До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все, що треба знати про міграційну програму для українців у Канаді

У відповідь на повномасштабне вторгнення росії до України уряд Канади для підтримки українців запровадив міграційну програму "Дозвіл на екстрені подорожі Канада-Україна" (Canada-Ukraine authorization for emergency travel). CUAET — це спеціальна програма пришвидшеного надання тимчасового захисту українцям, які тікають від війни в їхній рідній країні. Програма пропонує українцям та членам їхніх сімей безплатний подовжений тимчасовий статус і дає змогу їм працювати, навчатися та залишатися в Канаді доти, доки їм не стане безпечно повернутися додому. Vogue.ua розповідає все, що треба знати про програму тимчасового захисту для українців у Канаді.

Брати участь у програмі можуть усі громадяни України та близькі родичі будь-якого громадянства. CUAET дає змогу перебувати на території Канади в статусі тимчасових резидентів упродовж до 3 років, на відміну від стандартного 6-місячного дозволеного перебування для постійних відвідувачів. Заявники, які перебувають за кордоном, мають змогу подати онлайн-заяву на отримання гостьової візи в Канаду й надати свої біометричні дані (відбитки пальців і фото) у будь-якому візовому центрі за межами України. Візові центри відкриті в Молдові, Румунії, Австрії, Польщі. В багатьох інших країнах Європи працює велика мережа візових центрів. Найближчий центр обслуговування клієнти можуть знайти на вебсайті візових центрів. Можливо, вам не треба буде надавати біометричні дані, якщо в день, коли ви подаватимете заяву на отримання візи за CUAET, вам: є або ще немає 17 років; за або виповнився 61 рік; ви особа, яка дістала схвалення на отримання канадської гостьової візи протягом останніх 10 років. Процес оброблення електронного візового звернення триватиме впродовж 14 днів.

Реклама

Після того, як ви подасте заявку, вам надійде лист з інструкцією щодо надання біометричних даних. Зазвичай ви маєте 30 днів, але термін дії вашого листа не спливе через 30 днів. Термін подання біометричних даних буде продовжено, доки ви не зможете записатися на зустріч та відвідати центр збору біометричних даних.

Разом із заявою на візу заявникам рекомендовано подавати заяву на отримання 3-річного відкритого дозволу на роботу. Цей дозвіл дає право працювати в Канаді. У межах цієї програми скасовано низку стандартних вимог для отримання звичайної гостьової візи або дозволу на роботу. Для всіх українців і членів їхніх сімей скасовано більшу частину зборів за заяву на візу та її розгляд, зокрема візовий збір, плату за збір біометричних даних, плату за заяву на дозвіл на роботу й навчання, плату за подовження дозволу на перебування, працю та навчання.

Українці будуть звільнені від в’їзних вимог вакцинації у зв’язку з COVID-19, але мають виконати інші вимоги охорони здоров’я для подорожей, як-от тестування і карантин. За певних винятків усі туристи, що в'їжджають до Канади, зокрема ті, що прибувають за програмою CUAET, мають також використовувати застосунок ArriveCAN. Також вони звільнені від проходження імміграційного медичного огляду (IME) за кордоном, але можуть вимагати пройти та оплатити медичний діагностичний тест протягом 90 днів після прибуття до Канади (рентген грудної клітки та аналіз крові).

Учні початкової і старшої школи можуть зареєструватися для навчання в школі й починати її відвідувати відразу після прибуття до Канади, а будь-яка особа, що бажає здобувати післяшкільну освіту, має право подати заяву на отримання дозволу на навчання, щойно вона опиниться на території країни. На відміну від заяв на зміну місця проживання біженців і потоків на постійне місце проживання, обмежень щодо кількості заяв на отримання візи й дозволу на роботу та навчання, яку прийматимуть за програмою CUAET, немає. Українці, які не мають дійсного паспорта, однаково можуть подавати заяву, і Міністерство з питань імміграції, біженців і громадянства Канади (Immigration, Refugees and Citizenship Canada, IRCC) видасть документ, що даватиме право на разову подорож, і дозвіл на отримання іноземцем статусу тимчасового резидента. Така можливість може бути надана з огляду на індивідуальні обставини та залежно від ситуації. Усвідомлюючи, що близькі й далекі родичі громадян і постійних резидентів Канади можуть мати бажання розпочати нове життя в Канаді, IRCC розробляє спеціальну спонсорську програму для надання постійного місця проживання, спрямовану на возз’єднання сімей.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.