До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про Міжнародний суд та Міжнародний кримінальний суд у Гаазі

Міжнародний суд та Міжнародний кримінальний суд — правові інститути в Гаазі. Однак між цими установами є суттєві відмінності.

Міжнародний суд

Міжнародний суд — головний судовий орган Організації Об’єднаних Націй. Орган засновано в червні 1945 року Статутом ООН. Перше засідання суду відбулося в 1946 році.

Реклама
Палац миру, Гаага, Нідерланди, 1930-тіПалац миру, Гаага, Нідерланди, 1930-ті

Роль Міжнародного суду полягає у вирішенні юридичних спорів та наданні консультативних висновків з правових питань, переданих йому уповноваженими органами ООН і спеціалізованими установами.

Основною функцією Міжнародного суду є винесення рішень у спорах між суверенними державами. Лише держави можуть бути сторонами у справах, які розглядаються в Міжнародному суді ООН. Жодна держава не може бути пред’явлена до суду, якщо вона не погодиться на такий позов.

Справи, які розглядає Міжнародний суд. Передусім Міжнародний суд розв’язує суперечливі справи між державами, прикордонні суперечки, питання дипломатичного захисту, розмежування морського простору, гуманітарне право, використання збройної сили. Ці спори вирішуються відповідно до міжнародного права, зазначеного в міжнародних конвенціях, загальних принципах права, визнаного міжнародними звичаями та цивілізованими державами. У середньому процес триває від 4 до 6 місяців. Вироки виносять англійською та французькою мовами на відкритому засіданні. Рішення суду остаточне й оскарженню не підлягає. Звертаючись до Міжнародного суду за власним бажанням, держави беруть на себе зобов’язання виконувати його рішення.

Засідання Міжнародного суду, 2004Засідання Міжнародного суду, 2004

Також Міжнародний суд відповідає на юридичні питання, що їх подає Генеральна Асамблея, Рада Безпеки та інші органи чи установи ООН, тобто — робить консультативні висновки. На відміну від судових рішень у суперечливих справах, консультативні висновки не є обов’язковими для виконання.

Обрання суддів. До складу Міжнародного Суду входять 15 суддів, яких обирає на дев’ять років Генеральна Асамблея та Рада Безпеки ООН. Щоб бути обраним, кандидат має отримати більшість голосів в обох органах. Вибори проводяться в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку під час щорічного засідання Генеральної Асамблеї ООН. Третину складу суду обирають що три роки. Судді мають право на переобрання.

Міжнародний кримінальний суд

Міжнародний кримінальний суд також засідає в Гаазі, але його правова діяльність відрізняється від тієї, яку провадить Міжнародний суд. Міжнародний кримінальний суд не входить до офіційних структур ООН. Він був заснований на Римському статуті від 1998 року й діє з 2002 року.

Вид на Нюрнберзький Палац правосуддя під час відкриття процесу над головними військовими злочинцями в Міжнародному військовому суді 20 листопада 1945 рокуНюрнберзький Палац правосуддя під час відкриття процесу над головними військовими злочинцями в Міжнародному військовому суді 20 листопада 1945 року

Справи, які розглядає Міжнародний кримінальний суд. Компетенція Міжнародного кримінального суду обмежена конкретними типами злочинів. До них входять:

  1. Геноцид — намір цілковитого або часткового винищення національної, етнічної, расової або релігійної групи. Про те, що таке геноцид та як він карається, читайте в цьому матеріалі.
  2. Злочини проти людяності — переслідування, спрямовані проти мирного населення. Відповідно до Римського статуту ці злочини є "найненависнішими злочинами, оскільки являють собою серйозний руйнівний вплив на людську гідність, принижують і спричиняють деградацію особистості". До злочинів проти миру та безпеки людства належать вбивства, катування, поневолення, насильницьке переміщення населення, злочин апартеїду, статеве насилля.
  3. Воєнні злочини — порушення законів і принципів ведення війни, що регулюють поведінку збройних сил і захищають цивільне населення, військовополонених, культурні надбання. До них належать застосування отруєної зброї; цілеспрямований напад на мирне населення; напад на цивільні об’єкти тощо.
  4. Акт агресії — протиправне, пряме чи опосередковане застосування збройної сили однією державою проти суверенітету, територіальної цілісності чи політичної незалежності іншої держави. Акт агресії вважають також грубим порушенням Статуту ООН.
Судді Міжнародного кримінального суду в Гаазі в 1979 роціСудді Міжнародного кримінального суду в Гаазі в 1979 році

Як розглядають справи в Міжнародному кримінальному суді. Розгляд справ у Міжнародному кримінальному суді складається із шести етапів.

  1. Попереднє розслідування — збирання достатньої кількості доказів для того, щоб розглядати справу в Міжнародному кримінальному суді.
  2. Розслідування — встановлення підозрюваних, видача ордерів на арешт.
  3. Попередній розгляд справи — підтвердження особи підозрюваного, пояснювання підозрюваному обвинувачення, досудові слухання. На цьому етапі вирішують, чи можна передати справу до суду.
  4. Судовий розгляд, винесення вироку — сторона обвинувачення доводить вину обвинуваченого, винесення вироку.
  5. Апеляційний розгляд — сторони можуть оскаржити винесений вирок.
  6. Примусове виконання рішення суду.

Процес збирання свідчень злочинів. За збір свідчень злочинів відповідає генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду. Прокурор збирає докази та будь-яку інформацію, яка може допомогти розслідуванню, інспектує місця вчинення злочину.

Типи кримінального покарання. Міжнародний кримінальний суд може призначити терміни позбавлення волі на строк до 30 років чи довічне ув’язнення; може ухвалити рішення про накладення штрафу, конфіскацію майна тощо. Міжнародний кримінальний суд — єдиний правовий орган, який на міжнародному рівні може переслідувати високопосадовців. Кримінальну відповідальність застосовують однаково до всіх осіб, незалежно від того, яку посаду в уряді вони обіймають.

Обрання суддів. До складу Міжнародного кримінального суду входять 18 суддів, яких обирає на дев’ять років Асамблея держав-учасниць суду. Усіх суддів обирають за двома списками:

  • Список "А": містить осіб, що є визнаними спеціалістами у сфері кримінального права й процесу, а також мають відповідний досвід роботи як судді, прокурори або адвокати у цій сфері.
  • Список "В": містить осіб, котрі є авторитетними спеціалістами у сфері міжнародного права, а саме в питаннях міжнародного гуманітарного права та прав людини, мають великий досвід юридичної практики.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.