До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Портрет нації: український Донбас на архівних світлинах

Донбас – один з найсуперечливіших регіонів України, проте на безліч домислів в істориків є однозначна відповідь – ця земля завжди була українською.

Єнакієво, Донецька область, початок XX століття

До XV століття цю місцевість вважали диким полем, на якому жили кочові народи, а наступні три століття називають періодом козацької колонізації. Так, на території сучасного Маріуполя була стоянка Запорізького війська, а Юзівку ​​(сучасний Донецьк) заснував британський промисловець Джон Юз на території кількох козацьких українських поселень.

Реклама
Юзівка, 1880-ті

Заселятися жителями з глибинки російської імперії Донбас якраз почав під час промислової революції в другій половині XIX століття. У 1930-х ці процеси стали набагато активнішими – багато етнічних українців Донбасу загинули під час Голодомору (регіон належить до найбільш постраждалих) і на їхнє місце знову приїхали росіяни. За словами етнографки Лесі Гасіджак, лише 28 грудня 1933 року на залізничний вокзал в Сталіно (сучасний Донецьк) приїхав ешелон з 3538 сільськими сім’ями. Після Другої світової війни переселення тільки підсилилося – український Донбас став полем для експериментів, де вбивалося все українське, а совєтизація йшла активніше, ніж будь-де.

Слов’янськ, 1911
Юзівка, 1920-ті
Часів Яр, 1950-ті

Ці слова підтверджують архівні світлини, на яких жителі Покровська, Єнакієва та Маріуполя носять вишиванки та образи, характерні для українського національного костюма. Тільки подивіться.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.