До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Каннах зібрали кошти на підтримку українського кіно

Боротьба України на культурному фронті триває – і тим активнішою вона має бути в той час, коли світова увага до теми російсько-української війни, на жаль, зменшується. Так, у межах Каннського кінофестивалю відбувся благодійний вечір-аукціон на підтримку українського кіно, де були представлені унікальні кінематографічні й мистецькі лоти.

Серед найцікавіших лотів, що допомогли зібрати кошти на розвиток українського кінематографа, були справжні артефакти. Наприклад, перший постер до стрічки "Білий птах із чорною ознакою" 1971 року відомого українського режисера Юрія Іллєнка; оригінальне розкадрування до стрічки "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова, книжка Девіда Лінча "Спіймати велику рибу" з його автографом. Також учасники аукціону змогли побачити картину Владислава Шерешевського Cats, яку автор створив 19 березня 2022 року після обстрілів і руйнування житлових будинків Маріуполя внаслідок нападу російських військ, коли діти вибігали з домівок, тримаючи в руках домашніх тварин. Також на аукціоні були представлені 2 картини відомого українського митця Івана Марчука – "Виходять мрії з берегів" та "Замріяні копички", які отримали найвищі ставки.

Реклама
Іван Марчук

"Мистецтво дуже потрібно у війну, – розповідає Іван Марчук, один з найвідоміших у світі українських художників. – Мистецтво – це справа духу, справа душі. Людина дивиться на мої картини, пейзажі – і плаче. Хата старенька, облуплена... Україна полишає свої хати, люди зникають, а земля поки лишається. Хоч зараз вона страшно руйнується. Але людям хочеться бачити красу ту, щось чисте, щось святе. Мистецтво приносить радість. Я собі інколи думаю: якби не було мистецтва у світі як категорії, який би світ був?"

Як минув аукціон, можна подивитися у відео.

За підсумками торгів організаторам вдалося зібрати понад 1,5 мільйона гривень. Усі ці кошти перерахують на спеціальний рахунок Держкіно, створений для допомоги кінодіячам. Захід відбувся за підтримки мерії Канн, серед гостей були – заступник мера Тома де Парієнта і консул України у Франції Сергій Єсаулов. За бойовий настрій гостей відповідали український гурт KAZKA разом зі швейцарськими музикантами Kadebostany.

Над відео працювали: креативна продюсерка Аліна Діанова, оператор Максим Салій, продакшн-менеджерка Мар’яна Сорочук, режисер монтажу Олександр Галицький, креативна директорка Ганна Ганопольська.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.