До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Модні вина цієї зими: що п'ють зараз по обидва боки Атлантики

Свято 14 лютого цього року збіглося з аномальними снігопадами і різким зниженням температури. Незалежно від того, підете ви в ресторан, щоб отримати феєрверк вражень, чи готуватимете вечерю вдома або просто загорнетеся в теплий плед на канапі, без правильного вина точно не обійтися. Винний експерт, WienAkademiker Ірина Грідіна розповіла нам, які вина зараз у моді.

Туманний Альбіон давно і надовго здобув репутацію законодавця винної моди, усі найвідоміші винні критики, що впливають на світові тенденції, саме звідти. Наприклад, у лондонському Hide бал править класика. Як і раніше, попереду всіх шампань з акцентом на старі вінтажі, а також піно нуари, Каліфорнію і "low intervention wines", тобто вина, які зазнали мінімального втручання в процес виноробства. Неврожаї і обмежена кількість вин (уся Бургундія — це 28 тисяч гектарів, тобто вчетверо менше ніж, до прикладу, Бордо) призвели до того, що ціни на Бургундію злетіли в небо. Тому дбайливий гість шукає альтернативу завжди актуальному піно нуар — як у Старому, так і в Новому Світі.

Реклама
Фото: @hide_restaurant

На допомогу приходять Німеччина (де піно нуар стають дедалі кращими зі зміною клімату), Австрія і навіть Швейцарія, де в кантоні Валле піно нуар вирощують на дуже крутих терасових виноградниках (тераси покращують визрівання винограду). У Новому світі по піно нуар ми вирушаємо в Орегон (США), Сентрал Отаго (Нова Зеландія) і, як не дивно, навіть в Австралію (хто б міг про це подумати років десять тому).

Інтрига тут у тому, що відмінність між "Старим" і "Новим" світами стає дедаді розмитішою і, якщо раніше ми безпомилково визначали Новий світ через високий алкоголь, інтенсивність ароматів, занадто щедре використання нової бочки, то зараз все це, як кажуть британці, "not a case anymore". Винна мода прямує в бік елегантніших і стриманіших вин, вимоги ЗОЖ у бік зменшення алкоголю, і тому навіть у Каліфорнії, яку раніше завжди визначали за "відбитками пальців винороба" у вині, стає менше алкоголю, дуба і екстракції.

Фото: Getty Images

І, повірте, навіть якщо ви вважаєте себе великим поціновувачем Бургундії, спробуйте наосліп відрізнити її комунальний аппеласьон від піно нуар з Орегона. Це нетривіальне завдання навіть для професійних сомельє.

По той бік океану, в Каліфорнії п'ють блокбастери з каберне совіньон, модну сіру і все той же піно нуар. Серед молоді схиляння у бік стриманіших вин. У Лос-Анджелесі і Сан-Франциско простежується тенденція в бік "старих нових" сортів, як сенсо і гаме. Менше бочки, більше креативності. Отже, світовий тренд це елегантність і збалансований алкоголь.

З туманним Альбіоном і Каліфорнією розібралися, але що п'ють в інших країнах? Якщо зміна клімату це питання номер один на порядку денному (якщо не брати до уваги Covid, звісно), на державному рівні "рівняння" на sustainability. Тобто на зменшення викидів вуглекислого газу і забруднення довкілля, а також на внесення в грунт мінімальної кількості пестицидів.

Якщо раніше, взявши з полиці важку пляшку вина, ми говорили "вау", то тепер ми розуміємо, що найбільші викиди CO2 в винній індустрії відбуваються через логістику пляшок, і чим більша її вага, тим більшої шкоди для довкілля.

Тому sustainability, органіка (турбота про здоров'я грунту), біодинаміка (органіка плюс філософські аспекти і зв'язок кожного елемента з космосом, планетами, місяцем і ще багато чого), натуральні вина (поняття, що не регламентоване ніде, крім Франції, і то тільки з весни минулого року), всі ці модні категорії зараз популярні. Ці вина п'ють в найкращих винних барах і ресторанах Європи та світу. Рух, який почали і розвинули хіпстери, переріс в справжній бум у всьому світі. Дженсіс Робінсон (найвпливовіша винна леді на ринку і точно законодавиця мод) замовляє в уже згаданому нами Hide помаранчеву Словенію. Тут варто розуміти, що в категорії natural wines можуть бути як найкращі, так і не дуже, вина світу.

Фото: Getty Images

Давно не секрет, що деякі підприємливі (і часто початківці) винороби вдало користуються модним трендом, виправдовуючи своє незнання енологічних процесів "натуральністю" продукту. Загалом, якщо ваше вино (чого ми вам не бажаємо) пахне кінським потом, мишами або рідиною для зняття лаку (забутий запах, але дехто, як я, ще його пам'ятають), не давайте себе переконати, що це добре. Це дефект вина.

Водночас, якщо у вині є натяк на "животину" і запах кінського сідла, багато експертів сходяться на думці, що це додає вину комплексності та шарму. Питання в кількості такої ароматики, і, якщо вона домінує, то це недобре.

Фото: Getty Images

Але закінчити наш святковий розбір вин хочеться все-таки на позитивній ноті. Саме зараз винна індустрія знаходиться в своєму "золотому віці", ми можемо знайти вино на щодень, на кожен смак, на кожен стиль і на кожен гаманець. Ніхто не має права вам сказати, що слід чи не слід пити, тому що саме ви є творцем вашого тренда. І яким би не був популярний у Східній Європі "стиль курни примітка, однойменно з вином", ніколи не пізно озирнутися і згадати, що на глобусі дуже багато місць, а не лише Італія і Франція. Експериментуйте!

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.