До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що відомо про коронацію Чарльза III

8 вересня весь світ вразила новина про смерть королеви Єлизавети II. Її спадкоємцем став старший син Чарльз, якого тепер офіційно звуть король Чарльз III. Прикметно, що він став найстаршим монархом, який зійшов на британський престол – у листопаді 2022-го йому виповнилося 74 роки. А ось його офіційну коронацію заплановано на 6 травня 2023 року.

Король Чарльз III

Подробиць майбутньої церемонії поки що небагато. Інсайдери стверджують, що король Чарльз III планує доволі скромне свято, щоб не витрачати зайвих грошей британських платників податків. Урочистість має стати прикладом створення більш життєздатної фінансово королівської сім'ї і початком скорочення королівських витрат.

Реклама
Коронація Чарльза, принца Вельського, 1969

Видання Daily Telegraph також повідомляє: "Вона буде набагато коротшою, меншою, дешевшою і доступнішою для різних громадських груп і конфесій". Порівняти її можна буде хіба що з коронацією Єлизавети II, на яку було витрачено, у перерахунку на сьогодні, суму 46 мільйонів фунтів стерлінгів. Також інсайдери повідомляють, що сама церемонія не буде надто довгою та стомливою через вік короля Чарльза, а в середньому планується не більше 2000 гостей, серед яких як члени королівської родини, так і високопоставлені запрошені з усього світу.

Важливо згадати, що 6 травня – не просто число в історії королівської родини. По-перше, цього дня народився Арчі – первісток принца Гаррі та Меган Маркл, якому 6 травня 2023 року виповниться 4 роки. По-друге, 6 травня 1910 року був коронований король Георг V – засновник династії Віндзорів та дідусь Єлизавети II.

Король Чарльз III

Нагадаємо, що Чарльз III був оголошений королем Великої Британії вже 10 вересня, за два дні після смерті Її Величності. Церемонія відбулася в Сент-Джеймському палаці в Лондоні, після чого Головний герольдмейстер уперше зачитав з балкона палацу основну прокламацію, в якій оголосив ім'я нового британського монарха. Вважається, що країна не може довго перебувати без свого правителя, хоч і доволі номінального, тому з оголошенням нового імені було вирішено не затягувати. Його дружина Камілла, яка до цього носила титул герцогині Корнуольської, стане королевою-консортом. Це бажання висловила сама Єлизавета II. У своєму зверненні вона тоді сказала: "Коли прийде час, і мій син Чарльз стане королем, я знаю, що ви підтримаєте його та його дружину Каміллу так само, як підтримуєте мене. І моє щире бажання полягає в тому, щоб, коли цей момент настане, Камілла продовжила нести свою вірну службу як королева-консорт".

Королева-консорт Камілла та король Чарльз III

Королева-консорт, на відміну від просто королеви, не має формального становища. Її головний обов'язок – підтримувати свого чоловіка (суверена) під час його правління. Консортами можуть бути як дружини королів, так і чоловіки королев. Наприклад, чоловік Єлизавети II принц Філіп також офіційно вважався королем-консортом, як і її мати, яка стала першою королевою-консортом британського походження з часів Тюдорів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.