До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

#РАКНЕВИРОК: 5 найпопулярніших запитань про рак

Vogue UA і "Фонд Ріната Ахметова" продовжують проєкт #РАКНЕВИРОК. Ми спілкуємося з фахівцями, відповідаємо на найпоширеніші запитання, пов’язані з лікуванням онкологічних захворювань, і засвідчуємо, що рак можна перемогти. Цього разу спільно з пресслужбою Національного інституту раку та виконувачем обов’язків директора НІР Андрієм Шипком розвінчуємо найпоширеніші міфи про рак і з’ясовуємо, які чекапи має проходити кожен свідомий українець.

Міф: рак — заразний?..

Онкологічні захворювання не інфекційні, і тому не можуть передаватися як інфекція. Тож абсолютно точно — ні, рак не заразний, кажуть у Національному інституті раку. Водночас існують віруси, які можуть призводити до певних типів раку. Наприклад, є багато чинників, що провокують рак печінки. Один з них — вірусні гепатити.

Реклама

Ще один вірус, здатний призводити до деяких типів онкологічних захворювань, — вірус папіломи людини. Він може викликати рак шийки матки, гортані й передається статевим шляхом. Вакцинація проти вірусу папіломи — один з найдієвіших способів боротьби з раком шийки матки. Саме тому в багатьох розвинених країнах є національні програми вакцинації, а ВООЗ закликали ООН вакцинувати до 2090 року 90% населення всього світу.

Вірус Епштейна — Барр — ще один вірус, який у деяких випадках викликає онкологічні захворювання. Цей тип герпевірусу призводить до "інфекційного мононуклеозу" і може стати причиною раку носоглотки, лімфоми Беркітта (рак лімфатичної системи), раку шлунка. 90—95% дорослих людей є носіями цього вірусу.

Міф: червоне м’ясо викликає рак?..

Згідно з даними доповіді ВООЗ, вживання червоного м’яса може призводити до розвитку онкологічних захворювань. Висновки зроблені на підставі вивчення понад 1000 наукових праць — і стосувалися конкретно колоректального раку. Також припускається, що червоне м’ясо і ковбасні вироби можуть підвищувати ризики раку підшлункової залози й раку простати. Це означає, що червоне м’ясо викликає рак?

Фахівці Національного інституту раку зазначають: ідеться тільки про перероблене червоне м’ясо й м’ясні продукти — це ковбаса, сосиски, шинка. Скорочення споживання цих продуктів може зменшити ризики, але якщо ви відмовитеся від червоного м’яса, це не гарантує, що ви не захворієте.

Навіщо потрібна рання діагностика

"Багато хто каже, що хвороби пов’язані з рівнем медицини в країні — і якщо ми підвищимо рівень медицини, то й хворітимемо менше, — зауважує в. о. директора Національного інституту раку Андрій Шипко. — Але це міф — насправді здоров’я залежить передусім від нашого рівня життя. Натепер статистика така: розвиток системи охорони здоров’я — це 10% впливу на стан здоров’я людей, 20% — це екологія, ще 20% залежать від нашої генетики і ще 50% — від способу життя людини".

Андрій Шипко

Найголовніша проблема, на думку Андрія Шипка, полягає в тому, що люди вчасно не звертаються; до Національного інституту раку приходять вже на III—IV стадіях. "Ми знаємо, що кожен з нас може змінити ситуацію і що разом ми можемо досягти реального прогресу в зменшенні діагностики пізніх стадій раку".

Як зменшити ризик захворіти на рак

Все, що ми можемо зробити, — вести здоровий спосіб життя і дбати про себе. Фахівці Національного інституту раку рекомендують:

— зменшити шкідливі звички (вживання алкоголю, куріння);

— вчасно проходити рекомендовані онкоскринінги;

— не засмагати на відкритому сонці;

— знизити професійні небезпеки.

Які чекапи має проходити кожен українець

Більшість форм раку, кажуть фахівці Національного інституту раку, можна вилікувати на початкових стадіях. Наприклад, рак молочної залози на I стадії виліковний у 95% жінок, водночас кожній четвертій жінці в Україні рак грудей діагностують уже на III—IV стадії, коли ефективність лікування знижується.

Схожа ситуація і зі здоров’ям чоловіків: у 21% випадків рак простати виявляють уже на метастатичних стадіях.

Обстеження для жінок 20—29 років:

Дівчатам треба проходити клінічне обстеження грудних залоз — 1 раз на рік — і цитологічну діагностику (ПАП-тест) раку шийки матки — з 21 року — 1 раз на 3 роки.

Жінкам 30—39 років треба проходити:

клінічне обстеження грудних залоз — 1 раз на рік;

цитологічну діагностику (ПАП-тест) і тест на вірус папіломи людини (ВПЛ-тест) — 1 раз на 5 років.

Жінкам 40—49 років треба проходити:

обстеження грудних залоз — 1 раз на рік;

мамографію — 1 раз на 2 роки;

цитологічну діагностику (ПАП-тест) і тест на вірус папіломи людини (ВПЛ-тест) — 1 раз на 5 років.

Жінкам від 50 років і після треба проходити:

обстеження грудних залоз — 1 раз на рік;

мамографію — 1 раз на 2 роки;

колоноскопію — 1 раз на 5 років.

Після 60 років інші обстеження призначає сімейний лікар або терапевт у разі потреби.

Чоловікам 40—49 років треба проходити:

огляд в уролога — 1 раз на рік.

Після огляду лікар може призначити аналіз крові на ПСА-тест (простат-специфічний антиген).

Чоловікам від 50 років треба проходити:

колоноскопію — 1 раз на 5 років;

огляд в уролога — 1 раз на рік.

Після огляду лікар може призначити аналіз крові на ПСА-тест (простат-специфічний антиген).

Після 60 років інші обстеження призначає сімейний лікар або терапевт у разі потреби.

Актуальна статистика від Національного інституту раку:

В українських жінок перші 5 місць зайняли: рак грудної залози (23,3%), злоякісні новоутворення тіла матки (10,9%), рак обводової кишки (7,6%), рак шийки матки (6,2%), рак яєчника (5,6%).

У чоловіків ця статистика має такий вигляд: на першому місці рак легенів, на другому — рак шлунка, на третьому — рак товстої кишки.

Дізнатися більше про ініціативу #РАКНЕВИРОК, а також поділитися своєю історією одужання можна насторінці проєкту.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.