До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Щоденники, які вели українські діти з 24 лютого 2022, покажуть в Амстердамі

"Щоденники війни" — проєкт, присвячений спогадам українських дітей, що пережили страшні події війни. Нотатки щоденників трьох дітей вже були зачитані з трибуни Генасамблеї ООН, а в серпні їх покажуть в Амстердамі, в Музеї Анни Франк.

Реклама

"Я не хочу жити. Навіщо таке життя без тата? Та я ще незграбна дитина яка сама нічого не може зробити, та напевно це моє покарання, напевно за те, що я не змовчала, а подзвонила татові, не перетерпіла. Якби я не зателефонувала татові, то все було добре, всі були живі", — пише у щоденнику 13-річна учасниця проєкту Аріна Первуніна (орфографія та пунктуація збережені). Її тато загинув при спробі евакуювати Аріну з її братом та двоюрідними братом і сестрою з Херсонщини до Миколаєва.

Щодня очі українських дітей бачать та проживають жахи війни. Діти щось записують, щось проявляють на малюнках, а щось просто тримають в собі, бо бояться про це говорити.

"Згідно зі звітом ЮНІСЕФ, від початку повномасштабного вторгнення в Україні загинуло або отримало поранення близько 1148 дітей. Це лише офіційна суха статистика. В реальності таких історій в рази більше. Тих, що публічно відомі, — декілька сотень. Хтось не готовий розповідати про пережите горе, комусь легше тримати в собі. Мені як мамі чотирьох дітей, як людині, що працює у дитячому бізнесі, здається важливим говорити про це частіше, – каже ідеологиняпроєкту Христя Храновська. — Особливо за кордоном, якби багатьом не дотичним фізично не хотілося зберегти своє життя в "екологічній бульбашці"".

Завдання проєкту — розповісти унікальні історії та пролити світло на травму, яку переживає молоде покоління України. А також дати можливість українським дітям бути почутими, щоб кожен міг поділитися своєю історією, а світ знав, що вони переживають щодня.

В межах проєкту відбудеться виставка в Амстердамі, присвячена особистим історіям дітей та підлітків, які стали свідками війни в Україні та задокументували її. Офіційне відкриття виставки "Щоденники війни: Непочуті голоси українських дітей" відбудеться у мерії Амстердама 17 серпня о 12:30 та триватиме з 18 серпня до 24 вересня. Проєкт реалізується за підтримки МЗС України.

14 дитячих історій дадуть можливість відвідувачам ознайомитися з досвідом війни в Україні очима дітей, без метафор. Візуальна презентація оригіналів дитячих щоденників, а також аудіо- та відеоінтерв’ю з героями історій дозволять усвідомити емоції та відчуття дітей.
Після виставки заплановано проведення воркшопу української мисткині Алевтини Кахідзе "Малюючи мапу від минулого до майбутнього", який відбудеться в Будинку Анни Франк 16 та 17 вересня. Воркшоп створений спеціально для дітей-мігрантів з України, які зараз перебувають у Нідерландах через війну, та має на меті надати родинам і дітям можливість створити нові зв’язки, надихнути та культивувати атмосферу довіри та взаємодії у спільному просторі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.