До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Модний вирок: як жінки доводили своє право носити штани

Брючні костюми – один з найяскравіших модних прийомів весни. Важко повірити, що офіційне право носити штани француженки отримали тільки в 2013 році. Закон від 1800 року своїм рішенням скасувала Наджад Валло-Бельксем (міністр з прав жінок Франції до 25 серпня 2014 року – прим.ред). Vogue.ua згадує найбільш кричущі випадки арештів і осуду жінок за їхнє небажання слідувати сумнівним нормам пристойності.

Доктор Мері Едвард Волкер

Лікарка Мері Едвард Уолкер була арештована за носіння брюк в громадському місці сім разів. На час останнього затримання в 1913 році їй було 80 років. Попри те, що Уолкер була шанованим хірургом і навіть отримала Медаль Пошани США, вона все ж була арештована самим Конгресом мало не біля операційного столу, зрозуміло, за носіння штанів.

Реклама
Гелен Галік Біб

У 1938 Гелен Халік Біб постала перед судом в якості свідка пограбування. Ця історія могла б і не опинитися на сторінках Los Angeles Times, але вся справа в тому, що жінка була в брюках. На пропозицію судді піти додому і переодягнутися в "більш відповідний одяг" Халік відповіла відмовою і сама опинилася на лаві підсудних. Відбувши одну годину з призначеного їй п'ятиденного терміну, Халік вийшла на свободу. Випадок отримав широкий резонанс і став ще однією перемогою здорового глузду над абсурдом.

Нен Кемпнер

У 1968 році метрдотель La Côte Basque відмовив світській левиці і музі Іва Сен-Лорана Нен Кемпнер у відвідуванні ресторану. Причиною стало її "неналежне вбрання" – американка прийшла в одному з перших Le Smoking авторства дизайнера. Кемпнер, як і личить діловій людині, не стала витрачати час на дурні формальності, без натяків зняла штани, залишившись у вишуканій комбінації. Після цього випадку сам Сен-Лоран зазначив, що "Нен продемонструвала зухвалий дух сучасної жінки".

Барбара Стрейзанд

Барбара Стрейзанд стала першою жінкою, яка з'явилася на церемонії нагородження "Оскар" в брюках. Це сталося в порівняно вільному 1969-му році і співачку не стали заарештовувати, але негативні відгуки преси були їй забезпечені. Наряд Барбари називали "піжамою" або просто "поганим смаком". Проте в історію моди зухвалість співачки увійшла як приклад модного новаторства.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.