До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 wellness-трендів, які залишаться з нами 2020 року

У питаннях здоров'я 2019 рік сміливо можна назвати найбільш усвідомленим і готовим до змін. Ми почали замислюватися про своє дихання; їсти те, що корисно, і те, що хочеться; дивитися в майбутнє з думками, який вигляд матимемо і в яких умовах житимемо. Vogue.ua розповідає про 5 головних wellness-трендів, які залишаться з нами в 2020 році.

Інтуїтивне харчування

Якщо перебувати в здорових відносинах з їжею, можна споживати все, що хочеться, вибирати правильні поєднання продуктів згідно з тим, чого потребують організм і мозок. За минулий рік харчування стало ще більш усвідомленим, тому відмова від рафінованих продуктів вже не вимушена, а інтуїтивна. Вплинули і коментарі нутриціологів, які не раз зазначали, що здоровий раціон складається насамперед з сезонних і локальних продуктів. Говорили і про алкоголь. Коли краще пити? Чи є норма? Який алкоголь корисніший? І хоча підтвердили, що в алкоголі немає нічого корисного, дієтологи все ж пропонують альтернативні варіанти коктейлів, шкоду яких вважають мінімальною.

Реклама
Медитація

З медитацією все зрозуміло: протипоказань немає, користі багато, ефективність доведена. Стало відомо про ведичну медитацію, під час якої потрібно співуче повторювати одні й ті ж слова – мантри, завдяки яким з’являються особливі вібрації, що сприяють заспокоєнню розуму і відпочинку. Крім співу мантр популярні різні техніки дихання. Найвідоміша техніка глибокого дихання (коли на десять рахунків припадає спочатку вдих, а тоді видих) допомагає знизити стрес і збільшити концентрацію, а ще таку медитацію можна практикувати в будь-який час і в будь-якому місці. Завдяки смартфонам доступні десятки мобільних додатків, які як знайомлять з практикою медитації, так і допомагають з вибором техніки виконання відповідно до фізичного і психологічного стану. Очевидно, що медитація нарешті перестала бути незвичним заняттям та зайняла місце в щоденній рутині кожного десятого.

Розумне споживання

2019 року проблеми екології та зміни клімату перестали бути просто трендами, а стали насущними питаннями про те, як виправити вже допущені помилки. Запасна авоська тепер є майже в кожній сумці, ходіння пішки поступово стає пріоритетнішим за змогу проїхатися автівкою, а перед придбанням нової речі ми запитуємо себе, чи потрібна вона. Звісно, шлях до сталого розвитку має бути довгий, але вже зроблені кроки показують, що ми можемо, а не стоїмо на місці без гадки, що робити далі.

Slow-living

Разом зі slow-living у лексиці майбутніх велнес-гуру з'явилося слово niksen або нідерландське мистецтво байдикування. Як і медитація, концепція slow-living передбачає життя в моменті, але крім цього також включає повне прийняття, що не все можливо контролювати, та й не все потрібно. Головне правило як ніксену, так і slow-living – відчуття затишку зовні і всередині та дбайливе ставлення до себе. Якщо з’являється втома, слід дозволити собі побути бездіяльним якийсь час (кілька хвилин або повноцінну відпустку). А ще, під час аналізу зроблених помилок і планування наступного року, не слід забувати дивитися у сторони та усвідомлювати себе в сьогоденні.

Digital-детокс

Корисна звичка, основана на відмові від соціальних мереж, стає справжнім викликом для тих, хто постійно працює онлайн, любить гортати стрічку в Instagram і відчуває своїм обов'язком завжди бути на зв'язку. Спробувати такий детокс варто хоча б з метою турботи про здоров'я, адже якщо подумати, то ми самі позбавляємо себе відпочинку та якісного сну. Ну і з огляду на те, що з настанням 2020 року рівень стресу навряд чи зменшиться, краще вписати в свій режим вільні від телефону години вранці і ввечері.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.