До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Будинок із усього світу: деталі будинку в Танжері

Керамічні вази з Тоскани, світильники з мексиканського міста Пацкуаро, мідні і алебастрові люстри – деталі будинку в Танжері.

Французький дизайнер Ерве ван дер Стратен із чоловіком Бруно Фрізона не планували купувати будинок у Танжері – вони навіть не розглядали Марокко серед можливих варіантів. Їм потрібен був будиночок біля моря, переважно десь на узбережжі Амальфі в Італії. Але все змінилося, коли вони приїхали погостювати до друзів у Танжер – портове місто на півночі Марокко. Тут на очі їм потрапив будинок на краю медини, який якраз був виставлений на продаж. Сама по собі будівля не вирізнялася особливою привабливістю: простий будинок, пофарбований у сині та жовті кольори, із лабіринтом із маленьких кімнаток. Але його розташуванню не було рівних.

Реклама
Кімната в марокканському стилі. Дерев'яна решітка, ліпнина й фрески були створені марокканськими майстрами. Клубне крісло придбане в Christian Sapet на блошиному ринку в Парижі

"У медини особлива чарівність, – із захопленням говорить ван дер Стратен. – Тут можна зустріти майстрів, що створюють вироби з міді, джеллаби і дерев'яні меблі ручної роботи". А ще звідси відкриваються приголомшливі вигляди. "Ніби стоїш на носі корабля, – продовжує він. – Звідси видно порт і пляж". Неподалік знаходиться палац Сіді Хосні, що належав спадкоємиці багатомільйонного статку американці Барбарі Хаттон. Вона проводила тут кожне літо з 1947 по 1975 рік: влаштовувала щорічні бали, запрошуючи музикантів зі всіх кінців світу – з Карибських островів або з Мексики, наприклад. А ще у неї був роллс-ройс із унікальним вузьким корпусом спеціально для пересування по вулицях медини.

Студія. Жовтий лакований комод 1970-х років господарі знайшли в Лондоні в магазині Paul Smith. Металевий табурет – модель Capsule роботи Ерве ван дер Стратена. Кушетки з оббивкою із тканини Dedar – робота місцевого майстра. Синє італійське крісло 70-х років було куплено в Benoît Bardelli

На щастя, ван дер Стратен і Фрізона не прагнуть стати центром загальної уваги, хоча могли б. Фрізона – арт-директор взуттєвої марки Roger Vivier з дня її заснування у 2003 році. Серед його клієнтів – Кейт Бланшетт, Катрін Деньов і Леді Гага. Ван дер Стратен, мабуть, найуспішніший у світі дизайнер меблів. Його творіннями – від "пророслих" гілками ліричних дзеркал до консолей із балансуючими всупереч всім законам фізики блоків – захоплюються декоратори Жан-Луї Деніо, Мюріель Брандоліні і Робер Кутюр'є.

Їдальня. Дивани, оббиті тканиною Dedar, – робота місцевих майстрів. Підвісні світильники виготовлені з куплених в Алеппо чаш для милостині. Підвіскою слугують вуздечки з мексиканського міста Пацкуаро. На передньому плані праворуч – французьке крісло XVII століття

Таланти пари виявилися вельми доречними. "Будинок був у поганому стані, – згадує ван дер Стратен. – Верхні поверхи спочатку були побудовані не на совість. За великим рахунком зберегти можна було тільки перший поверх". У процесі реставрації було вирішено позбутися однієї із двох сходин і додати цокольний поверх, де нині знаходиться кухня.

Курильня. Помаранчевий лакований стіл роботи Ерве. Табурет Elephant, створений Сорі Янагі, сьогодні випускає Vitra. Фотороботи – Даніель Арон

У господарів не було мети створити типовий марокканський будинок. "Танжер – це не Марракеш, – каже ван дер Стратен. – Ми не збиралися зводити глинобитні стіни". Замість цього вони вирішили зосередитися на морській історії міста і зібрати в будинку сувеніри з поїздок по світу. Ідея покрити підлоги мармуровими плитами різних форм і розмірів прийшла після відвідин "Будинку Пілата" в Севільї, стіни опочивальні обвішані смугастими килимами із Сирії, чорно-білі смуги в господарській ванній нагадують хамам у Дамаску, а світильники над диванами в їдальні виготовлені з мідних чаш для милостині, куплених в Алеппо. Підвішені вони на вуздечках, привезених з мексиканського міста Пацкуаро. З Тоскани пара привезла керамічні вази, а синьо-біла палітра деяких кімнат нагадує про Грецію. В інших панують відтінки, що відсилають до портрету Жильбера Петрідіса кисті ван Донгена. Ван дер Стратен вирішив додати в інтер'єр кілька штрихів в стилі ар-деко (наприклад, чорно-білий камін у вітальні), а також предмети свого авторства, в тому числі стали культовими табурети Capsule в кабінеті, стіл Cumulus із підставкою із збалансованих геометричних блоків і люстру Virevolte з міді і алебастру.

Тераса. "Плетений" візерунок на підлозі викладений марокканською плиткою. Дерев'яні стільці були створені в місцевому ательє Najim & Othman Workshop під керівництвом друга сім'ї Умберто Пасти

Однак варто визнати, що без східного колориту все ж не обійшлося. Найяскравіший приклад – вітальня на другому поверсі, єдине приміщення, оформлене в типовому марокканському стилі: із розмальованою стелею, традиційною мозаїкою zellige і банкеткою, затишно розташувалася в ніші. На замовлення ван дер Стратена і Фрізона майстри з Феса виготовили дерев'яну решітку Машраб і прикрасили кімнату майстерною ліпниною.

Буфет поруч з робочим кабінетом. Латунні підноси і бронзові свічники виконані в традиційному марокканському стилі

Господарі прагнули домогтися, в першу чергу, відчуття зміни настроїв. Перший поверх з білими склепіннями справляє враження чистої, лаконічної класики. Із кожним поверхом кольори стають все яскравішими і радіснішими. Господарі люблять бувати тут незалежно від сезону. Вони обов'язково проводять у будинку частину літа, приїжджають на Великдень, Різдво чи на канікули – навесні або восени. "Яскраві, наповнені світлом кімнати – наше улюблене місце влітку, – каже ван дер Стратен. – Однак не в будь-який сезон вони доречні. Взимку ми вважаємо за краще проводити час у кімнатах із каміном і текстильним драпіруванням на стінах".

Гостьова спальня. Покривало роботи танжерських майстрів. Тумбочка куплена в Медині. Дерев'яна архітектурна арка XVIII століття за ліжком була куплена у антиквара в Рабаті

Текст: Іан Філліпс

Читайте також:

В центре криптомании: как купить биткоины​

9 идей для завтрака со всего мира

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.