До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У самому серці: прогулянка вулицею Липинського

Коли літній Київ купається в зелені, вулиця Липинського в історичному центрі має особливо ошатний і затишний вигляд, а її архітектура та цікаве минуле неминуче зачаровують.

У 1990 роках ХІХ століття в історичній місцевості Афанасіївський яр, що в самому серці Києва, було прокладено вулицю Святославську. Назвали її на честь Святослава Ігорьовича, київського князя. У радянський період й аж до 2015 року вулицю безпідставно називали ім’ям військового діяча Василя Чапаєва. Тепер же її перейменували на честь українського історика, публіциста й політичного діяча В’ячеслава Липинського.

Реклама

Вулиця цікава насамперед власною архітектурою. Більшість будівель, що трапляться на вашому шляху, зведені в стилі історизму, неоренесансу та конструктивізму. Але справжньою перлиною вулиці Липинського, безумовно, можна вважати будинок номер 4, або ж Будинок з каріатидами.

Цей зразок київського ренесансу зведено за проєктом архітектора Миколи Горденіна. Колись усю його площу займав прибутковий будинок з приміщеннями, призначеними для приватних квартир та офіційних установ. Сьогодні ви можете впізнати його серед інших за щедрим оздобленням фасаду: колонами, статуями у вигляді жіночих постатей – каріатид, – ліпниною з рослинними орнаментами, імітацією лицарських гербів, скульптурами у формі жіночих голів – маскаронами – тощо.

Сьогодні в цьому будинку розміщено сучасний тревел-хаб – Globe Runner Hotel & Hostel. Це унікальне місце, де вдалося зберегти елементи старовинної архітектури та поєднати їх із сучасними рішеннями. Під час проєктування готелю архітектори залишили не тільки фасад будівлі, а й внутрішнє оздоблення: паркет, плитку, ліпнину на стелях у зонах спільного користування і номерах, камін на загальній кухні, піч в одному з номерів та старовинні двері, з яких було зроблено стійку рецепції. У своєму фонді готель має як приватні апартаменти, так і загальні номери, тож насолодитися комфортом та старовинною архітектурою можна самостійно, в парі або великою компанією, адже місця вистачить усім.

Тож, гуляючи Києвом, обов’язково зазирніть на вулицю Липинського, завітайте на філіжанку ароматної кави до кафе "Липа" на території готелю, а якщо матимете більше часу, то залишайтеся помилуватись історичним центром міста з вінтажного балкончика та проведіть свій найкращий вікенд у Globe Runner Hotel & Hostel.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.