До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому шампанське — найкращий вибір для новорічної ночі

Новорічна ніч — момент, на який ми з трепетом очікуємо цілий рік, ретельно до нього готуємося й вибираємо тільки найкраще. Саме тому зустріч Нового року неможливо уявити без шампанського — напою, що вважається найсмачнішим і найвишуканішим. Про традицію пити шампанське в найдовшу ніч року, про найкращі десерти "до бульбашок" і про магнуми нам розповів Іван Бачурін, бренд-амбасадор Moet & Chandon в Україні.

Про традиції

Людина живе надією, бажанням творити й розбудовувати, а Новий рік якраз і асоціюється з надією і стартом чогось нового. Також не дарма кажуть, що як зустрінеш Новий рік — так його і проведеш, а провести його хочеться тільки з найкращим. Для мене таке бажання — найлогічніше пояснення, чому люди п’ють шампанське в новорічну ніч упродовж багатьох століть. До речі, єдиної версії, звідки походить ця традиція, немає. Водночас важливо зазначити, що на території Російської імперії в 1700 році за указом Петра I почали святкувати Новий рік, і коли українські землі ввійшли до її складу, то ці традиції почали впроваджуватися і тут, витісняючи різдвяні святкування. А царський указ також заохочував цієї ночі розважатися до ранку, накривати столи й пити найдорожчі напої. Природно, що найдорожчим уже в XVIII столітті вважалося шампанське. В Європі величезним шанувальником шампанського був Наполеон, який пив його і після перемог, і після поразок. Франція, яка завжди задавала тон на європейському континенті, виявилася визначальною і тут. Поступово без шампанського стало неможливо уявити новорічної ночі.

Реклама
Яке шампанське пити в новорічну ніч

Я виступаю за класику і збалансований смак, тому в новорічну ніч вибираю Moet & Chandon Brut Imperial. Не дарма саме його називають символом регіону Шампань — асамбляж цього шампанського в рівних частинах складається з трьох головних для цього регіону сортів винограду: шардоне, піно нуару й меньє. Додаткову врочисту нотку можна додати за допомогою розміру пляшки — спробуйте замість традиційного об’єму вибрати магнум. Ця півторалітрова пляшка вважається еталонним розміром для дозрівання шампанського, позаяк кількість вина на розмір корку тут удвічі більша й оксидація триває повільніше. Подібне співвідношення вважається ідеальним для розвитку правильного смаку. До речі, колекціонери збирають шампанське тільки в таких пляшках.

Про коктейлі на основі шампанського

Можна вважати мене старовіром, але я все-таки вважаю шампанське таким смачним напоєм, що пити його варто тільки в чистому вигляді. Але якщо вам все-таки хочеться експериментів у новорічну ніч, то пропоную звернутися до списку Міжнародної асоціації барменів, що містить усього кілька коктейлів на основі шампанського — Classic Champagne, Mimosa, Bellini і Kir Royal. Приготувати кожен з них можна без особливих зусиль, але я все ж рекомендую зробити їх уранці першого січня, а новорічну ніч провести з найшляхетнішим з усіх напоїв.

Про поєднання шампанського з десертами

Я вже багато розповідав про поєднання шампанського з різними стравами (можна прочитати тут), тому цього разу хочу зосередитися на пейрингу "бульбашок" з десертами. Шампанське — це французький напій, тож під час вибору солодкого рекомендую орієнтуватися на традиційні французькі рецепти, які здебільшого легкі та не дуже солодкі. Ідеальний вибір для мене — класичний крем-брюле. Це простий і складний десерт водночас, він звучить елегантно, а його карамельний посмак якраз вдало поєднується з хлібними нотами шампанського.

Макаруни такі ж добрі із шампанським, як і круасани. Тут знову вступають у гру хлібні ноти. Тільки ще раз нагадую про солодкість — вона має бути мінімальною. Шоколадних десертів раджу уникати — шампанське його не любить, як і цитрусових нот. Всі інші фрукти будуть доречні.

Чому шампанське — найкращий супутник Нового року

Останні півтора року в усьому світі зростає попит на шампанське. Експерти пов’язують це з нестабільністю й бажанням жити тут і зараз, вибираючи для себе тільки найкраще. І якщо впродовж усього року ми не можемо дозволити собі цього свята життя щодня, то хоча б почати рік ми маємо з того, що по-справжньому тішить!

Ще більше про традиції пити шампанське на Новий рік можна дізнатися в нашому новому відео:

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.