До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Несвітське життя: Катерина Осадча — про побудову системи розшуку людей

Телеведуча та журналістка Катерина Осадча використовує популярність, щоб побудувати ефективну систему розшуку людей на державному рівні.

Вовняний жакет, Litkovska
Вовняний жакет, Litkovska

Реклама

"Я плачу, бо ви плачете", — каже Катерина Осадча та витирає ледве помітні сльози. Ми бачимося в Амстердамі в середині серпня — за ініціативи київської ритейлерки та меценатки Христини Храновської в атріумі міської ради відкрилася пересувна експозиція War Diaries: щоденників українських дітей та підлітків, які пережили російську окупацію. У два голоси та двома мовами Катя разом із головним диригентом нідерландського симфонічного оркестру Лоренцо Віотті зачитують дописи дітей: про раптову втрату звичного життя, розлуку з батьком — та про банальне зло. Для розчулених європейців ці історії — шокувальна рима на щоденники Анни Франк (її будинок-музей розташований неподалік). Для українців, які зібралися тут сьогодні, читання перетворилося на колективну жалобу. Кожен — наодинці зі своєю травмою, але всі разом відчувають спільний біль.

Бавовняна сорочка, Favorite Daughter (tsum.ua)
Бавовняна сорочка, Favorite Daughter (tsum.ua)

Осадча вдягнена в білу сукню, тримається з парадною витримкою — прямі плечі, рівна спина, фірмова усмішка. "Деякі подруги роблять компліменти моєму повсякденному гардеробу, але безжалісно іронізують над сценічним вбранням", — пізніше весело розповідає вона. Світ розважального телебачення живе за своїми гіперболізованими правилами: все має бути яскравіше та гучніше, ніж у реальному житті. Осадча добре розуміє, як працюють ці закони — і холоднокровно підкоряється їм. "Це моя робота", — часто в розмові констатує вона. Розмежування особистого життя та публічної діяльності (в першому є Катерина-людина, у другій — Катерина-образ) миттєво роззброює. Згодом я розумію, як діє цей прийом: людину можна образити, їй можна зробити боляче. Сконструйованій персоні — ні.

У стресових ситуаціях я акумулюю сили. Не тому що я особлива – в мене такий характер. Цим треба користуватися

У вересні Катерині Осадчій виповнилося 40: "Гідна нагода знову з’явитись у Vogue", — жартує вона у відповідь на наше офіційне, після 10-річної перерви, запрошення. Зі своїх сорока років вісімнадцять Осадча провела в чорному прямокутнику телевізора — пів країни досі фамільярно, по-сімейному звуть її Катею. І думають, що добре знають її. Вона справді була регулярною гостею чи не "в кожному домі" — щонеділі телевітер приносив на екран Мері Поппінс у дивному капелюсі й з мікрофоном, що був тотемом-перепусткою у світи, куди пересічний українець інакше ніколи б не потрапив. Розважальна програма "Світське життя" зробила Осадчу зіркою та задокументувала епоху великих грошей, великої жаги до життя і великих амбіцій в умовах капіталізму, який хаотично народжувався в країні. "Програма еволюціонувала: ми стартували з Помаранчевої революції, пережили кризу 2008 року, Майдан у 2014-му, ковід. Потім трапилась повномасштабна війна", — згадує вона.

Вовняні жакет і штани, усе – Filippa K (tsum.ua)
Вовняні жакет і штани, усе – Filippa K (tsum.ua)

На телебачення Катерина прийшла, бо хотіла бути найвідомішою телеведучою країни. Хотіла — і стала. "Мене досі заворожує процес створення продукту — та шлях, який треба пройти, щоб початковий задум втілився в кінцевому результаті". Разом із продюсерами "Світського життя" вона винайшла спосіб вписати серйозні та навіть табуйовані запитання в легковажний розважальний формат. Осадча згадує, як лише за місяць після запуску шоу влітку 2005 року без узгодження з піарслужбою брала інтерв’ю в щойно обраного президента Віктора Ющенка. Так само без попереднього обговорення запитань робила останнє інтерв’ю з нинішнім президентом Зеленським, за чотири місяці до повномасштабного вторгнення.

Я добре розумію, що будь-яке зволікання – це чиясь доля в полоні та, ймовірно, втрачене життя

Зараз Осадча разом із чоловіком і спаринг-партнером на сцені та знімальному майданчику Юрієм Горбуновим продовжує вести "Голос країни" — епічне шоу-конкурс співу, яке живе і функціонує попри обставини. У нещодавньому дописі в інстаграмі про знімання програми Катя наголошувала на необхідності надалі жити і працювати. Show must go on: під час "прильотів" по столиці у листопаді минулого року ефіри "Голосу" знімали в підземних приміщеннях київського метро. Зараз програму виготовляють у кінопавільйонах Варшави, куди Осадча навідується щомісяця.

В її особистому інстаграмі — 1,8 млн підписників. Це вдвічі більше, ніж населення Амстердама, де ми зустрілися. Майже 2 мільйони людей спостерігають за нею — та мають думку щодо кожного її кроку. "Зворотний бік професії", — коментує Осадча. І прагматично спрямовує цей соціальний капітал на користь своїх гуманітарних проєктів: "Спілкування з такою кількістю людей, як зараз, у мене не було навіть за часів "Світського". Тепер мої герої — співробітники поліції, СБУ, Генпрокуратури й Офісу уповноваженого з прав людини".

Вовняний жакет, SIX
Вовняний жакет, SIX

З початком повномасштабної війни в Україні світське життя стало на затяжну паузу, перед суспільством постали кардинально інші питання. Торік на початку березня Катерина взялася за, мабуть, одну з найважливіших справ у кар’єрі. Разом із приятелькою Осадча запустила телеграм-канал "Пошук зниклих". Спершу запити оброблялися вручну редакторами "Світського життя". За тиждень з’явився бот. Пізніше в травні разом із телеканалом 1+1 Осадча запустила проєкт "Знайти своїх" — програма виходить в ефірі Національного телемарафону новин. За півтора року діяльності команда волонтерів допомогла повернути додому 2600 людей — ще три тисячі перебувають у розшуку. "У стресових ситуаціях я акумулюю сили. Не тому що особлива — просто в мене такий характер. Цим треба користуватися".

З бажання бути корисною виросла системна організація, яка об’єднує 65 осіб. Катерина йде далі — у співпраці з владними структурами намагається створити дієву юридичну базу для пошуку та порятунку людей: "Я розумію, що будь-яке зволікання — це чиясь доля в полоні та, ймовірно, втрачене життя". Запитую, як зараз у високих кабінетах реагують на ведучу, яка впродовж майже двох десятиріч епатувала та перевіряла на міцність український політичний і бізнес-істеблішмент. "Моя журналістська кар’єра не заважає, навпаки — мене впізнають. Але я зрозуміла, що в нашій політиці досі присутній сексизм", — з усмішкою каже Осадча.

Вовняний жакет, Acne Studios (theicon.ua)
Вовняний жакет, Acne Studios (theicon.ua)

У листопаді Катерина планує офіційне відкриття іменного фонду, що об’єднає всі починання: "Ще рік тому я зарікалася це робити, — каже вона. — Але згодом прийняла, що для розвитку проєктів і залучення допомоги міжнародних партнерів потрібно будувати повноцінну структуру". Наразі фонд Катерини Осадчої опікується пошуком людей і звільненням із цивільного полону, а також дітьми, які залишилися без родинної опіки.

Сьогодні мої герої – робітники поліції, СБУ, Генпрокуратури й Офісу уповноваженого з прав людини

За кілька днів до знімання Vogue у Києві запитую Катю про долю архівних капелюхів. Розмірковую, що доречно було б використати один із них на згадку про минуле життя — та як символ можливого повернення до нього. Катя відповідає: "Зараз через постійні переїзди до капелюхів немає доступу". Між рядків уловлюю зміст її слів: такий ентертейнмент не на часі.


Питаю: чи колись стануть вони знов у пригоді? І яким може бути "Світське життя" Катерини Осадчої в майбутньому? "Я не знаю, — розсудливо каже телеведуча. — Запитання, які мені цікаві тепер, наразі ставити не можна. Тому вони поки залишаться без відповіді".


Текст: Веня Брикалін

Фото: Andrew Grey

Стиль: Venya Brykalin, Sasha Dudchenko

Зачіски: Daria Zhadan

Макіяж: Dima Grushkivskyi

Асистентка стилістів: Margaryta Starkova

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.