До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Портрет нації: київські діти 100 років тому

У День захисту дітей, за підтримки Музею історії міста Києва, публікуємо серію фотопортретів українських дітей, які датуються сотнею, а подекуди — і більше років тому.

Діти з родини Запеченків і Дуніних-Борковських, шляхетсько-магнатського роду

Багато дітей з представленої нижче добірки світлин походили з відомих українських сімей: Браїловські, Сошинські, Григорович-Барські. Деякі з них стали видатними громадськими діячами: наприклад, Леся (Олена) Требінська провадила активну наукову роботу, перекладала Рабіндраната Тагора на українську й мала схвальні відгуки в Рильського.

Реклама
Леся Требінська

Якщо придивитися до вбрання дітей, можна помітити, що матроска була наймоднішим дитячим одягом, до того ж як серед хлопчиків, так і дівчаток. Також цікаво, що до початку XX сторіччя хлопчиків вбирали в сукні. Вони відрізнялися кроєм від тих, що шили для дівчат, проте візуально були дуже схожі. Таких традицій досі дотримуються у британській королівській родині: смугасті футболки та хрестильні сорочки можна знайти на фото королівських нащадків.

Дякуємо за допомогу у створенні матеріалу Ользі Друг — історикині, письменниці, авторці книжок "Вулицями Старого Києва", "Від війта — до мера", "Особняки Києва" (у співавторстві), яка очолює відділ "Київ другої половини XVIIст. — лютий 1917 р." Музею історії міста Києва.

[READ_ALSOholder=content_1;]

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.