До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все, що треба знати про мобілізацію в Україні

24 лютого 2022 року, після нападу росії, Президент Володимир Зеленський видав Указ "Про загальну мобілізацію", який 3 березня 2022 року набув чинності. Відтоді проводиться загальна мобілізація на території всіх областей України, що триватиме протягом 90 діб. Vogue.ua розповідає, що таке загальна мобілізація, як вона відбувається, які є типи повісток і хвилі мобілізації, хто та де може вручати повістки. А також надаємо перелік громадян України, які мають право на відтермінування призову.

Що таке мобілізація?

Мобілізація — це комплекс заходів, спрямованих на переведення державної інфраструктури та збройних сил у військовий стан у зв’язку з надзвичайними умовами всередині країни або ж за її межами. Мобілізація означає приведення у готовність сил, засобів, ресурсів, внутрішніх резервів. Мобілізація може бути загальною (проводиться в масштабі всієї держави) та частковою (проводиться на окремій території з метою підвищення бойової готовності збройних сил або окремих її формувань). Відповідно до указу про загальну мобілізацію, всі військовозобов’язані громадяни України не можуть покидати межі країни та зобов’язані стати на військовий облік. Втім це не означає, що абсолютно всі будуть покликані у збройні сили, потрібну кількість призовників має визначити генштаб ЗСУ. Також він визначає черговість призову.

Реклама
Хвилі мобілізації

Усього передбачено 4 хвилі мобілізації. Мобілізація проводиться на загальних підставах для всіх верств населення.

Перша хвиля мобілізації: проходила в перші дні з початку вторгнення росії в Україну та передбачала призов оперативних резервістів, колишніх військовослужбовців, які мають бойовий досвід, ветеранів АТО та ООС, контрактників віком до 40 років.
Друга хвиля мобілізації: почалася з 15 березня 2022 року та триває досі. Це мобілізація резервістів, що не потрапили в першу хвилю. Здебільшого це військовослужбовці, які з 2014 року проходили строкову службу або служили за контрактом.
Третя хвиля мобілізації: далі забиратимуть до війська тих, хто належить до мобілізаційного резерву (військовозобов’язані громадяни, що закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу і яких не закликали під час попередніх мобілізаційних хвиль).
Четверта хвиля мобілізації: останніми закликатимуть громадян, які не мають вікових і фізичних обмежень за призивом на військову службу, що становлять так званий громадський резерв. Це чоловіки, які не мають бойового досвіду, які можуть бути залучені у військові формування за умов найкритичнішого сценарію війни.

Попри наявність мобілізаційних черг, у воєнний час це поняття є умовним, отже закликати до служби можуть усіх чоловіків, без огляду на порядок заклику. Як зазначає Роман Горбач, начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ: "Наразі триває заклик 2-ї та 3-ї черг мобілізації. Спершу мобілізували резервістів. Потім — інші категорії. Загалом є таке поняття, як черги. Але його можна було б застосовувати, якби була якась підготовка, а тут підготовки не було, була відкрита неоголошена агресія, і тут жодних черг немає".

Типи повісток

Уточнення облікових даних. Здійснюється для оновлення інформації про склад сім’ї, зміну місця проживання, стан здоров’я або інші дані призовників та військовозобов’язаних. Саме сімейні обставини та наявність захворювань безпосередньо впливають на отримання відстрочки від призову.

Проходження медкомісії (ВЛК). Здійснюється для з’ясування стану здоров’я військовозобов’язаного. Разом з повісткою на медкомісію у військкоматі зазвичай видають "картку обстеження та медичного огляду військовозобов’язаного", в яку заносять результати аналізів і висновки лікарів. На зворотному боці цього документа є графа для записування остаточних висновків військово-лікарської комісії (ВЛК): про придатність або непридатність до військової служби. Постанову ВЛК підписує секретар і голова медкомісії РВК. Якщо військовозобов’язаний або призовник не згоден з рішенням медичної комісії військкомату й хоче його оскаржити, скаргу треба подавати до ЦВЛК або до окружного адміністративного суду.

Призов на військову службу в ЗСУ. Неприбуття до військкомату за цим порядком може спричинити відповідальність за ст. 335 Кримінального кодексу України (ухилення від строкової служби). Відмінність наведеного формулювання від попередніх типів повісток полягає в тому, що, ухиляючись від прибуття, призовник точно розуміє, що ухиляється від призову. Повістки у військкомати для заклику в армію, без виклику на медогляд, на практиці трапляються часто, проте медкомісію треба проходити обов’язково. Вимагайте проведення належної медкомісії, якщо її намагаються провести формально. Все сказане вище стосується й призову офіцерів запасу.

Прибути на призовну дільницю з речами. Вимога з’явитися з речами на пункт збору — це не самостійний документ, тож така повістка не означає негайного відрядження до військових підрозділів. Нині більшість повісток зазначають "прибути з речами". Треба уважно прочитати її зміст. Так можуть викликати на навчальні збори резервістів та військовозобов’язаних.

Чоловік, який отримав повістку, має з’явитися до військкомату і стати на облік. Відповідальність за неприбуття у військкомат може бути як адміністративною, так і кримінальною.

Хто підлягає мобілізації?

Всі громадяни України віком від 18 до 60 років повинні з’явитися на виклик військкомату та стати на облік. Але закликатимуть не всіх, а лише потрібну для ЗСУ кількість солдатів.

Хто не підлягає мобілізації?

Призову не підлягають військовозобов’язані, які мають право на відстрочку від призову відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а саме:

  • особи, заброньовані на період мобілізації та воєнного часу за органами державної влади або місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами та організаціями для виконання мобілізаційних завдань;
  • тимчасово непридатні до військової служби за станом здоров’я на строк до шести місяців згідно з висновком військово-лікарської комісії;
  • чоловіки, на утриманні яких перебувають троє та більше дітей віком до 18 років;
  • жінки й чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років або на утриманні яких перебувають діти віком до 16 років;
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є інвалідом І або ІІ групи, до досягнення нею 23 років;
  • чоловіки й жінки, які виховують дитину з інвалідністю підгрупи А у віці до 18 років;
  • чоловіки й жінки, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю (з видами порушень функцій організму ІІІ–ІV ступеня);
  • усиновлювачі, опікуни, піклувальники, названі батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу в разі їхньої згоди й лише за місцем проживання);
  • зайняті постійним доглядом за особами, які потребують його відповідно до законодавства України, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
  • студенти й аспіранти, які навчаються на денній формі навчання;
  • народні депутати України;
  • жінки й чоловіки, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції (зокрема, це стосується родичів військовослужбовців або працівників підприємств, які залучалися для забезпечення АТО, а також родичів, які безпосередньо брали участь в АТО);
  • працівники певних органів військового управління, військових частин, установ, підприємств та організацій; ЗСУ; Міністерства оборони; Служби безпеки України; Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації; Нацгвардії; Служби зовнішньої розвідки; Нацполіції; Держприкордонслужби; Національного антикорупційного бюро; податкової поліції; Управління державної охорони; Державного бюро розслідувань; Державної виконавчої служби України, а також інші військовозобов’язані чи окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

Відстрочення треба підтвердити спеціальним посвідченням, яке видає відповідний військовий комісаріат, орган Служби безпеки України або підрозділ Служби зовнішньої розвідки.

Хто має право вручати повістку?

Уповноваженими для вручення повісток є працівники військових комісаріатів, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування. Повістки українцям можуть також вручати безпосередньо посадові особи районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Законом не встановлено місце, де можуть вручити повістку, тобто це може статися як за місцем прописки чи роботи, так і на блокпосту чи на вулиці. Спершу встановлюють особистість людини, а потім їй можуть вручити повістку. Тому при собі завжди треба мати документи. У період воєнного стану документи на вимогу надають уповноваженим особам для перевірки. Проте рішенням начальника Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченка практику вручення повісток на блокпостах на Одещині буде поки що припинено.

Чи відряджають відразу воювати на передову?

Резервістів, які вже проходили військову службу раніше, відразу спрямують до військових частин без підготовки. Громадян України, які не проходили військової служби, спершу мобілізують на навчання до центрів ЗСУ для відповідної підготовки. Через ситуацію, яка склалася в державі, підготовка рядового й сержантського складу в навчальних центрах проводиться за скороченими термінами (без зниження якості навчання) і становить від 7 до 20 діб (залежно від складності спеціальності).

Чи мобілізують переселенців?

Кожен військовозобов’язаний, який був змушений переїхати до іншого населеного пункту, має стати на військовий облік за місцем фактичного перебування. Після цього їх можуть мобілізувати та спрямувати до військових частин чи навчальних центрів ЗСУ.

Мобілізація жінок

Жінок, які мають військово-облікові спеціальності, можуть закликати на військову службу, але поки такої потреби немає. В окремих випадках жінок можуть мобілізувати за найдефіцитнішими для ЗСУ та військовими спеціальностями. До таких належать: медичні, зв’язкові, обчислювальна техніка, радіоелектроніка, водії автотракторних (гусеничних) засобів, водолази, механіки й монтажники авіаційних машин, картографії, топогеодезії, фотограмметрії, аерофотослужби, поліграфії, кінорадіомеханіки, харчової промисловості, фінансово-економічної діяльності. Поки що жодна жінка без згоди не була покликана на військову службу.

Коли скасують мобілізацію в Україні?

Згідно з Указом Президента України Володимира Зеленського від 24.02.2022 р. № 69/202, мобілізація має бути здійснена на території Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської , Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей та міста Києва. Призов військовослужбовців має тривати впродовж 90 діб з дня набрання чинності цього указу на всій території держави. Тобто мобілізація в Україні закінчиться 24 травня. Однак дата може змінюватися залежно від ситуації. Якщо війна на території нашої країни триватиме, термін мобілізації буде продовжено.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.