До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Молодий Папа: 21 рік тому Іван Павло ІІ відвідав Україну

23 червня 2001 року нашу країну вперше в історії відвідав Папа Римський. Чим унікальна постать Івана Павла II і чому цей візит став надважливою подією для українців?

Іван Павло II в Україні, 23 червня 2001

Народжений 18 травня 1920 року в польському Вадовіце, Кароль Юзеф Войтила (світське ім’я Івана Павла II) насправді мріяв стати актором і письменником. Ще підлітком грав в аматорських гуртках, складав вірші і писав п’єси.

Реклама
Кароль Юзеф Войтила в дитинстві

У 1938 році вступив на філософський факультет Ягеллонського університету, але Друга світова війна зламала плани. Під час окупації студент працював у копальні й здобував освіту в підпільній духовній семінарії Кракова. Опісля опановував теологію в університетах Італії, Швейцарії й Бельгії. Захистивши дисертацію в Римі, а потім ще одну в Кракові, працював на науковій ниві. Говорив десятьма мовами, поміж них і українською. У 1958 році був висвячений на єпископа, у 1964-му – на архієпископа Кракова. За три роки призначений кардиналом, а 1978-го обраний 264-м Папою Римським, ставши одним із наймолодших понтифіків і першим — слов’янського походження. Обіймав цю посаду 26 років, за час каденції відвідав понад сотню країн світу, здійснюючи великі пастирські подорожі, — загалом майже три роки провів за межами Ватикану, і це унікальний випадок.

Іван Павло II

З перших днів новий понтифік виявив себе як послідовний католик і разом з тим гнучкий і людяний релігійний діяч. Саме Іван Павло II започаткував карколомні зрушення, просуваючи аджорнаменто — курс на модернізацію церкви й перетворення її на прогресивну силу в розвитку суспільства. За час правління понтифіка було переглянуто ставлення церкви до вчення Дарвіна, реабілітовано Гуса й Савонаролу, Коперніка й Лютера, Бруно й Галілея. Іван Павло II виступав проти війн і контактував з іншими релігіями — став першим Папою, який відвідав мечеть і молився в синагозі, а також провів спільне служіння з архієпископом Кентерберійським, уперше з часів роз’єднання. За чверть століття істотно збільшилася й кількість країн, з якими Ватикан уклав дипломатичні відносини — з 85 до 144. Діяльність понтифіка, переконаного в засадничій ідеї "єдність у різноманітті", прискорила падіння Берлінського муру. А ще він наполягав на потребі захисту довкілля й проголосив, що знищення природи може бути смертним гріхом. Кожен з цих кроків важко переоцінити — як і героїчні чесноти самого Папи, канонізованого у 2013 році за пришвидшеною процедурою.

Іван Павло II

Іван Павло II став першим Папою, який відвідав Україну, — попри спротив російського патріарха Алєксія II і заяви про цей візит як зазіхання на "исконно православную" територію. 23–27 червня 2001 року понтифік завітав, за його визначенням, як паломник — вклонитися одній з найбільш переслідуваних церков XX століття і вказати на неї й Україну світові. Під час візиту Іван Павло II відвідав у Києві Бабин Яр і Биківню, вшановуючи жертв Голокосту й радянських репресій. Окремо в проповідях згадував депортацію кримських татар. Провів літургію на стадіоні "Чайка" в Києві й на іподромі у Львові, зустрівся з молоддю на Сихові, біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці. Цей візит був подарунком не лише вірянам, а й усім українцям — жителям єдиної й неподільної України "від Сімферополя й Одеси до Харкова, від Донецька до Львова", за словами Папи.

Іван Павло II в Україні, 23 червня 2001

З огляду на початок XXI століття, понтифік був переконаний, що наша країна невпинно віддаляється від пострадянських колоній. А зазираючи в майбутнє, вбачав в Україні вільну державу й "лабораторію екуменізму", де можуть бути віднайдені відповіді на запитання, корисні всьому світові.

7 цитат Івана Павла II про війну, свободу та Україну

"За війну відповідальні не тільки ті, хто її безпосередньо розв’язує, а й ті, хто не чинить усього можливого, що в їхніх силах, аби їй перешкодити".

"Свобода потребує сильного, відповідального та зрілого сумління. Свобода вимоглива й коштує більше, ніж неволя".

Іван Павло II в Україні, 24 червня 2001

"Свободу не можна мати постійно, її постійно треба здобувати та створювати".

"Високі цивілізації не вимірюються тільки економічним прогресом, а, головним чином, — моральним і духовним рівнем народу. Не переходьте від неволі комуністичного режиму до неволі споживацтва".

"Майбутнє України великою мірою залежить від вас і від тієї відповідальності, яку ви зумієте взяти на себе... Україні потрібні чоловіки й жінки, які віддали б себе служінню суспільству".

"Україна буде такою, якою ви її збудуєте".

"Я благаю вас! Ніколи, ніколи не втрачайте надії, не майте сумнівів, ніколи не втомлюйтеся і ніколи не сумуйте. Не бійтеся".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.