До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Світ має знати: що сказала Тайра в свідченнях перед Helsinki Commission

Тайра виступила перед Гельсінською комісією, урядовою установою, створеною для сприяння дотриманню прав людини на міжнародному рівні. Промова мала назву "My Hell in russian Captivity" – "Моє пекло в російському полоні".

Реклама

"Сьогодні Тайра дала свідчення перед Helsinki Commission, – повідомила в facebook Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Оксана Маркарова. – Це був дуже потужний виступ з правдою про жахи російської блокади Маріуполя та про тримісячне перебування в нелюдських умовах у полоні окупантів, нічим не обмежену жорстокість російських загарбників-терористів". Пані Посол зазначає, що ці свідчення важливі для притягнення росіі до відповідальності за скоєні нею злочини.

Нагадаємо, російські окупанти викрали 53-річну волонтерку Тайру в березні, коли вона вивозила постраждалих із Маріуполя до Запоріжжя "зеленим коридором". Тайрі вдалося перед цим передати запис з власної нагрудної камери працівникам Associated Press – а це 256 гігабайт записів. Волонтерку тримали в полоні та катували три місяці поспіль, схиляли до самогубства.

"Я не політикиня та не майстриня політичних промов, – зазначила Тайра в своїй важкій промові, – я просто хочу розповісти те, чому я була свідком". Звертаючись до Гельсинської комісії, Тайра подякувала за допомогу і підтримку. "Сподіваюся, ви тут не лише через допитливість. Сподіваюся, ви допомагатимете і далі, щоб не дозволити надалі траплятися подібним речам:

Вагітні ув'язнені, про їхню долю невідомо ні рідним, ні державі.

Боєць, якого били три години, а потім кинули в підвал, як мішок. І лише день по тому до нього хтось підійшов.

Мертва дитина в материнських руках.

Семирічний хлопчик із кульовими пораненнями, який помер у мене на колінах, і я ніяк не могла зарадити.

Ув'язнені у своїх камерах тижнями кричали і вмирали від катувань, без будь-якої медичної допомоги. Єдине, що вони відчували перед смертю, це знущання та додаткові тортури.

Очі мого друга, які я закрила, коли його тіло охололо. І ще один друг. І ще, і ще.

Півмільйонне місто гине на моїх очах під авіаударами, методичними, спланованими.

Авіаудари по лікарнях і житлових кварталах.

Лікарня, де закінчилися анестетики та антибіотики, повна поранених солдатів і цивільних.

Солдати і весь медичний персонал сплять дві-три години на добу, тому що операції йдуть одна за одною.

Машини "швидкої" прибувають кожні 5-10 хвилин, поранені та мертві лежать один на одному. І неможливо відрізнити, хто живий, навіть якщо дуже намагатися.

Палаючі машини з людьми, що палають в них заживо.

З-під завалів дістають понівечених до невпізнання жінок і дітей.

Люди, що набирають воду з калюж.

Розграбовані будинки.

Собаки, які колись були чиїмось домашніми тваринами, тягають по вулицях людські кінцівки.

В’язні, яких кати змусили роздягатися перед повільним вбивством та тортурами.

Спеціально підготовлені камери тортур.

"Докази", які вибивають тортурами.

Я говорю про сотні в'язнів та від їхнього імені".

Тайра зазначила, що світ має важелі впливу, щоби зупинити ці злочини. "Треба почати з полонених бійців та цивільних на окупованих територіях України. Питання обміну полоненими. Світ має вимагати допуску ООН та Червоного Хреста до наших полонених, як військових, так і цивільних, тому що жодна гуманітарна місія не оцінювала стан наших людей, яких нелегально тримають у нелюдських умовах. Світ повинен вимагати участі міжнародного співтовариства та офіційних осіб у перемовинах щодо обміну полоненими та їхнього звільнення. Це наразі наша головна вимога. І я прошу вашої допомоги в цьому".

Повністю виступ Тайри можна подивитися онлайн.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.