До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Всесвітньо відомі архітектори, які відбудовуватимуть Україну

Від 24 лютого 2022 року російські війська безсоромно й цинічно знищують та нівечать міста та села по всій території України. Ще кілька місяців тому Буча, Ірпінь, Маріуполь, Одеса, Миколаїв, Харків та ще безліч інших міст були гарними, комфортними, безпечними та сповненими життя. Сьогодні росіяни перетворили й далі перетворюють їх на руїни ракетними ударами та артилерійськими обстрілами.

Сергіївка, Одеська область, 1 липня 2022Сергіївка, Одеська область, 1 липня 2022

Однак війна закінчиться. Україна вистоїть і вийде не лише переможницею, а новою, сильнішою, прогресивнішою європейською державою. Міста, будинки, інфраструктура — все буде відбудовано й матиме кращий та сучасніший вигляд, аніж до 24 лютого. Поки українська влада й відповідні органи залучають кошти, шукають інвесторів для великої відбудови, відомі локальні та міжнародні архітектори пропонують свої проєкти, розробляють плани та діляться своїм баченням відновлення України.

Реклама
Миколаїв, 10 червня 2022Миколаїв, 10 червня 2022
Ірпінь

За відродження Ірпеня відповідатиме Хірокі Мацура – знаменитий японський архітектор та урбаніст, який наразі працює в Нідерландах. Він заснував архітектурне та містобудівне бюро MADMA urbanism+landscape та MASA architects. Мацура розробить план відбудови Ірпеня. Він особисто відвідав звільнене від окупантів місто на Київщині. Архітектор назвав його "містом мрії для урбаністів". "Я був у 10 містах України. Це найкраще місто, яке я бачив. Для нас, урбаністів, Ірпінь – це місто мрії. Я зрозумів, чому молоді сім’ї переїжджають сюди", – заявив він. Наразі Хірокі Мацура працює над майстер-планом Ірпеня, в якому увиразнить особливості міста.

Ірпінь, 3 березня 2022 Ірпінь, 3 березня 2022
Харків

У відновленні Харкова візьме участь всесвітньо відомий британський архітектор Норман Фостер. "Британський архітектор і дизайнер, лауреат Імператорської та Прітцкерівської премій Норман Роберт Фостер погодився на участь у відновленні Харкова після війни", — повідомили на сторінці Харківської міської ради на Facebook.

Харків, 2 березня 2022Харків, 2 березня 2022

Генеральний план відбудови Харкова презентували наприкінці червня на форумі в Мадриді. Цей план розробляла міжнародна команда фахівців, яку очолює Фостер. "Нині ми залучаємо до команди експертів світового рівня, які почнуть втілювати наші ідеї. Щоб охопити все місто, нам треба близько 15 осіб. Упевнений, що разом ми зробимо Харків містом нових технологій, містом майбутнього", — сказав Фостер.

Харків, 1 березня 2022Харків, 1 березня 2022

Дизайнер зі світовим ім’ям планує об’єднати архітектурну спадщину колишньої столиці України з потрібними для комфортного життя об’єктами інфраструктури та зеленими елементами. Наприклад, зруйновану будівлю Харківської обласної адміністрації можна реконструювати за принципом Рейхстагу в Берліні — зовні Фостерові вдалося зберегти будинок у його історичному вигляді, навіть усі написи солдатів залишилися на стінах.

Наразі в Харкові розбомблено близько 4 тисяч будинків, десятки шкіл, дитячих садків і лікарень. 500 житлових багатоповерхівок відновленню не підлягають. Скільки ще будівель зруйнують російські снаряди — ніхто не знає, але думати про відбудову потрібно вже зараз.

Харків, 25 травня 2022Харків, 25 травня 2022

Нормана Фостера визнають ключовою фігурою британської сучасної архітектури, він тісно пов’язаний з розвитком архітектури у стилі "хай-тек". Фостер відомий раннім впровадженням енергоефективних будівельних технологій. Проєктам Фостера властиві масштабні відкриті простори, використання скла, металу та багатофункціональність. Серед найвідоміших його робіт – проєктування будівлі банку HSBC у Гонконгу, віадук Мійо на півдні Франції та Apple Park – штаб-квартира компанії Apple у Каліфорнії.

Інші міста

Відбудовою України опікуватиметься й регіон Франції Іль-де-Франс. За пропозицією української влади, Іль-де-Франс допоможе у відновленні Київської та Чернігівської областей, зокрема, паризький регіон розробить містобудівну концепцію відновлення зруйнованої російськими загарбниками Бородянки. "Йдеться не про те, щоб відбудувати зруйноване, а про розроблення концепції міста майбутнього", — зазначила голова ради паризького регіону Валері Пекресс. Вона також зауважила, що регіон Іль-де-Франс не змінює архітектури тих міст, де працює, а пропонує інноваційні рішення щодо заощадження енергії, води, створення більших площ зелених зон, сучасні транспортні рішення.

Бородянка, 9 квітня 2022Бородянка, 9 квітня 2022

Іль-де-Франс раніше працював над розбудовою інфраструктурних та урбаністичних проєктів у Тунісі, Варшаві, Ханої, а також у Бейруті, де французькі фахівці повністю розбудували систему міського освітлення та створили зелені зони, а нині регіон співпрацює з Єреваном.

Чернігів, 3 березня 2022Чернігів, 3 березня 2022

До того ж архітектори, художники й дизайнери з України об’єдналися, щоб візуалізувати відновлений вигляд окремих об’єктів архітектури, які зазнали ушкоджень і руйнувань від російських артобстрілів. Варіанти відбудови будівель і місць представили в межах проєкту Re:Create UA. Серед проєктів локальних архітекторів — відновлення Драматичного театру й пологового будинку в Маріуполі, бібліотеки в Чернігові, житлового кварталу в Гостомелі, громадського простору під мостом в Ірпені, школи в Житомирі тощо.

Чернігів, 4 березня 2022Чернігів, 4 березня 2022

Також Архітектурна палата НСАУ створила спеціальний координаційний штаб з післявоєнного відновлення міст і громад України. Фахівці зазначають, що нова українська архітектура матиме сучасний та європейський вигляд, ґрунтуватиметься на національних традиціях, а забудова здійснюватиметься за сучасними стандартами світової архітектури. "Без шлейфа поганого смаку ще з радянських часів, що тягнув нас у так званий руський світ. Символи радянського колоніального минулого мають зникнути з обличчя наших міст. Ідея свободи стане фундаментом нової архітектури", — зазначили в Архітектурній палаті.

Маріуполь, 23 березняМаріуполь, 23 березня 2022
Маріуполь, 10 березня 2022Маріуполь, 10 березня 2022

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.