До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Навіщо практикувати карма-йогу щодня

Карма-йога — один із видів йоги, який кожен з нас практикує щодня. Достатньо додати до цієї практики трохи усвідомленості, — і карма-йога може змінити життя. Розповідаємо, на чому ґрунтується цей вид йоги і навіщо її практикувати.

Photo: Martin Puddy / Getty Images

Карма-йога означає виконання будь-якої дії без очікування похвали і націленості на результат. На санскриті "карма" означає "дія" і залежить від діянь людини в минулому, нинішньому і майбутньому втіленнях. У йозі карма трактується як безкорисливий шлях служіння іншим.

Реклама

Карма-йога вважається одним із найпрактичніших і найефективніших засобів духовного розвитку. Вперше карма-йога була описана в "Бхагавад-Гіта" — індуїстському священному писанні з 700 віршів, яке датується приблизно V – II століттями до нашої ери. В "Бхагавад-Гіта" карма-йога є одним з найдоступніших способів звільнитися від страждань, самореалізуватися і зв'язатися з вищими силами. У тексті підкреслюється важливість безкорисливих дій, які здійснюються від щирого серця, з повним розумінням і усвідомленістю.

У сучасному світі, де більшість наших дій націлені на результат і вигоду, вчиняти дії без очікування будь-якої віддачі — або нонсенс, або дуже рідкісне явище. Так навіщо ж практикувати карма-йогу у звичайному житті?

Відповідальність

За кожним із нас тягнеться тягар відповідальності і обов'язків, які не просто потрібно якісно виконувати, але яким ще й треба відповідати. Карма-йога передбачає, що погоджуючись на будь-яку відповідальність, передусім слід подбати про свій стан, як фізичний, так і ментальний. Іншими словами, виконуючи будь-яке завдання, перевірте, як ви почуваєтеся.

Его

Его — це наше уявлення про себе та інших. Чим більше ми думаємо про те, що можна отримати, а що віддати навзаєм, тим сильніше зациклюємося на собі і втрачаємо зв'язок з реальністю. Карма-йога дозволяє бути уважним, піклуватися, виконувати свої обов'язки і займатися чимось, відпускаючи думки про наслідки, і просто працюючи. У цьому основна мета карма-йоги — контролювати своє его, щоб зрештою його відпустити.

Без емоцій

Це найскладніше — робити що завгодно без емоційної прихильності. Звісно, найпростіше займатися тим, що подобається. Але відмовляючись від емоцій під час виконання повсякденних справ, на кшталт миття посуду або перебирання речей у шафі, рутинне заняття просто доводиться до кінця. Без почуттів, прихильностей і винагород.

Очікування

До слова, про винагороду. Карма-йога ґрунтується на тому, що ми дбаємо про близьких, якісно виконуємо роботу, прибираємо в квартирі і допомагаємо незнайомцям не в очікуванні на винагороду і похвалу, а з почуття обов'язку. Тобто робимо, тому що потрібно зробити, а не щоб отримати премію.

Практика карма-йоги дозволяє відокремитися від матеріальності навколишнього світу і відчути незайманість, яка ще залишилася в ньому, чистоту і теперішню мить. Тому що здатність відмовитися від очікувань і цілей, виконуючи звичайну роботу, найчастіше пов'язану з наведенням ладу, дозволяє заземлитися, сповільнитися і на мить відмовитися від думок про те, що було зроблено і що ще належить зробити. А живучи в балансі зі своїми емоціями, відповідальністю, его і очікуваннями, можна поглянути на навколишній світ з нового ракурсу і, можливо, заново роздивитися себе в ньому.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.