєм і суттю до мистецтва складання букетів наближене мистецтво японських чаювань. Тут теж багато залежить від зосередженості, пошуку гармонії, розмірених вдумливих жестів. Тому Юлія Борисенко поєднала свій майстер-клас з чаюванням. У гостях Vogue побував японський органічний чай Meiso Matcha з Уджи, Кіото.

<b>Японский органический чай Meiso Matcha из Уджи, Киото</b>

Як створювати композицію

Під час створення композиції важливо гратися з кількома ключовими елементами: кольором, лінією, об'ємом. У роботі з кольором краще вибирати контрастні поєднання з протилежних кінців палітри кольорів, або близькі відтінки, в межах одного колірного сектора.

Фото: Анастасія Семенова

Тим, хто хоче навчитися складати композиції, варто надихатися полотнами великих голландців – вони вміли писати натюрморти як ніхто інший. Можна також черпати натхнення в природі, в мистецтві, у книжках.

Georg Friedrich Waldmüller, Albertina Museum

Щоб створити композицію, знадобиться кензан (його ще називають flower frog). Це важка шайба з шипами, на яких тримається майбутня конструкція. Стебла зручно закріплювати в кензані – і надавати їм напрямку або вигинів.

Фото: Анастасія СеменоваКерамічна чаша Rosenthal, салон сучасного сервірування "12 персон"

По діаметру кензана треба вирізати коло з пергаменту, щоб кам'яна поверхня не подряпала дно вази, в якій стоятиме букет. Вибирати вазу – окреме завдання і окреме задоволення. Юлія каже, що японським флористам на це може знадобитися більше часу, ніж на роботу з квітами.

Фото: Анастасія СеменоваКерамічна чаша Rosenthal, салон сучасного сервірування "12 персон"

Стебла квітів і гілки краще обрізати навскіс, щоб збільшити площу зіткнення з водою. Японці роблять це просто у воді. Важливо, щоб трав'янисті частини гілок і стебел, а також листя – не торкалися води, інакше вони почнуть гнити і букет не простоїть довго.



Фото: Анастасія СеменоваКерамічна чаша Rosenthal, салон сучасного сервірування "12 персон"
Рецепт букета

Для виготовлення різдвяного букета знадобиться:

Криптомерія – 2 гілки

Верба – 3 гілки

Гілка горобини (або будь-яких інших червоних ягід) 1 шт.

Червоний ранункулюс (жовтець) 2 шт.

Помаранчевий ранункулюс (жовтець) 1 шт.

Багатоквітковий нарцис Paperwhite Ziva 2 шт.

Чемерник Helleborus Winter Bells 2 шт.

Неріне Nerine Biancaneve 3 шт.

Троянда Vip 1 шт.

Мускарі 3 шт.

Анемона 3 шт.

Помістити кензан у посуд для ікебани, залити водою. Закріпити на кензані гілки верби, надати їм напрямку і вигину. Додати гілки криптомерії. Обрізати зелене листя з гілок горобини, щоб залишилися тільки ягоди; закріпити їх. На різній висоті і під різним кутом закріпити ранункулюси, троянди, неріне і нарциси. Останніми додати анемони і мускарі. Якщо букет стоятиме біля стіни, можна працювати тільки з фронтальною і бічними частинами; якщо в центрі, треба оцінювати композицію з усіх боків.

Юлія Борисенко. Фото: Анастасія СеменоваКерамічна чаша Rosenthal, салон сучасного сервірування "12 персон"

Отриману композицію можна поставити в потрібному місці – або акуратно зняти з кензана, закріпити мотузкою. У такому вигляді її можна перевозити і дарувати.



Керамічна чаша Rosenthal, салон сучасного сервірування "12 персон"

Як минув майстер-клас, дивіться в галереї. Примітка: краще робити це під різдвяну музику Френка Сінатри.

<b>мк борисенко 2019</b>

А ще ми зняли про це мініфільм, режисером якого стала Анна Бугакова.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.