До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Секс-нестача та сублімація: на що витратити сексуальну енергію

Дядечко Фрейд давним-давно довів, що секс править балом. Йому ж (Фрейду) варто завдячувати за теорію сублімації, згідно з якою наша хитра психіка трансформує нереалізовану сексуальну енергію у творчість та іншу діяльність, що знімає напругу. У будь-якому випадку так має відбуватися, інакше внутрішні демони зриваються з ланцюгів здорового глузду і починають пити кров. 5 способів відволіктись для збереження розуму і здорової нервової системи придумала Анна Гараванська.

Коли рік тому я відмовилася від сексу на невизначений термін, тут же прочитала десятки статей-страшилок про те, чим мені загрожує таке радикальне рішення. Інфаркт, інсульт, кволий імунітет, депресія, біполярка, онкозахворювання і нервовий зрив – таким був шортлист очікуваних бід, приправлений барвистими поясненнями і "експертними" коментарями. У момент усвідомлення ризиків я була готова, як божевільна самка, кинутися на першого зустрічного чоловіка і назавжди відмовитися від утримання. Гори вогнем моя честь – аби міокард зберегти і в петлі не виявитися. Але потім включився мозок і швидко погасив паніку. Безумовно, без сексу жити нелегко, але, як показав досвід, катастрофи в його відсутності теж немає. Головне, регулярно розвантажувати голову і тіло, що під силу навіть таким ледащо, як я. І так, у мене є лайфхак для виживання в нещадному sex-free світі.

Реклама
Секс з мозком

Відмінна вправа, варто визнати. І мова не про страшні з'ясування стосунків з винуватим партнером, а про навіть пересічну розумову роботу. У кожного вона своя, але для мене в пріоритеті професійні челенджі. Зізнатися, я обожнюю свою зону комфорту, оберігаю її як фортеця і захищаю від ворогів. Але з недавніх пір все охочіше виходжу за межі особистого спокою, де відчуваю стрес і ейфорію одночасно. Писати про секс, наприклад, мені "в минулому житті" не доводилося. А ще я вчу іспанську. У цієї мови така лячна граматика, що навіть дівчинці-відмінниці заходить туго. Hablo / Hablas / Habla / Hablamos / Habláis / Hablan – поки освоїш ці нескінченні дієслова, вже ніякого сексу не захочеться.

33 відтінки гуакамоле

Я ніколи не любила готувати, але ще більше не любила продуктовий шопінг. Однак моя залежність від авокадо перемогла лінь. Я спершу знаходжу бездоганні нестиглі плоди, а потім, немов мати драконів Дейнеріс, висиджую їх для своїх приємних потреб – від авторських версій гуакамоле до експериментальних кашей-салатів. І в цьому безумовно є свій азарт. Втім, з іншими стравами теж прогрес очевидний. У кулінарії я знаходжу щось медитативне і в той же час цікаве. Але тут важливо насолоджуватися процесом, інакше Фрейд засудить.

Вино + кіно

Ідеальна пара, геніальне поєднання і бездоганний план на всі випадки життя. Звичайно ж, ця парочка життєво необхідна, незалежно від наявності сексу. Але нам, не обтяженим ендорфінами людям, вона найпотрібніша. Вино розслабляє і дарує смакову радість, а кіно (гарне, "ваше") дає можливість поплакати, побоятися, збудитися або посміятися. Суть емоцій не така важлива – значно важливіший їх вихід і післясмак, тому не витрачайте час на кінематографічне сміття і сумнівні продукти виноробства.

Біжи, Аня, біжи

Гаразд, бігати я не люблю, але орбітрек – відмінний вихід з ситуації. Я купила компактний домашній варіант і в будь-якій незрозумілій ситуації видираюся на нього і йду. Куди і навіщо – байдуже, головне, йти. А потім спуститися на землю і зробити кілька підходів силових вправ. Нічого фантастичного: присідання, прес, випади і віджимання. Планка і розтяжка – опціонально. До фітнес-залежної мені далеко, але спорт дійсно потрібен як повітря. Хоча б в мінімальних дозах, щоб потішити самооцінку.

Допоможи собі сам

Мастурбація – як же без неї ?! Вчені (мабуть, британські) запевняють, що самозадоволенням займаються лише 5-10% жінок. На тлі 80-90% чоловічої статистики 1/10 звучить як мінімум смішно. По-перше, не вірю. По-друге, хоч я і ніколи не була в рядах феміністок, в цьому питанні прямо-таки наполягаю на рівноправності. В любові до себе – в буквальному сенсі – немає нічого поганого. Так само як і в нормальному дорослому порно. Ніхто не знає наше тіло краще за нас, так чому б не використовувати настільки цінне знання на благо? Згадати хоча б чудовий епізод з "Сексу у великому місті", коли Саманта, під час візиту до онколога, запитала у монашки, чи можна займатися мастурбацією. На що та відповіла: "Хм, я ніколи не питала дозволу". Це я до того, що не треба соромитися – просто не відмовляйте собі в базових насолодах. Бог пробачить.

Насправді, способів сублімувати мільйон і навіть трохи більше. Відсутність сексу – не вирок і навіть деколи корисно. А ось відсутність радості – тривожний дзвіночок. В останньому випадку значно ефективніше завести котика, але це вже зовсім інша історія.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.