До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Дари приносять: все про етикет корпоративних подарунків

Кінець грудня – час корпоративних вечірок і подарунків. Тетяна Полякова, консультант з ділового, світського і міжнаціонального спілкування, розповідає про те, які подарунки варто дарувати на роботі, щоб не потрапити в незручне становище та залишити про себе найприємніше враження.

Корпоративні подарунки – питання ще більш складне і нервове ніж те, що подарувати одному з тих, у кого є все. Сентиментальне, але і аж ніяк не секрет, що тим, у кого є все, не вистачає уваги і щастя. В кінці життя ми шкодуємо лише про те, що мало любили і мало подорожували. Фразу Марка Твена я пам'ятаю завжди.

Реклама
Фото: Vogue Brasil

Власники корпорацій нервово реагують на відпустки, відлучення і відсутність підлеглих. Тому подорожі – це ніша приватного життя. А ось тепло і турбота – жест цілком корпоративний. Чіпляють речі найпростіші і найбільш життєві. Варто пам'ятати, що виплачений бонус – це ще не подарунок, а просто виконання контрактних зобов'язань.

Жестом уваги і любові може бути ваучер на кілька десятків ранкових кав в улюбленій кав'ярні роботодавця або в несподіваному місці поблизу від офісу або будинку співробітника або в місці, про яке мало хто знає, але яке заслуговує уваги. Головне, щоб не пахло комерцією і насильним приводом. Замість імені на ваучерах в цих кав'ярнях можна назвати власників купона іменами – символами або названими якостями. Цей дуже старбаксовський трюк мені дуже до душі. Добра усмішка і гумор зближують і викликають приємну реакцію. Жарт, але приємно. Це вже визнання. Комплімент. З приємним і довгим післясмаком.

Фото: Vogue Paris

Як варіант, це можуть бути проплачені членства в клубах або лекторіях, ваучери – запрошення на несподівані задоволення, на ті, на які ніколи не вистачає часу. Уроки живопису, уроки каліграфії, урок приготування пасти або запрошення на сезон відкриття устриць і морських істот. Запрошення, як і правильний ваучер, як відомо не бувають "на дві особи" або "плюс один". Завжди іменні. З одним або з двома іменами. Або навіть з іменами всіх членів сімей. І старших, і молодших. Ніщо так не зближує керівників і підлеглих, як питання і увага, а краще – турбота про сім'ю, про здоров'я і успіхи членів сімей. Абонемент в заміський парк відпочинку? Зустріч сімей співробітників поза роботою може бути і добре спланованим тімбілдінгом.

Фото: Vogue Paris, 1952

Модними стали благодійні акції з турботою про тих, хто цього потребує. Тут головне, щоб акція дійшла до адресата. І щоб був зворотний зв'язок. А ще краще, якщо ця щира разова акція перетвориться у традицію. Традиції народжують традиції. Мій улюблений банк-клієнт дарує книги. У мене вже добірка. А кілька клієнтів дарують мій курс. Я стаю корпоративним подарунком.

Що ще цінується? Написана від руки і, якщо не відправлена ​​поштою, то відсканована листівка. Чорнилом. Акуратним почерком. Зусилля в наявності. Забута класика. Пора повертати. Я все частіше зустрічаю підписані від руки імена – автографи, темно-синім чорнилом, звичайно, в кінці мейлів, листів з проханнями, зверненнями або привітаннями.

Фото: Vogue Italia

Пляшка вина або хорошого шампанського вищого тієї якості, яку, зазвичай, дозволяє собі сам співробітник. Для того, щоб продегустувати на дозвіллі, у вільний від офісного час. І, кому би знак уваги не був призначений, ця прикладена листівка стає найціннішим знаком уваги. Подарунки використовують, ваучери закінчуються, вино випивається і залишаються тільки листівки. І ще одна деталь, що поки рідко зустрічається в Східній Європі – перекреслена візитка. Або ім'я перекреслене навхрест або одна впевнено легка лінія з нижнього лівого кута у верхній правий: в знак того що подарунок куплений на особисті гроші, а не за рахунок корпорації. І це вже не деталь, а жест. Цілком доречний для співробітників в знак уваги до керівника. Увага, розташування і субординація – поняття взаємні. У сезон свят особливо. Нічого особистого. Поздоровлення! І побажання!

Фото: Vogue US Christmas 1929

Тетяна Полякова, консультант з ділового, світського і міжнаціонального спілкування @tatyanapolyakova_etiquette.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.